Project tuin vergroenen: vóór

Dit is het uitzicht vanuit mijn woonkamer: een rommelige, grauwe en levenloze tuin. Ik vind het echt een beetje troosteloos!

tuin before1

Toen ik de tuin 10 jaar geleden liet aanleggen wilde ik vooral een onderhoudsvrije tuin. Dus ik dacht: ik doe er lekker veel tegels en grind in, dan hoef ik geen planten te verzorgen. Met de voornaamste reden: bij mij gingen planten altijd dood in huis. Dus een tuin in leven houden leek me helemaal onhaalbaar!

Door de jaren heen heb ik heus wel wat pogingen gedaan om de tuin een beetje te onderhouden: groene aanslag van de tegels spuiten, onkruid verwijderen, ieder voorjaar nieuwe zomerbloeiers erin. Vorig jaar schilderde ik zelfs de grijze, betonnen achterwand in een fris blauw kleurtje.

tuin before
tuinbank jinske

De rechterfoto ziet er best gezellig uit toch? Maar het uitzicht vanaf dat bankje is inmiddels dit:

tuin before

Eerlijk is eerlijk, deze situatie is wel echt op z’n slechtst. Ik heb al twee jaar geen groene aanslag en mos van de tegels verwijderd, al zeker een half jaar geen onkruid getrokken en vorig jaar geen nieuwe planten geplant. Ook heb ik een uit de kluiten gewassen vlinderstruik laten adopteren waardoor mijn tuin nu extra leeg is. Tijd voor actie dus!

Mijn tuinwens: een biodiverse tuin vol leven!

Aan mijn tuin is het absoluut niet af te zien, maar ik hou echt van bloemen en planten! Alleen ben ik niet geboren met groene vingers. Tot een paar jaar geleden gingen alle planten in mijn huis dood, zelfs vetplanten en cactussen kon ik niet in leven houden. Inmiddels heb ik me goed verdiept in de verzorging van kamerplanten en ben ik trots op mijn mooie (levende!) plantencollectie in huis. Dus ik durf het nu eindelijk aan om mijn tuin eens écht onder handen te nemen.

Mijn wens is een tuin die mooi is om naar te kijken, maar vooral ook een tuin die ook goed is voor de natuur, waar ook insecten en vogels het fijn vinden. Ik hou van die Engelse cottage tuinen waar overal waar je kijkt bloemen groeien en het liefst lekker door elkaar. Ik wil als ik in mijn tuin zit weg kunnen dromen, heerlijk kunnen genieten van alle mooie kleuren van de bloemen en lekker ‘beestjes’ kijken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Janet Comer (@janet.comer)


 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brenda Gruppen (@brendagruppen)


 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rebecca (@myenglishcountrycottage)


Naast het lekker van de natuur genieten in mijn Utrechtse stadstuin, wil ik ook uit mijn tuin kunnen oogsten. Ik ben dol op bloemen in huis, maar verse snijbloemen zijn niet duurzaam. Daarom koop ik bijna nooit meer bloemen. Hoe leuk zou het zijn als ik straks uit mijn eigen tuin bloemen kan plukken voor in huis! Daarnaast wil ik graag weer mijn moestuin zaaien. Dit zal het derde seizoen worden. Vorige jaren had ik bijvoorbeeld heerlijke cherrytomaatjes, komkommer, paksoi, bietjes en wortels uit mijn eigen moestuin. Heerlijk!

Plannen: van grauw naar levendig!

1. Tegels

Om te beginnen wil ik 11 tegels verwijderen en flink wat grind wegscheppen om ruimte te maken voor meer planten. De overgebleven tegels ga ik omdraaien, zodat ze weer fris grijs zijn. Meer daarover in een volgend blog.

tuin plan

2. Schutting

Mijn buurman heeft heel veel duivenhokken in de tuin. Dat is een lelijk uitzicht door de schutting heen. Daarom had ik er vrolijk tafelzeil tegenaan gemaakt, maar dat is in 10 jaar helemaal verweerd. Dus daar wil ik ook een mooiere oplossing voor bedenken.

3. Natuurlijk ontwerp

Ik wil af van de rechte, strakke lijnen in mijn tuin en meer gebruik maken van organische vormen. Organische vormen zorgen ervoor dat de tuin wat natuurlijker oogt. Dan kunnen planten ook meer hun eigen gang gaan en is het niet erg als ze wat verwilderen buiten de border.

4. De juiste planten

Om de juiste planten te kiezen voor mijn tuin (veel halfschaduw) en voor de insecten en vogels moet ik me eerst verdiepen in de verschillende plantensoorten. Ik heb een hele stapel boeken over duurzaam tuinieren geleend in de bibliotheek. Binnenkort deel ik mijn favoriete boeken met je in een volgend blog!

5. Bloemen plukken

In mijn tuin komt ook ruimte voor een bloemen pluktuin, zodat ik ook binnenshuis kan genieten van prachtige bloemen! Hiervoor heb ik een workshop pluktuinieren gevolgd. In een volgend blog vertel ik je hoe dat was!

Blogserie: project tuin vergroenen

Dit blogbericht is het eerste in een blogserie over mijn tuin vergroenen. De afgelopen paar weken kon je in mijn Instagram Stories al een beetje meekijken met dit project. Volg mij op Instagram om te volgen hoe ik mijn tuin stap-voor-stap aan het vergroenen ben! Daar deel ik het ook als er weer een nieuw blog online staat.

BEKIJK DE INSTAGRAM STORIES OVER MIJN TUIN PROJECT
Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

4 reacties op “Project tuin vergroenen: vóór

  1. Pingback: 5 boeken over duurzaam tuinieren - IMAKIN

  2. Pingback: Bloemen uit eigen tuin - pluktuin maken - IMAKIN

  3. Pingback: DIY macramé tuinslinger met katoenen linten - IMAKIN

  4. Pingback: Project tuin vergroenen: resultaat - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.