5 boeken over duurzaam tuinieren

Een paar weken kondigde ik al aan dat ik graag mijn tuin wil vergroenen. Mijn tuinwens: een biodiverse tuin vol leven! In dat blogartikel over Project Tuin Vergroenen liet ik je de ‘voor’-situatie zien en vertelde ik je al meer over mijn plannen. Om de juiste planten te kiezen voor mijn tuin (veel halfschaduw) en voor de insecten en vogels moest ik me eerst verdiepen in de verschillende plantensoorten. Ik heb een hele stapel boeken over duurzaam tuinieren geleend in de bibliotheek. In dit blog deel ik mijn favoriete boeken met je.

boeken duurzaam tuinieren

1. Duurzaam tuinieren – Anne Wiegers

duurzaam tuinieren anne wiegers

Het boek van Anne Wiegers is een fijn basisboek vol praktische tips om te beginnen met duurzaam tuinieren. Het geeft een compleet overzicht van bodem tot onderhoud. Je leert een plan te maken voor je tuin of balkon, waar je op moet letten bij het kopen van planten en hoe je gifvrij kunt tuinieren. Ze helpt je niet alleen een tuin te maken die goed is voor de biodiversiteit, maar die ook het hele jaar rond mooi is om te zien, waar je bloemen uit kunt plukken en groente en fruit uit kunt eten.

2. Duurzaam handboek voor de luie tuinier – Loethe Olthuis

duurzaam handboek voor de luie tuinier

De titel van dit boek sprak me meteen aan, want hoewel ik tuinieren inmiddels best leuk vind wil ik er ook niet té veel werk aan hebben. Het boek is “een handleiding waarmee je met zo min mogelijk inspanning een weelderige natuurtuin of zelfs een fantastisch natuurbalkon kunt laten ontstaan.” Klinkt goed toch? In dit boek word je aan de hand van 10 stappen meegenomen naar een duurzame tuin.

3. Duurzaam tuinieren – Shawna Coronado

duurzaam tuinieren shawna coronado

Ook in dit boek vind je weer veel basisinformatie over hoe je je tuin op een duurzame manier kan vergroenen. Het leuke aan dit boek vind ik dat er ook een aantal do it yourself ideeën in staan. Bijvoorbeeld hoe je van oud gereedschap een trellis voor klimplanten maakt of oude plantenpotten kunt upcyclen.

4. Pluktuin – Jennita Jansen

Jennita pluktuin
Foto: Wike Zijlstra

Hoe veel ik ook van verse bloemen in huis hou, ze zijn nu eenmaal niet duurzaam. Een duurzame oplossing om toch bloemen in huis te halen is om zelf bloemen te kweken.

Het boek Pluktuin van Jennita Jansen is een mooie handleiding om je eigen plukbloemen te kweken in kistjes en potten. Je kunt de kennis natuurlijk ook toepassen om je eigen pluktuin aan te leggen. Ik volgde in mei een workshop bij haar. Daarover later meer!

5. Wildplukken – Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer

wildplukken leoniek bontje

Technisch gezien gaat dit boek niet over duurzaam tuinieren. Maar ik wilde het toch graag in dit rijtje opnemen, omdat er heerlijke recepten in staan met planten en bloemen die je in het wild (en dus ook in je duurzame tuin) kunt vinden!

Wat ik handig vind is dat het boek is dat de planten zijn ingedeeld per maand waarin je ze kunt vinden. Het boek is inmiddels terug naar de bibliotheek, maar hij staat zeker op mijn verlanglijstje!

Hopelijk heb ik je met deze boekentips op weg geholpen naar het vinden van de juiste informatie voor jouw eigen duurzame tuin.

Nog even dit: als je besluit de boeken te kopen, koop ze dan het liefst direct bij de auteur. Op die manier houdt de auteur er zelf het meest aan over. De linkjes in dit artikel gaan daarom ook bijna allemaal naar de websites van de auteurs en als ik die niet konden vinden naar een onafhankelijke boekwinkel. Dit blog is niet gesponsord, dus jij een boek koopt via deze linkjes verdien ik er niets aan. Ik deel deze tips alleen omdat ik deze boeken aanraad.

Meer weten over je huis duurzaam inrichten?

Zelf schreef ik een boek over het op een duurzame(re) manier inrichten van je huis. In mijn boek ‘Doe het lekker duurzaam!’ geef ik je o.a. stylingideeën, mijn beste tips voor kringloopshoppen en 30 DIY ideeën.

Doe het lekker duurzaam! – IMAKIN boek

In het boek ‘Doe het lekker duurzaam!’ neem ik je mee in hoe je je huis op een duurzame(re) manier kunt stylen. Want waarom zou je alles nieuw kopen als je het ook zelf kunt maken of tweedehands kunt vinden?

Ik deel mijn beste tips voor kringloopshoppen met je en laat je zien hoe je die kringloopvondsten op een originele manier kunt aanpassen, zodat ze helemaal bij jouw interieur passen.

Natuurlijk vind je in mijn nieuwe boek ook genoeg DIY inspiratie. Er staan maar liefst 30 DIY-projecten in!

Artikelnummer: 9789043923156 Categorieën: , , ,
22.50
Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

2 reacties op “5 boeken over duurzaam tuinieren

  1. Pingback: Bloemen uit eigen tuin - pluktuin maken - IMAKIN

  2. Pingback: Planten kiezen voor je duurzame tuin - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.