Project tuin vergroenen: resultaat

In mei begon ik met ‘Project tuin vergroenen’. Mijn missie: van mijn grauwe ‘tegel & grind’-tuin naar een prachtig bloeiende tuin vol biodiversiteit. Nu, drie maanden later, laat ik je zien wat er van die missie terecht is gekomen. Om je nog even te helpen herinneren… Zo zag mijn tuin eruit:

tuin before1
tuin before

Van grijze naar groene tuin, zo pakte ik het aan

Omdat ik van nature geen groene vingers heb, begon ik met het lezen van veel boeken over duurzaam tuinieren en volgde ik een workshop pluktuinieren. Daarna deed ik onderzoek in mijn eigen tuin en maakte ik een plan.

Tegels omdraaien

tegels omdraaien stap1

De tegels in mijn tuin zijn bedekt met mos. Doordat ik na een aantal jaar begonnen was met het schoonmaken van de tegels met een hogedrukspuit is de toplaag poreus geworden, waardoor de groene aanslag en het mos steeds erger terug kwamen.

De onderkant van deze tegels heeft een lichtgrijze kleur. Ik draaide de tegels dus om met als resultaat een schoon en fris terras. Duurzaam en budgetvriendelijk!

tegels omdraaien terras

Eerlijk is eerlijk, dit was de zwaarste klus die ik ooit heb gedaan. Wat ik van te voren namelijk niet wist is dat iedere tegel maar liefst 60 kg weegt. In totaal heb ik 17 tegels omgedraaid en 11 tegels verwijderd. Dus je kunt je voorstellen dat ik flink spierpijn heb gehad!

Tegels & grind eruit, graven maar!

tuin borders uitgraven

Om ruimte te maken voor planten en bloemen, heb ik flink wat tegels en grind verwijderd. In totaal ongeveer 12 m². Onder dat grind en tegels lag een dikke laag zand van 40 cm diep. Daarop kunnen planten niet groeien, dus scheppen maar!

Dit is de klus waar ik het langst mee bezig ben geweest. Ik heb ongeveer 2200L zand uitgegraven. Om je een idee te geven: die grote zakken tuinaarde zijn 40L. Dus dat zijn 55 van die zakken!

En dus ook 55 van die grote zakken met tuinaarde en compost weer terug in de tuin om heerlijke bedjes te maken voor de nieuwe planten. Ik heb flinke spierballen gekregen van dit tuinproject.

De moed erin houden

Om de moed erin te houden tijdens dit zware en saaie werk deed ik tussendoor ook leuke, kleinere klusjes, zoals mijn bloemenpluktuin en moestuin zaaien, een dahliaknol planten en een nieuwe regenton installeren.

workshop pluktuinieren7
tuin dahliaknol
tuin regenton

Planten en zaaien

tuin borders

Toen de borders klaar waren, begon het leuke werk: planten planten en nog meer bloemen zaaien! Ik had van te voren goed uitgezocht welke planten er het best zouden groeien in mijn tuin en hoe ik hierin duurzame keuzes kon maken. (Zo kies je duurzaam planten voor je tuin).

Resultaat

Alles bij elkaar heb ik twee maanden aan mijn nieuwe tuin gewerkt. Dit had sneller gekund als ik alles in één keer achter elkaar had gedaan, maar omdat ik alles zelf deed verspreidde ik het werk over meerdere weekenden. Met het maken van de resultaatfoto’s heb ik daarna nog even een maand gewacht, zodat de tuin wat meer in bloei zou staan.

tuin resultaat
tuin resultaat2
tuin moes after
tuin resultaat1

Ik ben heel blij dat ik dit project gedaan heb. Wat een verschil, hè?! Ik kijk met een stuk meer plezier naar buiten en kan echt genieten van de bloeiende bloemen. Ook heb ik al heerlijk gesnoept van de sla, tomaatjes, komkommer en worteltjes uit mijn moestuin. De eerste bijen, vlinders en lieveheersbeestjes heb ik ook al gezien! Spot jij ze ook op onderstaande foto’s?

tuin resultaat bij
tuin lieveheersbeestje

Een tuin is nooit ‘af’

Bij het resultaat moet ik wel zeggen dat mijn tuin nog niet helemaal af is en dat zal waarschijnlijk ook nooit het geval zijn. Een tuin blijft zich altijd ontwikkelen. Ik heb de planten vrij klein gekocht en ze hebben natuurlijk tijd nodig om te groeien en de borders op te vullen. Ook waren een aantal planten nu niet in het seizoen om te kopen, waardoor er nog wat lege plekken in mijn border zijn. Op mijn wensenlijstje staat bijvoorbeeld nog een egelantier roos, die ik pas van het najaar kan planten. Ook kan ik dan meteen wat bollen planten, zodat er vroeg in het voorjaar al wat bloeit in mijn tuin.

