Een plukboeket maken van bloemen uit je eigen tuin

Van het voorjaar volgde ik bij Plukatelier al een workshop over het aanleggen van je eigen bloemen pluktuin. Daardoor heb ik deze zomer best wel wat bloemen om uit mijn eigen tuin te plukken. Maar hoe maak je daar nou een mooi boeket van? Daarom ging ik vorige week terug naar de bloementuin van Plukatelier om dat te leren tijdens de workshop ‘Bloemen plukken & binden’.

Jennita heeft een prachtige bloementuin op de Utrechtse Heuvelrug. En waar er in het voorjaar nog weinig te zien was (foto links), stond de tuin deze keer volop in bloei! Van dahlia’s en strobloemen tot zonnehoeden en korenbloemen, prachtig!

workshop pluktuinieren voorjaar
plukatelier tuin zomer

Het was op de dag van de workshop 30 graden, maar gelukkig had Jennita een tent opgezet waaronder we heerlijk in de schaduw konden zitten. Ook stonden er heerlijke limonade, munt-citroenwater en koekjes voor ons klaar.

jennita uitleg

De workshop begon met een stukje theorie. Jennita liet ons zien hoe je bloemen kunt indelen naar vorm en dat je op basis daarvan bepaalt welke bloemen de hoofdrol en welke de bijrollen krijgen in je boeket. Als je dat bij het plukken alvast in je hoofd houdt voorkom je dat je bloemen plukt die niet in je boeket passen.

jennita plukatelier tuin
jennita uitleg tuin

Na de eerste uitleg gingen we lekker de tuin in. Hier vertelde Jennita bij de verschillende bloemen waar je op moet letten bij het plukken. Ze liet zien hoe je kan herkennen dat bloemen al ‘uitgewoond’ zijn door bijen en demonstreerde de wiebeltest. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat ik de bloemen veel dieper mag durven afknippen ook al offer je dan soms wat bloemen of knoppen op. Op die manier hou je mooie lange stelen over voor in je boeket.

plukatelier tuin plukken

Daarna begon het leukste gedeelte van de workshop: het plukken! Gewapend met een scherpe snoeischaar en een emmer water verspreidden we ons over de tuin om de allermooiste bloemen uit te zoeken. Ik merkte dat ik het in het begin best spannend vond om de bloemen af te knippen. Ik wilde niet de door Jennita zorgvuldig gezaaide en gekweekte planten verpesten. Maar al gauw kreeg ik meer vertrouwen en genoot ik van het selecteren en knippen van de bloemen voor mijn boeket!

plukatelier tuin plukken boeketmaken
plukatelier tuin plukken boeket maken

Toen we allemaal genoeg bloemen hadden geplukt voor een boeket, gingen we terug naar de tafel om de bloemen schoon te maken. Daar legde Jennita ook uit hoe je met behulp van de korenschoof techniek een mooi boeket van de bloemen maakt.

plukatelier tuin plukken boeket

Nu staat mijn zelfgeplukte boeket te pronken op mijn dressoir. Ik maakte een boeket van onder andere dahlia’s, strobloemen, zonnehoeden en cosmea’s. Ik koos voor witte en roze bloemen en stak er ook wat strohalmen en pluimpjes in.

Ik vond het een hele leuke en leerzame workshop. Hoewel sommige dingen die ik geleerd heb best wel voor de hand liggen, had ik er zelf nog niet aan gedacht! Ook heb ik veel inspiratie opgedaan voor de bloemen die ik volgend seizoen zelf graag wil zaaien.

Wil je ook leren je eigen plukboeket te maken? De volgende workshop staat gepland op zaterdag 3 september. Reserveer hier je plekje.

Mijn eigen bloemenpluktuin

In een eerder blog liet ik je zien hoe ik mijn eigen pluktuin gestart ben. Omdat ik te laat was met het verspenen van mijn zaailingen vreesde ik dat de bloemen niet goed op zouden komen.

workshop pluktuinieren7
tuin resultaat plukbak

Waar ik eerder bang voor was, is inderdaad gebeurd. Slechts enkele zaailingen hebben het overleefd. Wel zijn de zaadjes die ik een paar weken later zaaide beter opgekomen. Dus ik heb wat korenbloemen en zinnia’s in mijn plukbak. De cosmea’s zijn nog helemaal groen. Hopelijk komen daar later nog bloemen aan.

tuin bloemen

Achter in mijn tuin strooide ik een mix van bloemzaden uit. Het zakje heb ik ooit gekregen en er stond niet op wat erin zat. Een totale verrassing dus wat eruit zou komen. Het bleek een mix van korenbloemen, strobloemen, groot akkerscherm, goudsbloemen en bloemen waarvan ik niet weet wat het is.

plukbloemen tuin

Hoewel ik het een leuke verrassing vond, is deze mix voor het maken van plukboeketten niet heel geschikt. Vooral omdat er een paar dominante planten bijna de hele boel overnamen en alles veel te dicht op elkaar stond.

Volgend seizoen ga ik dus zelf een mooie selectie maken en de zaden netjes uit elkaar zaaien. Ook kan ik nu eerder beginnen, omdat m’n tuin er al klaar voor ligt en ik iets beter weet wat ik doe. Ik kijk er nu al naar uit!

Ik heb deze workshop cadeau gekregen van Jennita (de eerste workshop heb ik wel zelf betaald). Dat heeft geen invloed op mijn eerlijke mening in dit blogartikel.

Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.