WAAROM JE VAN JE CREATIEVE HOBBY NIET JE WERK MOET MAKEN

Als je zelf dingen maakt heb je vast al vaker van anderen gehoord: “ohh wat mooi, daar zou je iets mee moeten doen!” of “waarom ga je ze niet verkopen?”. Misschien heb je er zelf al eens over nagedacht om je hobby professioneel aan te gaan pakken. Dan is deze blog voor jou!

DE CREATIEVE 'DROOM'

jinske stempels snijden screenshot

Iedere dag met je hobby bezig zijn en er ook nog betaald voor krijgen! Dat is voor veel creatievelingen een droom. Als ik op een beurs sta hoor ik vaak dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt en hoe gaaf dat is. Bijna altijd gevolgd door een opmerking met heimelijk verlangen dat zij dat ook wel zouden willen. Meestal antwoord ik dan dat ik daar ook ontzettend blij en dankbaar voor ben dat ik dat heb kunnen doen. Begrijp me niet verkeerd, dat is ook echt wel waar, hoor!

JE HOBBY ALS BEROEP: DE REALITEIT

Wat ik er alleen niet bij vertel is dat er ook best wel wat nadelen zijn aan het hele ‘van je hobby je beroep maken’. Deels omdat ik hen hun droom niet wil ontnemen, maar ook omdat ik misschien zelf niet wil toegeven dat het niet altijd alleen maar leuk is om iedere dag met je ‘hobby’ bezig te moeten zijn. Ik heb immers toch ‘mijn droom waargemaakt”?

Het is alleen zo dat ik zelf die droom eigenlijk nooit heb gehad om van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik zag mezelf helemaal niet als ondernemer, maar miste wel de producten die ik nodig had om mijn hobby goed uit te kunnen voeren. Door het idee dat ik kreeg voor de DIY-pakketten en de enthousiaste reacties daarop ben ik met IMAKIN begonnen als ‘hobbyproject’ naast mijn baan zonder ambitie om er ook echt mijn beroep van te maken. Maar zoals dat soms gaat in het leven, kunnen dromen/doelen veranderen. Er werd zo enthousiast op IMAKIN gereageerd dat mijn ‘bedrijfje’ al snel groeide tot een bedrijf en ik uiteindelijk voor de keuze stond: baan opzeggen of 70 uur in de week hobby&werk combineren.

jinske achter de schermen fototransfer

Goed, een lang verhaal kort: mijn hobby is dus nu mijn werk geworden. En zo voelt het ook, als werk. Los van het feit dat ondernemen ook klusjes met zich meebrengt als administratie, voorraadbeheer en website onderhoud, is ook het creatieve deel niet altijd even leuk. Creatief bezig zijn was vroeger juist ter ontspanning en om dingen te maken die ik niet in de winkel kon vinden. Nu ben ik tijdens het maken vooral bezig met hoe ik het maakproces goed in beeld krijg. Iedere stap duidelijk vastleggen, de camera verplaatsen, zorgen dat de belichting goed is enzovoort. Hoewel ik het werk leuk vind om te doen, is het niet echt ontspannend kan ik je vertellen. Ik merk dat ik soms zelfs DIY-projecten uitstel, omdat ik geen zin heb om de hele studiosetting op te bouwen. Hoe leuk het project zelf me ook lijkt om te maken!

JE HOBBY ALS BEROEP: HET GROOTSTE NADEEL

Nu heb ik er (gelukkig) niet voor gekozen om zelfgemaakte producten te verkopen, maar dat is wel wat veel creatievelingen doen. Met een beetje geluk wordt je product heel populair en moet je het 100x maken. Hoe leuk vind je het de honderdste keer nog om dat ene patroon te haken dat je al 99 keer eerder hebt gemaakt?

Dat brengt me bij het allergrootste nadeel van ‘van je hobby je beroep maken’: je hobby is geen hobby meer. Er is een ‘moeten’ bij gekomen, wat het werk maakt. Je bent dus je hobby kwijt! Wat ga je nu doen in je vrije tijd om te ontspannen?

