Planten kiezen voor je duurzame tuin

In mei begon in met het mijn project ‘Tuin vergroenen’. Ik wilde van mijn grauwe, levenloze tuin een biodiverse tuin vol leven maken! Inmiddels ben ik al een heel eind met opknappen. De tegels zijn allemaal omgedraaid, ik heb heeeel veel zand uitgegraven om borders te creëren en veel mooie planten geplant. Voor het eindresultaat moet je nog even geduld hebben, want ik wacht met het maken van “na-foto’s” tot mijn tuin wat meer in bloei staat. In dit blog vertel ik je meer over hoe je de juiste planten voor jouw biodiverse tuin kiest.

Leer je tuin kennen & maak een plan

tuin plan

Toen ik net mijn tuin had, had ik totaal geen verstand van tuinieren. Het enige dat ik wist was dat ik dol ben op bloemen. Ik ging dus naar het tuincentrum en kocht daar alle planten met de mooiste bloemen en plantte deze op een willekeurige plek in mijn tuin. Die planten deden het datzelfde seizoen vaak prima, maar meestal overleefden ze de winter niet. Ik dacht dat ik gewoon geen groene vingers had en kocht ieder seizoen nieuwe zomerbloeiers. Maar nu ik veel boeken over duurzaam tuinieren heb gelezen, weet ik dat ik gewoon niet de juiste planten heb gekozen voor mijn tuin of wel de juiste planten, maar deze niet op een goede plek heb geplant. Dus deze keer heb ik eerst een plan gemaakt!

Zo leer je je jouw tuin kennen:

  • Zoek uit welke bodemsoort jouw tuin heeft: Is het vette klei of zanderig? Is de grond kalkrijk of juist zuur?
  • Maak een zon-schaduwkaart. Maak een simpel plattegrondje van je tuin en hou een hele dag ieder uur bij waar de zon staat / schaduw is.
  • Maak een plattegrond. Geef hierin de vaste elementen aan als waar je huis staat, het schuurtje, je terras etc.
  • Bedenk de functies van je tuin. Wil je een moestuin, een bloemenpluktuin of zit je zelf graag in de zon?

Maak een plan:

  • Vergelijk je zon-schaduwkaart met je plattegrond. Hoeveel zonuren heeft welke plek?
    Zon: > 5 uur zon
    Halfschaduw: 4 uur zon, rest schaduw
    Schaduw: < 2 uur zon
  • Verdiep je in plantensoorten: let hierbij op de herkomst (kies inheems, hieronder meer informatie), en de voorwaarden die de plant nodig heeft als bodemsoort en zonuren. Let ook op hoe groot de plant wordt en wanneer deze bloeit.
  • Vul je plattegrond in: op basis van de verzamelde informatie kun je nu je plattegrond invullen met de geselecteerde plantensoorten. Probeer het zo te plannen dat er het hele jaar door iets bloeit in je tuin.

Hieronder vertel ik je hoe je duurzame keuzes maakt bij de aanschaf van planten.

Duurzaam tuinplanten kiezen

Bij het selecteren en kopen van tuinplanten zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om een duurzame keuze te maken en de biodiversiteit in je tuin te bevorderen.

Kies inheemse planten

dustin humes sQRv8zfXvJw unsplash

Hoe verleidelijk het ook is om prachtig bloeiende, tropische planten uit het tuincentrum te kiezen, bijen en andere insecten hebben er niets aan. Zij kunnen alleen hun werk doen met bloemen ‘die ze kennen’ van planten die van origine in Nederland groeien. Gelukkig zijn er een heleboel mooie inheemse planten waar je uit kunt kiezen! In de boeken waar ik al eerder een blogartikel over schreef vind je handige overzichten.

Zelf kweken

workshop pluktuinieren3

Een duurzame manier om planten in je tuin te krijgen is het zelf kweken ervan. Volwassen planten die je in het tuincentrum vindt zijn meestal met veel energie en water gekweekt in verwarmde kassen. Als je zelf de natuur haar werk laat doen, door planten uit een zaadje te laten groeien, bespaar je dus veel energie. Kies hierbij alleen biologische zaden, zodat je gifvrije planten in je tuin krijgt. Als je zelf planten kweekt, kost het natuurlijk wel veel tijd voordat je je hele tuin weelderig volgroeid is. Daarom is het prima om zelf kweken af te wisselen met planten kopen.

Planten / stekjes ruilen

tuin planten ruilen

De goedkoopste en meest duurzame manier om je tuin te vullen is met gratis planten. Kijk eens bij je vrienden en buren in de tuin en ruil wat planten uit. Wees natuurlijk wel kieskeurig, zodat de plant ook goed verder groeit in jouw tuin.

Vriendin Sandra (diëtist / imker / natuurgids i.o. / kruidengeneeskundige) heeft een tuin vól met mooie inheemse planten waar bijen blij van worden! Van haar mocht ik wat plantjes hebben voor in de tuin. Met een schepje en spade trotseerden we de regen (je moet er wat voor over hebben!). Ik kreeg mee: smeerwortel, prikneus, muskuskaasjeskruid, herfstaster en hondsdraf.

Kies een kneusje

tuin kneusje

Planten zijn niet altijd perfect of staan te lang in het winkelschap. Deze worden vaak weggegooid.

In veel tuincentra is er gelukkig steeds vaker de mogelijkheid om deze ‘kneusjes’ voor een gereduceerde prijs te kopen.

Red dus een plant van de afvalbak en geeft een ‘kneusje’ een fijn plekje in je tuin.

Koop bij een biologische kwekerij

biologische kwekerij
Foto: Kwekerij van Houtum

Als je toch kiest voor het ‘kant-en-klaar’ kopen van planten, dan kies je het best voor een biologische kwekerij. De planten worden daar met respect voor de natuur gekweekt en veelal buiten in de volle grond. Je koopt daardoor een sterke plant die wel tegen een stootje kan, in plaats van een plant die zo snel mogelijk groot moest worden in kassen. De kans is dus veel groter dat deze plant goed groeit in jouw tuin en omdat de plant biologisch geteeld is, vergiftig je de insecten niet.

Koop een kleintje

markus spiske 4PG6wLlVag4 unsplash

Als je in de winkel of bij de kweker bent kun je vaak kiezen uit verschillende formaten planten. Hoe groter de plant, hoe duurder deze is. Logisch ook, want groter groeien kost tijd (en energie).

Ook hier geldt: laat de natuur zijn werk doen. Kies voor het kleine exemplaar en laat deze in je tuin volgroeien. Het duurt misschien iets langer voordat je tuin helemaal vol staat, maar het is tegelijk ook heel leuk om steeds weer nieuwe blaadjes of bloemen te ontdekken aan je plant.

Niet perfect is ook duurzaam

Met bovenstaande tips ben ik zelf ook mijn planten gaan kopen. Heel eerlijk: ik vond het best wel lastig om alle planten die ik had willen hebben ook biologisch te kunnen vinden/kopen. Dat is dan ook niet helemaal gelukt. Een deel van de planten heb ik uiteindelijk toch bij het tuincentrum gekocht. En dat is niet erg, omdat ik vind dat het niet perfect hoeft. Alle stappen die je in een duurzame richting doet zijn goed. Zolang je maar bewuste keuzes maakt.

Hopelijk heb ik je met deze tips op weg geholpen naar meer biodiversiteit in je tuin.
Wat is jouw favoriete inheemse plant? Laat het hieronder weten in de reacties.

Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 505 reviews.