Heb jij al een lichtplan gemaakt voor je woning?

Als je een nieuwe woning laat bouwen, moet je met heel veel dingen rekening houden. Veel mensen denken lang na over waar de deur moet komen te zitten, waar de stopcontacten geplaatst moeten worden en hoe de ramen geopend moeten worden. Wat vaak vergeten wordt, is hoe de woning goed verlicht gaat worden. Daardoor zie je vaak dat de verlichting het ondergeschoven kindje wordt en dat terwijl licht zo belangrijk is voor de sfeer in de woning. Mocht je op het punt staan om je huis te verbouwen, kijk dan eens wat je kunt doen om te zorgen dat je goed en sfeervol licht in je woning kunt aanbrengen. Je zult zien dat een goed verlichte woning niet alleen veel mooier oogt, maar ook veel prettiger is om in te leven. 

andre francois mckenzie sZ5CteK2r6E unsplash

Zorg voor subtiliteit in je lichtplan 

Aan een woning worden vandaag de dag veel eisen gesteld. Het is een plek waar je lekker tot rust moet kunnen komen, maar je moet er ook kunnen thuiswerken. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor inbouwspotjes. Deze verlichting is namelijk subtiel waardoor je geen ruis in de kamer aanbrengt. Een ander voordeel van deze verlichting is dat je het heel goed kunt dimmen. Daardoor kun je de lampen juist wat feller aanzetten wanneer je aan het werk bent zodat je je documenten goed kunt zien. Wil je aan het eind van de dag even gezellig bijkletsen met je partner of met vrienden? Dan geef je weer een slinger aan de dimmer en de spots zorgen voor een sfeervolle basis. 

Maak je geen zorgen over de diepte van je plafond

Wanneer je bang bent dat je plafond niet diep genoeg is voor de inbouwspots, dan is het goed om te weten dat je heel ondiepe spots kunt kopen. Kies bijvoorbeeld voor een inbouwspot zaagmaat 55mm. Deze spot heeft een heel lage inbouwdiepte waardoor je hem eenvoudig in bijna ieder plafond kunt installeren. Wil je nog meer ruimte besparen? Kies dan voor een spot zonder trafo. In dat geval heb je echt alleen maar de spot nodig en geen externe apparatuur om de stroomvoorziening naar de spot te regelen. Dit maakt deze spots daarom ook heel geschikt om in te bouwen in reeds bestaande plafonds. Het is namelijk nooit te laat om een goed lichtplan te maken. 

Tot slot: een belangrijke tip

Als je spots in je woning wilt gaan aanbrengen, moet je goed letten op de stof- en waterdichtheid van de lamp. Let altijd goed op de IP-waarde van een spot. De regel is dat hoe hoger de IP-waarde, hoe beter je spot bestand is tegen stof en water. Kies dus altijd voor een spot met een hoge IP-waarde voor ruimtes die vochtig zijn of worden of voor toepassing in de tuin.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.