In mijn vrije tijd ben ik al een hele tijd niet meer creatief bezig geweest. En dan bedoel ik écht voor mezelf en niet voor IMAKIN. Dat komt vooral doordat ik het ‘zonde’ zou vinden als ik dan iets moois zou hebben gemaakt, dat ik het niet met je kan delen als ik er geen foto- of video-opnamen van heb. En dus stel ik mijn DIY ideetje maar weer uit tot ik wel de tijd of het juiste daglicht heb om het voor het blog te maken. Zelfs toen ik laatst lekker wilde experimenteren met waterverf, wat verder niet eens iets met mijn webshop te maken heeft, heb ik het gefilmd! Wég ontspanning.

OPLOSSING: DE HOBBY DIE MIJN HOBBY BLIJFT

Gelukkig vind ik heel veel verschillende creatieve hobby’s leuk: meubels opknappen, illustreren, naaien, haken etc. En hoewel ik voor al deze hobby’s ook leuke blogberichten zou kunnen bedenken, heb ik besloten om in ieder geval één hobby helemaal voor mezelf te houden. Deze hobby blijft voor mij ontspanning en daarvan hoef ik geen foto’s of video’s te maken, niets op Instagram te posten of DIY tips over te geven. Nee, deze hobby blijft van mij!

textiel tekenrol stap 8

Ik ben op dit idee gekomen, doordat ik me laatst afvroeg (na het zoveelste avondje bankhangen): “Maar wat deed ik vroeger dan in mijn vrije tijd?”. Juist ja, creatief bezig zijn! Een van de hobby’s die ik altijd heel erg leuk vond, maar nu al in tijden niet meer had gedaan, was kleding naaien. Urenlang kon ik samen met mijn oud-huisgenootje en vriendin Roxanne samen kleding naaien in ons kleine appartementje in Den Haag. En wat genoten we daarna van alle complimentjes over onze zelfgemaakte kleding! Dus ik heb besloten om die hobby weer op te pakken.

Van de week heb ik mijn oude Burda’s er weer bij gepakt en een leuk patroon voor een jumpsuit gevonden. Ik zocht er een leuk stofje voor uit en op dit moment ben ik weer heerlijk bezig met naaien. Gewoon voor mezelf, zonder móéten en zonder camera’s. Heerlijk vind ik het!

Hoewel mijn eerste reactie was om toch wat ‘behind the scenes’ foto’s te maken heb ik toch besloten om die niet te delen. Nou vooruit, misschien één foto op social media van het resultaat dan. Maar dan vooral om dit blogbericht onder de aandacht te brengen.

DE MORAAL VAN DIT VERHAAL & MIJN ADVIES

jinske waterverf bloemen

Met dit blogbericht wil ik je een realistisch kijkje in mijn leven als creatief ondernemer geven. Een kijkje in het leven van iemand die van haar hobby haar werk heeft gemaakt. Ik wil je ermee laten zien dat, hoewel creatief ondernemen ontzettend leuk is, het ook oké is om je hobby gewoon lekker je hobby te te laten zijn zonder een ‘moeten’. Laat die anderen maar zeggen: “daar moet je wat mee doen!” of “misschien moet je je producten gaan verkopen”. Jij weet nu wel beter!

Maar mocht je na het lezen van dit artikel nog steeds graag van je hobby je beroep maken, dan moedig ik je van harte aan. Het is namelijk echt te gek om iedere dag te kunnen bouwen aan iets wat helemaal van jezelf is en anderen te kunnen inspireren met dat wat je het allerliefste doet!

Ik zou het niet meer anders willen in ieder geval. Nog steeds ben ik iedere dag dankbaar dat ik mijn leven zo kan inrichten zoals ik dat zélf wil. Ik beslis aan welke projecten ik werk, met wie ik samenwerk en waar ik werk. Want ook al is mijn hobby nu geen hobby meer, ik geniet nog steeds van het creatief bezig zijn. Dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken is echt heel bijzonder!

