ZELF JE WOONKAMER BEHANGEN

Behang in huis is weer helemaal on trend. Het is een makkelijke manier om je woonkamer een hele nieuwe look te geven.

Met behang kun je de sfeer in je woonkamer bepalen. Of je nu kiest voor barok behang, dierenprint, een geometrisch patroon, fotobehang of een natuurlijke look, voor iedere woonstijl is wel een bijpassend behang te vinden.

Vroeger had ik in mijn slaapkamertje ook altijd behang. Het eerste behang in mijn kamer was met pastelkleurige driehoekjes (ja ja, het waren de jaren ’90), daarna werd het een Jip&Janneke thema, maar het was helemaal een feestje toen ik op mijn dertiende mijn eigen behang mocht uitkiezen!

Ook toen ik op mezelf ging wonen had ik vaak wel een muur met behang in huis. Zo heb ik een tijdje met mijn beste vriendinnetje samengewoond en hadden we een super kitscherige muur van zilveren behang met bloemetjes en vogels. We dachten toen: “nu kán het nog, want we hebben nog geen man in huis waar we rekening mee hoeven te houden”!

imakin atelier dhlz jan2019

In het IMAKIN Atelier heb ik gekozen voor een geometrische print. Hierop komen de letters ‘Doe het lekker zelf!’ heel mooi uit. Dit behang heb ik helemaal in mijn eentje aangebracht. Over hoe je kunt behangen zijn al heel veel stap-voor-stap blogs geschreven / video’s gemaakt, dus dat ga ik niet doen, maar hieronder geef ik je mijn eigen beste tips voor het behangen.

#1. DOE HET MET ZIJN TWEEËN

Hoewel het zeker mogelijk is om in je eentje een muur te behangen, zou ik je toch aanraden om hulp te vragen. Samen is het makkelijker om ervoor te zorgen dat de banen behang ook echt recht komen te zitten.

#2. GEBRUIK EEN LOODJE

Om ervoor te zorgen dat de eerste baan behang echt recht op de muur komt, kun je het beste een klein stukje van de zijkant beginnen en een loodje gebruiken. Je weet namelijk nooit helemaal zeker of je muur wel recht is. Een loodje kun je maken door een klein voorwerp (bijvoorbeeld een pen) aan een touwtje te binden en deze bovenaan je muur vast te plakken. Het draad hangt nu loodrecht naar beneden en dient zo als leidraad om je eerste baan behang langs te plakken.

#3. LIJM OP DE MUUR

De tijd dat je alle banen behang in moest smeren met lijm is wel voorbij. Gelukkig is het meeste behang nu zo gemaakt dat je de lijm direct op de muur kunt aanbrengen. Dit maakt behangen echt zo veel makkelijker! Let er dus bij het uitkiezen van je behang op dat het ook daadwerkelijk hiervoor geschikt is.

#4. KNIP/SNIJD RUIM

Zorg ervoor dat je de banen van het behang altijd langer snijdt/knipt dan dat je muur is. Het behang steekt dus bij het plafond en de vloer een stuk uit. Op deze manier weet je zeker dat je genoeg behang hebt. Pas als het behang droog is snijd je deze overtollige stukken netjes weg.

#5. WERK BAAN VOOR BAAN

Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn om alvast alle banen op maat te knippen, doe dit niet! Hierdoor bestaat de kans dat je de banen niet meer in de juiste volgorde hebt of dat je baan te kort blijkt te zijn omdat het patroon verspringt. Werk liever baan voor baan voor het beste resultaat.

Hopelijk helpen deze tips je voor een nog beter behangresultaat. Heb jij behang in huis? En heb je dat zelf gedaan of het laten doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.