SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 1

Vandaag was ik te gast bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven en liet ik zien hoe je een naam op een houten krat kan houtbranden. In dit blog laat ik je nog een keer duidelijk stap-voor-stap zien hoe je zelf ook zo’n leuk speelgoedkrat kan maken en geef ik je tips bij het houtbranden.

JINSKE BIJ EIGEN HUIS & TUIN: LEKKER LEVEN

Voordat ik aan de DIY tutorial begin, wil ik je eerst graag nog even vertellen over mijn ervaring bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.

Twee weken geleden werd ik gebeld door de redactie van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven met de uitnodiging om bij hen in de uitzending een do it yourself project te laten zien. Supergaaf natuurlijk!

Toevallig was ik op dat moment precies bezig met het maken van een kraamcadeau voor een vriendin: een houten speelgoedkist met de naam van haar zoontje. Dit project heb ik voorgesteld aan de redactie en ze waren er meteen enthousiast over.

Omdat er tijdens de opnamen te weinig tijd zou zijn om het DIY project helemaal af te ronden, heb ik van te voren een nieuw voorbeeld gemaakt. De kist die ik had gemaakt, had ik inmiddels namelijk al cadeau gegeven tijdens de kraamvisite. Ik koos voor de naam ‘Emma’, de naam van de dochter van presentatrice Froukje de Both. Deze kist heb ik na de uitzending dan ook aan Froukje cadeau gedaan.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 2
SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 3

Afgelopen maandag waren de opnamen in de Eigen Huis & Tuin woonboerderij. Het is echt een hele toffe studio met allemaal mooi ingerichte sfeerhoekjes, een grote keuken voor kok Hugo en buiten de moestuin van boer Tom. Ik werd ontvangen door de redactie en mocht mijn spullen klaarzetten.

Daarna ging ik in de make-up. Visagist Hülya was heel lief en hield echt rekening met mijn wensen.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 4
SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 5

Voordat de echte opnamen begonnen, werd het hele programma eerst een keer doorgelopen. De presentatoren en gasten oefenen dan wat ze gaan zeggen en doen en zo weten de cameramensen hoe ze het allemaal het beste in beeld kunnen brengen. Mijn doorloop ging niet helemaal soepel, omdat ik niet zo goed wist wat de bedoeling was. Extra fijn dus dat je het eerst mag oefenen voordat het echt opgenomen werd!

Daarna mocht ik achter de schermen wachten tot het mijn beurt was. Je kunt dan wel op een beeldscherm meekijken met wat er in de studio gebeurt. Heel leuk om te zien hoe dat allemaal gaat en dat zelfs ervaren presentatoren als Froukje en Hugo ook weleens een foutje maken en het dan opnieuw moet. Dat stelde mij ook wel gerust voor mijn opnamen.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 6
SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 7

Toen ik aan de beurt was mocht ik plaatsnemen achter de werkbank in de studio. De opnamen gingen hartstikke goed, het stond er in één keer op! Froukje stelde me leuke vragen en ondertussen liet ik zien hoe het houtbranden in zijn werk gaat. Ook Froukje heeft een stukje uitgeprobeerd.

jinske bij eigen huis en tuin

bron: RTL4

Ik vond het ontzettend leuk om te doen en hopelijk heb ik op deze manier nog meer mensen kunnen inspireren om creatief aan de slag te gaan dan dat ik via mijn eigen kanalen kan bereiken. Enne.. mochten ze me nog een keer vragen: ik zeg meteen ‘ja’!

jinske bij eigen huis en tuin aflevering

Mijn stukje begint bij 26:25.

VIDEO HOUTEN SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN

In de uitzending ging het natuurlijk allemaal best wel snel, dus in onderstaande video laat ik je nog een duidelijk, stap-voor-stap zien hoe jij ook een tekst (of afbeelding) op een houten ondergrond kan houtbranden.

speelgoedkrat houtbranden benodigdheden

NODIG

STAP 1. ONTWERP OP HET HOUT OVERZETTEN

Om te tekst over te brengen op het krat gebruik ik transferpapier. Transferpapier heeft een zwart laagje dat afgeeft op de ondergrond als je erover krast.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 10

Leg het transferpapier met de zwarte kant op het krat. Plaats daarop je ontwerp en meet even na of het netjes in het midden ligt. Gebruik schilderstape om het op zijn plek te houden.

Trek nu met een potlood je ontwerp over. Je hoeft hierbij niet hard te drukken.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 11

Als je het transferpapier verwijdert, is je ontwerp overgebracht op de kist.

