Textiel verven met avocado

Deze maand heeft het TextielMuseum een nieuwe tentoonstelling geopend: Kleurstof. De tentoonstelling laat de verhalen en oorsprong achter het verven van textiel zien. Geïnspireerd door deze tentoonstelling ben ik zelf aan de slag gegaan met het natuurlijk kleuren van een canvas tas. In dit blog vertel ik je meer over de interessante tentoonstelling Kleurstof in het TextielMuseum en laat ik je zien hoe je met avocado textiel kan verven.

Tentoonstelling Kleurstof in het TextielMuseum

textielmuseum kleurstof 1 Josefina Eikenaar
Foto: Josefina Eikenaar

Textiel vind je overal en in allerlei kleuren. Je blauwe jeans, het okergele kussentje op je bank of de terracotta haarband op je hoofd; het is allemaal gemaakt van gekleurd textiel. Heb je er weleens bij stil gestaan hoe textiel al deze mooie kleuren krijgt? In de tentoonstelling Kleurstof in het TextielMuseum ontdek je het!

textielmuseum kleurstof 1 Merel van Dooren
Foto: Merel van Dooren

De kleuren geel, blauw en rood staan centraal in de tentoonstelling. Het werk van verschillende kunstenaars als Nan Groot Antink, Claudy Jongstra en Aboubakar Fofana laten je de schoonheid van geverfd textiel zien.

textielmuseum kleurstof Josefina Eikenaar
Foto: Josefina Eikenaar
nke Hoogvliet Seaweed dye 61d44
Foto: Nienke Hoogvliet

In de tentoonstelling leer je niet alleen over de oorsprong van kleurstoffen, maar ontdek je ook meer over de dilemma’s van het verven van textiel. Het verven van textiel heeft namelijk grote impact op het welzijn van mens en milieu. Er is (gelukkig) steeds meer aandacht voor milieuvriendelijk verven van textiel. Tijdens de tentoonstelling ontdek je tegen welke uitdagingen designers, wetenschappers, ambachtslieden en kunstenaars aan lopen en welke oplossingen er al gevonden zijn. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen.

textielmuseum kleurstof 2 Josefina Eikenaar
Foto: Josefina Eikenaar

Zoals je gewend bent van het TextielMuseum zijn er gedurende de tentoonstelling ook allerlei leuke activiteiten rondom het thema kleurstof. Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft het TextielMuseum i.s.m. buurtbewoners, tuinontwerper Maaike Bertens en kunstenaar Nan Groot Antink een Verfplantentuin aangelegd met planten die kunnen worden gebruikt om textiel te verven. Voor kinderen is er een speciaal familiespel waarin je op ontdekkingstocht door de tentoonstelling gaat. Ook kun je diverse workshops volgen zoals ‘Verborgen kleuren van de natuur’, ‘Tie & die’ en ‘Natuurprinten’.

Praktische informatie:
Data: 9 april t/m 2 oktober 2022
TextielMuseum, Tilburg
Informatie over bezoek: www.textielmuseum.nl

Win entreekaartjes voor het TextielMuseum

Lijkt het jou leuk om de tentoonstelling ‘Kleurstof’ in het TextielMuseum te bezoeken? Doe dan mee met de winactie op mijn Instagram of Facebook waarbij je 2 entreekaartjes voor het TextielMuseum kunt winnen! Meedoen kan t/m zondag 1 mei 2022.

DIY TUTORIAL CANVAS TAS KLEUREN MET AVOCADO

Je kunt allerlei materialen uit de natuur gebruiken om textiel te verven, bijvoorbeeld uienschillen, paardebloemen, kurkuma en spinazie. Ieder plantaardig materiaal geeft zijn eigen kleureffect aan het textiel. Voor deze DIY tutorial ging ik aan de slag met avcadopitten.

textiel verven avocadov textielmuseum imakin

Benodigdheden:

  • canvas tas van ongebleekt katoen
  • avocado pitten (hoeveelheid: hetzelfde gewicht als de canvas tas)
  • roestvrij stalen pan
  • water
  • lepel en / of zeef

Stap 1: Verfbad maken

textiel verven avocado | IMAKIN

Verzamel voldoende avocadopitten voor je verfbad. Je hebt ongeveer hetzelfde gewicht aan avocadopitten nodig als het gewicht van je canvas tas. Ik gebruikte 8 avocadopitten. Nu hoef je gelukkig niet 8 avocado’s in 1x open te snijden, want je kunt de avocadopitten ook opsparen in de vriezer.

Vul een roestvrijstalen pan met water en doe hier de avocadopitten in. Laat de avocadopitten op laag vuur sudderen in de pan. Zorg ervoor dat het water niet kookt, want anders kan je verfbad bruin worden. Hoe langer je de avocadopitten in het water laat, hoe donkerder je kleurstof wordt. Zelf heb ik de avocadopitten ongeveer 3 uur laten trekken.

textiel verven avocado | IMAKIN

Als je tevreden bent met de kleurintensiteit haal je de pan van het vuur en verwijder je de avocadopitten. Dit kan met een lepel of een keukenzeef.

Stap 2. Canvas tas voorbereiden

textiel verven avocado | IMAKIN

Terwijl de avocadopitten aan het trekken zijn, kun je de canvas tas voorbereiden op het kleuren. Het is belangrijk dat je eerst de oliën uit het textiel verwijdert. Je kunt dit doen door de tas eerst te wassen met zuiveringszout (baking soda). Laat daarna de tas in het water totdat je toe bent aan het verfbad.

Stap 3. Textiel verven

textiel verven avocado | IMAKIN
textiel verven avocado | IMAKIN

Nu is het tijd voor het verfbad! Haal de canvas tas uit het water en knijp het overtollige water uit de stof. De canvas tas moet vochtig zijn, maar niet nat.

Leg nu de tas in het verfbad. Je kunt ervoor kiezen om de tas voor een deel te kleuren (foto links) om om de tas helemaal onder te dompelen (foto rechts).

Als je tevreden bent over de kleur, haal je de tas uit het verfbad en spoel je de tas voorzichtig uit. Hang de tas daarna te drogen.

textiel verven avocado | IMAKIN

Ook hierbij geldt: hoe langer je de tas in het verfbad laat liggen, hoe intensiever de kleur wordt. Ik liet de tas een nacht in het verfbad staan. Je zult zien dat de avocadopitten de tas een prachtige oranje-roze kleur hebben gegeven. De kleurtint kan van lichtoranje tot felroze uitvallen, dit is afhankelijk van de rijpheid van de avocado’s, de hoeveelheid avocadopitten, de stof die je hebt gebruikt en de duur van het verfbad. Het is leuk om met deze verschillende factoren te experimenteren!

textiel verven avocado | IMAKIN
Foto: Bart Koopman
textiel verven avocado | IMAKIN
Foto: Bart Koopman

Ik ben heel blij met mijn roze tasjes! Vooral die met het kleurverloop vind ik mooi geworden. Het lijkt me leuk om de andere nog te versieren met een mooi borduurwerkje.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het TextielMuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.