WORKSHOP LEREN TAS MAKEN BIJ MONSAK IN AMSTERDAM

Al zo lang ik me kan herinneren staat zelf een leren tas maken op mijn ‘to-DIY-lijstje’. En hoewel ik behoorlijk handig ben met zelf dingen maken, was het me tot nu toe nog niet gelukt om het ook daadwerkelijk te doen. Dus toen Margriet van monsak me uitnodigde voor een workshop tassen maken in haar atelier in Amsterdam was ik meteen enthousiast! In dit blog vertel ik je alles over mijn ervaring van de workshop en laat ik je natuurlijk mijn zelfgemaakte tas zien.

HET MONSAK ATELIER IN AMSTERDAM

WORKSHOP LEREN TAS MAKEN BIJ MONSAK IN AMSTERDAM

Samen met mijn vriendin Roxanne, die vriendin die mij heeft geleerd kleding te naaien, mocht ik de workshop volgen. Toen ik aankwam stond zij al gezellig met een theetje te kletsen met Margriet.

Als je het atelier van monsak binnenstapt ruik je meteen de heerlijke geur van nieuw leer. Margriet vertelt me lachend dat zij dat zelf (helaas!) al niet meer ruikt.

Het atelier in Amsterdam is prachtig ingericht. Het is lekker licht en overal waar je kijkt zie je mooie handgemaakte leren tassen, lappen leer en fournituren. Heerlijk!

In het atelier staan twee hoge werktafels en drie naaimachines. In deze corona-periode kun je daardoor prima samen met een vriendin de workshop leren tas maken volgen, omdat er genoeg ruimte is om afstand te houden. En daar waar nodig dragen we een mondkapje.

WORKSHOP LEREN TAS MAKEN

Bij de workshop ‘mini’ kun je kiezen uit drie verschillende modellen tassen: twee heuptasjes en een schoudertas. Roxanne en ik kozen allebei voor de schoudertas (het middelste model op de foto).

WORKSHOP LEREN TAS MAKEN BIJ MONSAK IN AMSTERDAM

Daarna begon het leukste, maar ook meteen het lastigste deel van de workshop: keuzes maken! Te beginnen bij welke kleur(en) leer je voor je tas wil gebruiken.

Het model van de tas bestaat uit drie delen waarvoor je leer uit mag kiezen. Je kunt natuurlijk alles in dezelfde kleur doen, maak wij vonden het wel leuk om alledrie de delen een andere kleur te geven. Daarnaast kun je kiezen of je de gladde kant van het leer gebruikt of juist de ruwe (suède) kant.

WORKSHOP LEREN TAS MAKEN BIJ MONSAK IN AMSTERDAM

Margriet vertelde dat ze voor haar tassen en de workshops gered leer gebruikt. Dit leer is afgekeurd voor gebruik in reguliere producties, omdat er bijvoorbeeld te veel beschadigingen op zitten. Margriet koopt dit leer op en gebruikt de mooie delen van deze lappen leer voor het maken van haar tassen en tijdens de workshops.

WORKSHOP LEREN TAS MAKEN BIJ MONSAK IN AMSTERDAM 4

Toen we (eindelijk!) onze keuze hadden gemaakt voor de lapjes leer, mochten we ook een hengsel, de rits en het kleur van het garen uitkiezen. Door al deze keuzes zijn er eindeloos veel mogelijkheden en kun je jouw tas helemaal naar je eigen smaak samenstellen!

5 1

Dit is de combinatie die ik gekozen heb: een grijze voorkant, een lichtroze suède achterkant en een bordeauxrode onderkant met een contrasterend mintgroen stiksel.

6 1

Margriet heeft het maken van de tas zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat iedereen een mooie tas kan maken! Voor het uitsnijden van de lapjes leer heeft ze bijvoorbeeld plexiglazen mallen. Op die manier hoef je alleen maar met het mes de mal te volgen.

7 1
8 1

Na eerst wat te oefenen met een proeflapje, mochten we zelf achter de naaimachine aan de slag.

9 1

Roxanne en ik hebben allebei al ervaring met naaien, maar leer naaien is toch wel even iets anders. Het moet namelijk in één keer goed! Ook werkte deze professionele machine net even anders dan onze eigen naaimachines van thuis. Hierdoor merkte ik bijvoorbeeld dat ik steeds in een soort automatisme een hendeltje aan het zoeken was met mijn hand dat op deze machine natuurlijk helemaal niet zat!

10 1

Gelukkig begeleidde Margriet ons hierin heel goed. Je krijgt ook alle tijd om rustig te naaien en tussendoor vragen te stellen. Ik heb er daardoor alle vertrouwen in dat je ook zonder naaiervaring een mooie tas kunt maken!

11 1
12 1

Na het naaien keerden we de goede kant naar buiten en hamerden we de tas in model. Tenslotte maakte Margriet de hengsels aan de tas.

ONZE ZELFGEMAAKTE LEREN TASSEN

13 1

Tadaaaa, dit zijn onze zelfgemaakte leren tassen! Ze zijn heel goed gelukt en we zijn er ontzettend blij mee. Het zijn echt unieke tasjes geworden waar we lang plezier van zullen hebben.

14 2
15

Wil je zelf ook een workshop leren tas maken? Dan kan ik je de workshop bij monsak zeker aanraden! De workshop leren tas maxi is op aanvraag beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.