Wat ik doe in mijn vrije tijd (als je van je hobby je beroep hebt gemaakt)

Als je van je creatieve hobby je beroep hebt gemaakt, wat doe je dan in je vrije tijd? Dat is een vraag die ik mezelf drie jaar geleden stelde toen ik het artikel schreef “Waarom je van je creatieve hobby niet je werk moet maken“. In dit blog vertel ik hoe ik hiermee om ben gegaan en welke dingen ik nu in mijn vrije tijd doe.

jinske aan het houtbranden

MIJN HOBBY IS WERK EN ZO VOELT DAT OOK

In mijn vrije tijd was ik altijd al dingen aan het maken: meubels opknappen, haken, breien, kleding naaien, spulletjes voor in mijn huis maken. Alles wat creatief is, vind ik leuk! Natuurlijk is het te gek dat ik daar nu mijn geld mee kan verdienen, maar er zit ook een groot nadeel aan. Je hobby is je hobby niet meer, het is echt werk! Er is een ‘moeten’ bij gekomen. Als ik een DIY project maak, ben ik vooral bezig met hoe ik het project duidelijk kan uitleggen, hoe ik de stappen het best in beeld kan brengen en hoe ik de sfeerfoto’s mooi kan stylen. Dat is dus niet lekker ontspannen creatief bezig zijn! Daarom startte ik drie jaar geleden mijn zoektocht naar een nieuwe hobby.

jinske moodboard liggend

Creativiteit als basis van mijn geluk

Toen ik het hier met mijn vader over had zei hij heel mooi: “creativiteit is de basis van jouw geluk”. Hij ziet dat creativiteit in al haar vormen mij het meest gelukkig maakt. De manier waarop ik mijn creativiteit gebruik voor IMAKIN is maar één vorm. Er zijn nog veel meer manieren waarop ik mijn creativiteit kan uitten. De hobby’s die ik de afgelopen tijd heb geprobeerd zijn dus niet geheel toevallig vooral creatief. Sommige hobby’s waren tijdelijk, andere doe ik nog steeds.

Mijn nieuwe hobby’s

bujo jinske

Bullet journaling

Bullet journaling doe ik al sinds 2017, maar vooral op een praktische manier om mijn aantekeningen en taken te ordenen.

Sinds vorig jaar ben ik ook meer creatief geworden in mijn bullet journal. Iedere maand kies ik een thema en daar maak ik een collage bij van mooie papiertjes (voornamelijk uit flow magazine).

Doe ik het nog steeds: ja! Samen met een vriendin maken we er iedere maand een gezellige ‘bujo-night’ van met heerlijke hapjes en wijntjes.

jinske canvas tas borduren LR

Kleding naaien

Een van de hobby’s die ik altijd heel erg leuk vond, maar al in tijden niet meer had gedaan, was kleding naaien. Vooral jurken maken vond ik leuk! Dus ik besloot m’n naaimachine er weer bij te pakken en mooie stofjes te kopen.

De jurk die ik hier op de foto draag is mijn allernieuwste exemplaar.

Doe ik het nog steeds: nee. Kleding naaien vind ik nog best lastig. Ik kán het wel, maar het kost me wel wat moeite en concentratie. Ik merk dat ik vooral het resultaat leuk vind, maar dat ik niet echt geniet van het proces.

piano spelen

Piano spelen

Piano spelen is iets dat al een hele tijd op mijn bucket list stond. Er was wel een drempel om te beginnen, omdat ik geen noten kan lezen en omdat ik geen zin had om heel erg te studeren.

Maar toen ik vorig jaar een proefles cadeau kreeg van de pianolerares die in dezelfde creatieve broedplaats zit als ik, kon ik die natuurlijk niet afslaan! Zij liet me zien dat je al vrij snel liedjes mee kan spelen met akkoorden. Ik vond het hartstikke leuk en besloot op pianoles te gaan. Inmiddels kan ik al een paar liedjes spelen.

Doe ik het nog steeds: nee. Door de drukte in het hoogseizoen heb ik mijn lessen stopgezet en daardoor is het thuis oefenen er ook bij in geschoten. Maar ik vind het wel jammer, dus misschien pak ik het binnenkort weer op!

jinske yoga essenza

Yoga

Of yoga een creatieve hobby is weet ik niet, maar ik weet wel dat dit voor mij de perfecte manier is om te ontspannen. Met yoga kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken, waardoor er weer ruimte is voor creatieve ideeën.

Ik vind allerlei vormen van yoga heerlijk om te doen. Vorige zomer ben ik een week naar een yoga retreat geweest, waarin we onder andere acro yoga deden. Het lijkt me heel leuk om dat ook hier in Nederland te gaan doen.

Doe ik het nog steeds: ja!!!

geluksmomentjes schilderen

Illustratie / schilderen

Ik volgde ook 2 illustratiecursussen, vooral als stok achter de deur om iedere week lekker te tekenen en schilderen. Omdat ik bang was dat ik na de cursus zou stoppen met illustreren, vroeg ik de lerares om een opdracht.

Zij gaf mij het idee om iedere week of om de week een geluksmomentje te schilderen. Dat kan iets groots zijn, zoals de lancering van mijn boek ‘Doe het lekker duurzaam!’, of juist kleine dingen als kersen uit de boomgaard in de buurt proeven.

Doe ik het nog steeds: soms. Ik loop op dit moment enorm achter met schilderen. Maar ik weet zeker dat ik er binnenkort weer lekker voor ga zitten.

Deze vijf hobby’s zijn de grootste / belangrijkste hobby’s die ik doe of geprobeerd heb, maar er zijn nog veel meer dingen die ik in mijn vrije tijd graag doe: tuinieren, Lego, boeken lezen, koken, musea bezoeken etc. Daarnaast probeer ik lekker veel dingen uit tijdens workshops: pluktuinieren, cacao cirkel, crystal grid maken, leren tasje maken, etc.

Nu ik alles zo op een rijtje heb gezet, realiseer ik me dat ik in de afgelopen jaren echt genoeg leuke dingen heb ontdekt om te doen in plaats van mijn ‘oude’ creatieve hobby’s. Hierin kan ik wél mijn creativiteit kwijt, zonder dat ik er iets mee moet voor IMAKIN. Met deze hobby’s kan ik heerlijk ontspannen en mijn hoofd leeg maken.

Hoe is dit voor jou als je ook van je (creatieve) hobby je werk hebt gemaakt? En heb je nog tips voor hobby’s die ik écht moet uit proberen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.