Bloemen uit eigen tuin – pluktuin maken

Eén van mijn grootste wensen voor mijn nieuwe tuin is dat er veel bloemen in groeien. Dat is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor bijen en andere insecten die daarvan genieten.

Ik hou heel erg van bloemen, maar helaas is een bosje bloemen van de bloemist meestal niet heel duurzaam. Het kweken en transporteren van bloemen kost veel water en energie. En dat voor een bosje bloemen waar je maar 1-2 weken plezier van hebt. Zelf koop ik daarom (bijna) nooit meer verse bloemen. Jammer, want ik vind ze echt prachtig!

Een duurzaam alternatief voor bloemen uit de winkel is om ze zelf te kweken. Daarom volgde ik een workshop Pluktuinieren bij Jennita van Plukatelier.

Jennita pluktuin
workshop pluktuinieren vierkant

Ik ‘kende’ Jennita al van haar boek ‘Pluktuinieren’ dat ik uit de bibliotheek had geleend (zie ook mijn blog over mijn 5 boeken over duurzaam tuinieren.), maar ik had behoefte aan nog meer verdieping en advies over mijn eigen pluktuin.

workshop pluktuinieren2

Jennita heeft haar prachtige tuin midden in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Op de één of andere manier had ik me de tuin voorgesteld als een grote bloemenzee, maar (natuurlijk!) bloeide er eind april nog bijna niets! Niet voor niets was dit het perfecte moment voor ons om te leren zaaien, zodat we nog dit seizoen mooie bloemen uit onze eigen tuin konden plukken. Logisch, ik had er gewoon niet bij stilgestaan.

workshop pluktuinieren1

Wat er wel volop in bloei stond waren de tulpen in allerlei soorten en maten! Goed om te weten voor volgend jaar: in het najaar alvast bollen planten, zodat je vroeg in het voorjaar al mooie bloeiers in de tuin hebt.

workshop pluktuinieren5
workshop pluktuinieren6

De workshop begon met de uitleg van theorie over bijvoorbeeld de bodem, de beste plek in je tuin en de verschillende soorten bloemen waar je uit kan kiezen. Jennita vertelde ons over het hele groeiproces: voorzaaien, verspenen, planten, toppen en plukken. Maar ook dat je als luie tuinier (zoals ik) ook direct in de grond kan zaaien.

workshop pluktuinieren3

Een workshop is geen workshop als je niet ook zelf aan het werk gaat, dus we mochten ook meteen onze eerste bloemen zaaien. We zaaiden zaadjes van de cosmea, korenbloem en zinnia. De zaadjes mogen eerst ontkiemen in een zaaitray voordat ze na een aantal weken de tuin in kunnen.

workshop pluktuinieren4

Tijdens de workshop kregen we ook een rondleiding door de pluktuin. We konden hier ook al onze vragen stellen over bijvoorbeeld dingen waar de meer ervaren tuiniers al tegen aan liepen in hun eigen pogingen. Voor mij was dat ook ontzettend leerzaam, omdat ik echt nog helemaal moet beginnen.

Wat ik ook fijn vond is dat Jennita met me mee heeft gedacht om de beste plek in mijn tuin te bepalen. Ik heb namelijk wel de hele dag zon in mijn tuin, maar steeds op een andere plek. Samen hebben we de zonnigste plekjes gevonden. Ik ga een deel in bakken kweken en een deel in de volle grond om te kijken wat het beste werkt.

Ik was alleen een beetje te laat met het verspenen van mijn zaailingen, omdat ik nog druk bezig was met alle graafwerkzaamheden in mijn tuin. Dus ik vrees dat niet al mijn zaailingen het gaan overleven.

workshop pluktuinieren7

Voor de bakken heb ik grote speciebakken van de bouwmarkt gebruikt. Als je hierin genoeg gaten boort zodat het water weg kan, zijn deze heel geschikt om bloemen in te kweken. Meer informatie en praktische tips over bloemen kweken in bakken vind je in het boek ‘Pluktuinieren’.

Na 4-5 weken heb ik de volgende rij zaadjes gezaaid. Dit keer direct in de bak, omdat dat minder werk is. En doordat er nu een aantal weken tijd zit tussen de eerste en tweede rij kan ik straks langer plukken, omdat dan niet alle bloemen tegelijk bloeien.

Op dit moment zijn alle zaailingen nog heel klein. Ik verwacht over een aantal weken de eerste bloemen te zien. Dan zal ik op mijn blog een update plaatsen over hoe het met mijn pluktuin gaan.

Ook ga ik in augustus deelnemen aan de vervolgworkshop van Plukatelier: ‘Bloemen plukken & binden‘. Hierin leer je o.a. hoe je een mooi boeket samenstelt met de bloemen uit je tuin. Op dit moment zijn er nog maar 2 plekjes vrij!

De workshop Pluktuinieren heb ik zelf betaald en ik schrijf erover omdat ik enthousiast ben over Jennita en haar bedrijf.

Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

2 reacties op “Bloemen uit eigen tuin – pluktuin maken

  1. Pingback: Wat ik doe in mijn vrije tijd (als je van je hobby je beroep hebt gemaakt) - IMAKIN

  2. Pingback: Een plukboeket maken van bloemen uit je eigen tuin - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.