STAP 2. DE OMTREK HOUTBRANDEN

Tijd om te gaan houtbranden. Ik gebruik het houtbrandapparaat dat ik verkoop in mijn webshop. Bij het houtbrandapparaat zitten 5 verschillende punten. Voor de rechte lijnen gebruik ik de beitelpunt.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 12

Als je het spannend vindt om meteen op je mooie ondergrond te beginnen, kun je ook eerst even oefenen op een stukje resthout. Je kunt dan ook meteen testen of de brander al heet genoeg is. Het opwarmen duurt ongeveer 5-10 minuten.

Bij het branden van het ontwerp begin ik altijd met de omtrek. Ik laat het houtbrandapparaat langzaam over het hout glijden, zodat het apparaat de tijd heeft om het hout te branden. Zorg er ook voor dat je niet te hard drukt.

speelgoedkist houtbranden - IMAKIN

Ik vind het fijn om de ondergrond mee te draaien, zodat ik mijn hand steeds in dezelfde houding kan houden.

PUNT VAN HET HOUTBRANDAPPARAAT VERWISSELEN

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 14 1

Als je alle rechte lijnen hebt overgetrokken is het tijd om te punt te verwisselen. Let op: het is heel belangrijk om het apparaat eerst helemaal af te laten koelen voordat je de punt verwisselt. Als je dat niet doet kun je je vingers verbranden of zou de punt af kunnen breken.

Als het houtbrandapparaat is afgekoeld kun je de punt verwisselen met behulp van een tangetje.

Voor het inkleuren van het ontwerp gebruik ik een punt die lijkt op een stift. In de set die ik verkoop zitten 5 verschillende punten. Er bestaan ook sets met nog meer punten, maar ik merk dat ik er eigenlijk maar 3 echt gebruik. De beitelpunt voor de rechte lijnen, de stiftpunt om in te kleuren en een nog fijnere punt voor details.

Wat wel leuk is zijn decoratieve brandpunten waarmee je leuke figuurtjes kunt brandstempelen in de vorm van bijvoorbeeld een ster, hartje of pijl. Zie hieronder.

VERNIEUWD

Houtbrander incl. 5 punten

HOUTBRANDER

 • om op hout en leer te branden
 • inclusief 5 verschillende punten
 • ergonomische grip
 • 30W – 540°C

Maak de mooiste houtbrand tekeningen op houten ondergronden of leer met deze houtbrander. Gebruik houtbrand sjablonen of maak je eigen ontwerp.

Tip: breid je houtbrandappraat uit met deze set decoratieve houtbrandpunten om leuke figuren te brandstempelen.

27.95

Decoratieve Houtbrandpunten

Gebruik deze houtbrandstempels i.c.m. een houtbrandapparaat om deze leuke figuren in een houten of leren ondergrond te branden. Zo maak je bijvoorbeeld een decoratieve rand of een mooi patroon om je DIY-project te versieren.

 • Aantal: 5
 • Figuren: Ster, pijl, hart, cirkel, vierkant
 • Met handig bewaardoosje
 • Universeel, past op de meeste houtbranders
Artikelnummer: 08796.01.10 Categorieën: , Tags: ,
9.95

STAP 3. DE REST INKLEUREN

speelgoedkist houtbranden - IMAKIN

Voordat je verder gaat moet het houtbrandapparaat weer even goed heet worden.
Je kunt nu het ontwerp in gaan kleuren. Ook hierbij geldt weer: rustig werken en niet te hard drukken.

Tijdens het branden zul je merken dat het hout harder (of, afhankelijk van de houtsoort juist zachter) is bij de nerven en noesten. Hou daar dus rekening mee tijdens het houtbranden.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 18 1

Ik vind houtbranden heerlijk ontspannend om te doen. Je kunt lekker gedachteloos creatief bezig zijn of het doen tijdens het kijken van een fijne serie of film.

STAP 4. AFWERKEN

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 19 1

Als je ontwerp klaar is kun je kleine foutjes of restjes transferafdruk voorzichtig wegschuren.

Schroef tenslotte indien nodig het krat in elkaar.

SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 20 3
SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 21
SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN 22 1

Houtbranden kun je doen op bijna iedere houten ondergrond. Zorg er daarbij wel voor dat het hout onbehandeld is. Je kunt het apparaat ook gebruiken om leer te bewerken.

Op deze manier kunt je allerlei houten voorwerpen personaliseren. Wat dacht je van een borrelplank, boomschijf, onderzetters of houten ansichtkaart. In mijn webshop vind je ook diverse blanco houten ondergronden die je kan bewerken.

Heb jij ook iets moois op hout gebrand? Deel je DIY resultaat (openbaar) met #deeljeDIY en tag IMAKIN op Facebook/Instagram.

3 reacties op “SPEELGOEDKIST HOUTBRANDEN

 1. Pingback: 5 IDEEËN VOOR EEN NIEUWE CREATIEVE HOBBY - IMAKIN

 2. Pingback: DIY houten groeimeter met naam - IMAKIN

 3. Pingback: DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.