Lelijke schutting

tuin resultaat schutting

Waar ik nog niet helemaal tevreden over ben is de schutting. Mijn buurman heeft duivenhokken staan, wat een lelijk gezicht is. Om dat wat meer uit het zich te krijgen stond er al een grote jasmijnplant tegen de schutting en ik heb nu nog bloeiende klimop en kamperfoelie ernaast geplaatst, die in de komende jaren de schutting nog meer zullen bedekken. Tot die tijd heb ik wat bloembakken opgehangen om het ergste zicht weg te nemen. Als je nog een briljant idee hebt om de schutting te verfraaien hoor ik het ook heel graag!

Verbeteringen voor volgend seizoen

Volgend seizoen ga ik wel een paar dingen anders doen. Ik was nu aan de late kant met planten en zaaien, omdat mijn borders nog niet klaar waren. Volgend seizoen ga ik ik dus eerder beginnen!

Ook merk ik dat sommige planten nog niet helemaal op de goede plek staan. Ze zijn bijvoorbeeld te laag en verdwijnen daardoor achter of onder grotere planten. Ook nemen sommige planten meer of juist minder ruimte in dan verwacht. Ik had nog wat ‘verrassing’ bloemenzaden over en strooide die lukraak in de border. Er zijn heel veel bloemen uit gekomen, maar ze staan heel dicht op elkaar en niet de bloemen die ik zelf zou kiezen. Iets beter uitdenken dus volgend jaar!

tuin bloemen

Verder ga ik iets meer experimenteren. Ik heb me nu best wel netjes aan de ‘regels’ gehouden qua planten en hun plek kiezen. Zo dacht ik dat mijn plukbakken op de beste plek zouden staan qua zonlicht, maar ik merk dat de (lukraak gezaaide, wilde) bloemen het in de border juist veel beter doen. Volgende week vertel ik je meer over mijn plukbloemen tuin, want ik volgde een workshop plukken & plukboeket binden.

DIY Tuinslinger

Heb je die mooie tuinslinger in mijn tuin gespot? Deze kun je zelf maken! Het nieuwe DIY-pakket Tuinslinger bevat alle benodigdheden en een uitgebreide stap-voor-stap instructie met video. Met duurzaam macramé garen, houten kralen en katoenen linten maak je deze tuinslinger met bohemian uitstraling. Het macramé garen is van 100% gerecycled katoen en er zijn 11 kleuren waar je uit kan kiezen.

DIY-pakket Tuinslinger | IMAKIN
in 11 kleuren
34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

DIY-pakket Tuinslinger

Maak deze decoratieve tuinslinger met macramé vlaggetjes, houten kralen en katoenen linten. De combinatie van natuurlijke materialen en de macramé techniek geeft deze slinger een bohemian uitstraling en maakt van jouw tuin een feestje. Zomer voorbij? Hang de slinger in je huis voor een feestelijke decoratie.

Omdat je de slinger zelf maakt, kun je hem net zo lang maken en indelen zoals jij wil. Het voorbeeld heeft 10 macramé vlaggetjes en is ongeveer 3 meter lang.

Artikelnummer: DIY220701 Categorieën: , Tag:
34.95
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat vind jij van mijn groene tuin?

Zelf ben ik best wel trots op het resultaat van mijn tuin (en op mezelf dat ik dit helemaal in m’n eentje voor elkaar heb gekregen)! Ik kijk heel erg uit naar hoe mijn tuin zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.

Ik ben ook heel benieuwd naar wat jij ervan vindt. Laat je het weten in een reactie hieronder? Of als je vragen hebt over duurzaam tuinieren, mag je die natuurlijk ook stellen!

Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

4 reacties op “Project tuin vergroenen: resultaat

 1. Ans Frederiks zegt:

  Ik vind het schitterend wat je gedaan hebt. Wat een verandering. Mooi, die ronde vormen vd borders. Miss nog een tip. Is het een idee om de schuttingen te verven. Alles in 1 kleur, bv zwart. Groen steekt mooi af tegen zwart. Zal een hoop rust geven. Als je dan een keer een nieuw stukje schutting plaatst maak je dat ook zwart. Dan blijft het 1 geheel. Ik zou ook voor de duivenhokken wat draden spannen en daar wat langs leiden. Liefst groenblijvend. Maakt het geheel ook rustiger.
  Maar….petje af voor wat je nu al gedaan hebt

  • IMAKIN | JINSKE zegt:

   Hi Ans, dankjewel voor je enthousiaste reactie en de mooie complimenten! Aan het schilderen van de schutting had ik nog niet gedacht. Klinkt als een mooie oplossing, al zie ik wel een beetje op tegen het schuren van al die ribbels en latjes haha. Dus ik ga er nog even over nadenken! Het is inderdaad de bedoeling dat de kamperfoelie en klimop voor de duivenhokken gaan groeien, maar daar heb ik nog even geduld voor nodig. Dankjewel!!

 2. Pingback: Geniet het hele jaar door van je tuin - IMAKIN

 3. Rita Verpalen zegt:

  Ha Jinske,
  Wow wat n project heb je aangepakt! En wat n geweldig resultaat. Stoer hoor.
  Ik heb ook n tip voor je.
  Mij n dagje uitnodigen om te helpen schilderen! Ik doe het graag. En als je eenmaal begonnen bent…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.