DIY HYDROPONIE (PLANT IN WATER)

diy hydroponie sfeer

Hydro-po-watte? Hydroponie is het kweken van planten in water in plaats van in aarde. Het is perfect voor mensen zonder groene vingers (zoals ik!). In dit blog laat ik je zien hoe je zelf een waterplant in een vaas maakt.

In mijn boek ‘Doe het lekker zelf!’ heb je kunnen lezen dat ik helaas niet gezegend ben met groene vingers. Echt, ik heb het zelfs voor elkaar gekregen om cactussen en vetplanten dood laten gaan. En dat terwijl ik planten echt ontzettend mooi vind!

Dus toen ik dit soort ‘waterplanten’ een tijdje geleden zag bij het tuincentrum, werd ik helemaal blij. Niet alleen omdat ik ze prachtig vind om te zien, maar vooral omdat ik denk dat ik dit soort planten wél in leven kan houden!

Nu waren de ‘waterplanten’ bij het tuincentrum vrij prijzig. Zo’n €20,- (incl. glazen vaas, dat dan weer wel), maar vazen heb ik genoeg. Dus ik dacht: dat kan ik zelf wel maken!

Ik deed een klein onderzoekje naar welke planten geschikt zijn voor hydroponie: monstera, pannenkoekplant, anthurium en clusia (die heb ik!). Maar het kan bijvoorbeeld ook met een avocadopit en diverse kruiden (rosemarijn, basilicum of salie). Je kunt van bestaande planten een stekje gebruiken of je koopt zoals ik een potplantje dat je omtovert tot waterplant. Ik laat je hieronder zien hoe ik dat heb gedaan.

diy hydroponie benodigdheden

NODIG

  • clusia (of andere kamerplant geschikt voor hydroponie)
  • grote vaas met smalle hals
  • bronwater

STAP 1. WORTELS SCHOONSPOELEN

diy hydroponie stap1

Verwijder het plastic potje van de plant. Vul een bak met water en dompel de onderkant van de plant met aarde en al in het water. Verwijder voorzichtig de meeste aarde van de wortels. Spoel daarna onder de kraan voorzichtig de rest van de aarde van de wortels af. Let op: doe dit niet boven de gootsteen om verstoppingen te voorkomen. Zelf gebruikte ik het water uit mijn regenton, maar als je die niet hebt kan dit ook met een gieter. Gebruik je vingers om heel voorzichtig de laatste aarde tussen de wortels te verwijderen. Zorg er hierbij voor dat je de wortels niet beschadigt.

STAP 2. HYDROCULTUUR MAKEN

diy hydroponie stap2

Maak de vaas goed schoon en vul deze met een laagje bronwater op kamertemperatuur. Het is belangrijk dat je bronwater gebruikt, want deze bevat de mineralen die je plant nodig heeft om waterwortels te vormen en daarna om te groeien. Plaats het plantje in de vaas.

HYDROPONIE VERZORGING

diy hydroponie sfeer3
  • Zet je hydroponie plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  • Ververs om de 3 à 4 weken het water met vers bronwater op kamertemperatuur en voeg af en toe een druppeltje plantenvoeding toe.
  • Zorg ervoor dat de wortels van de plant tussen de verversbeurten door altijd onder water staan.
diy hydroponie sfeer2
diy hydroponie sfeer1

Ik ben heel blij met mijn zelfgemaakte waterplant. Ik hoop dat hij over een tijdje ook boven de vaas uitgroeit. Als ik deze in leven kan houden, dan mag ik van mezelf nog meer waterplanten maken. Wat denk jij, gaat het me lukken?

Heb jij ook een hydroponie plant gemaakt?

Deel je DIY resultaat met #deeljeDIY en tag IMAKIN op Facebook/Instagram.

Een reactie op “DIY HYDROPONIE (PLANT IN WATER)

  1. Pingback: Planten stekken voor beginners - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.