Mijn advies voor nu is in ieder geval: zorg dat je óók een hobby voor in je vrije tijd hebt. Of dat nu de hobby is die je al had of een nieuwe hobby voor erbij, vergeet niet dat vrije tijd ook belangrijk is.

Nu ik toch advies over creatief ondernemen aan het geven ben, misschien schrijf ik binnenkort zelfs wel een blogartikel over hoe je wél van je hobby je beroep kunt maken. Een soort praktisch stappenplan. Lijkt je dat interessant?

HOBBY OF BEROEP?

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Ben jij creatief als hobby of heb je er je werk van gemaakt? Als je er je werk van hebt gemaakt, herken je dan mijn verhaal?  Of heb jij juist die droom om van je hobby je werk te maken?

Deel jouw verhaal hieronder in de reacties. Ook als je vragen hebt over creatief ondernemen kun je die hieronder stellen.

9 reacties op “WAAROM JE VAN JE CREATIEVE HOBBY NIET JE WERK MOET MAKEN

 1. Silverwool zegt:

  Ik herken jouw verhaal, en ik worstel er momenteel wel wat mee. Ik heb ook van (één van) mijn hobby’s mijn bijberoep gemaakt, en het is inderdaad werk geworden. Hard werken zelfs. En vooral doordat je met deadlines zit en alle administratieve rompslomp die er bij komt, is het niet meer ontspannend. Iets wat je bij een hobby wel ervaart. Dus jouw tip is wel een heel goed idee. Ik ga in mijn vrije tijd terug een andere hobby beoefenen die ook echt een hobby blijft.🙂
  En die blogpost rond tips om van je hobby je beroep te maken is zeker welkom. Ik kan altijd nog extra tips gebruiken!

 2. Verie zegt:

  Heel herkenbaar, Jinske en wat schrijf je open en eerlijk! Ik werk heel rustig en op mijn tempo naar een merk voor Vestywo. Wanneer deze komt dat zie ik wel, want ik geniet volop van m’n hobby en creatieve opdrachten die op m’n pad komen. Ik ben benieuwd naar een stappenplan om te starten als ondernemer. En zelf kleding maken is super leuk om te doen, hier ook fan van! Liefs, Verie

 3. Rianne zegt:

  Heel herkenbaar. Begon als hobby met een webshop (met ook creatieve, zelf gemaakte producten naast artikelen die ik inkocht).

  Maar het werd steeds drukker met bestellingen. Zo druk dat ik er hele dagen mee bezig was. Het was geen hobby meer, het werd moeten.

  En inderdaad alles erbij, administratie en inkoop. Daardoor weinig tijd om nieuwe, creatieve producten te maken.

  Daarom besloten om met de webshop te stoppen en nu alleen nog creatief bezig. Niet voor verkoop maar alleen om anderen te inspireren. Zo is mijn hobby weer mijn hobby geworden 😀

 4. Karin zegt:

  Mooi geschreven! Ik naai mijn eigen kleding en dan zegt iemand wel eens “dat moet je gaan verkopen” of “daar moet je je werk van maken!” met de beste bedoelingen, maar het lijkt mij niks. Dan heb je inderdaad die stress van dat echt iets MOET en je ook rekening moet houden met andermans mening. En voordat je zover bent dat je echt zoiets unieks en fantastischs heb bedacht waar je als een-vrouws-zaak een flink bedrag voor kunt vragen, ben je jaren verder… Veel plezier met je naaihobby, voor mij werkt het in ieder geval heel goed om even lekker mijn hoofd te vullen met stoffen en patronen in plaats van de alledaagse ellende 😉

 5. Pingback: Wat ik doe in mijn vrije tijd (als je van je hobby je beroep hebt gemaakt) - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.