DIY TUTORIAL DESIGN STOEL BEKLEDEN

1 7

Vijf jaar geleden, net afgestudeerd en begonnen aan mijn eerste baan, wilde ik graag een design stoel in huis. Ik was helemaal verliefd geworden op de Artifort Hanna, maar met een nieuwprijs van 1649 euro is deze ver (heel ver!) buiten mijn budget.

Ik was dan ook heel blij toen ik deze stoel op Marktplaats vond. De stoel had een vreselijk lelijke oranje-gele stof en omdat er een sigarettengaatje in zat, mocht ik de stoel voor 200 euro hebben! Ik dacht: dan geef ik hem gewoon zelf een nieuwe stof. Ik koos een lichte taupekleur die toen heel goed bij mijn interieur paste. Dolgelukkig en supertrots was ik op dit design stuk in mijn huis.

Nu ik bezig ben met mijn DIY Home Make Over kan de stoel ook wel een update gebruiken. Van More Fabrics kreeg ik een fantastisch mooie donkergroene chenille stof (een beetje velours/fluweel achtig) waarmee ik mijn stoel opnieuw heb bekleed. In dit blog laat ik je zien hoe ook jij je stoel opnieuw kunt bekleden.

2 7

NODIG

  • meubelstof
  • 2 ritsen
  • naaimachine
  • schaar
  • naaigaren

STAP 1. BEKLEDING VERWIJDEREN

3 7

Verwijder de oude bekleding van de stoel. Doe dit voorzichtig (knip deze dus niet zomaar door), want deze ga je gebruiken om een patroon van te maken.

STAP 2. NAAIPATROON MAKEN

4 7

Deze stap is een flinke klus, maar absoluut de moeite waard. Torn met een tornmesje alle panden van de stoel los van elkaar.

(Ik had de delen van de originele stoel bewaard, voor het geval dat ik ooit de stoel nog een keer opnieuw wilde bekleden, dus ik kon meteen beginnen met stap 3.)

Zorg ervoor dat je precies weet welk deel wat is. Schrijf dus op elk deel welk onderdeel het is. Markeer ook evt. hoekjes en nummer deze. Op deze manier weet je straks nog hoe de bekleden aan elkaar genaaid moet worden.

STAP 3. PATROONDELEN UIT DE STOF KNIPPEN

5 6

Vouw de stof in de lengte doormidden met de mooie kanten op elkaar. Leg alle patronen zo voordelig mogelijk op de stof. Speld de delen vast en knip ze uit de stof. Houd hierbij rekening met extra ruimte voor naden, knip dus op 1-1,5 cm van de rand.

6 5

Neem alle markeringen van de patroondelen over op de stof.

STAP 4. DE BEKLEDING NAAIEN

7 5

Speld de juiste patroondelen aan elkaar en zorg dat de markeringen met elkaar overeenkomen.

8 5

Naai de patroondelen aan elkaar met een stiksteek op 1-1,5 cm.

9 4

Strijk de naden netjes open.

Herhaal deze stappen totdat alle patroondelen aan elkaar genaaid zijn.

STAP 5. RITSEN INZETTEN

10 4

Als er ritsen in je bekleding zitten, zet je als laatste de ritsen in de stof.

STAP 5. AFWERKING

Doe nu de bekleding om je stoel. Als het goed is, past deze precies, omdat je de originele bekleding als patroon hebt gebruikt. Zo niet, dan is dit het moment om te bekijken waar je de hoes nog moet aanpassen.

11 3

Als de bekleding passend is, kun je de laatste delen vastzetten. Naai met de hand met naald en draad de bekleding dicht.

12 3

Het is een flinke klus om je stoel opnieuw te bekleden (vooral het lostornen van de originele stof kost veel tijd), maar zeker de moeite waard!

Ik ben heel blij met mijn ge-update design stoel. Daar heb ik weer jaren plezier van!

13 4

Durf jij het ook aan om je oude stoel een nieuwe look te geven?

3 reacties op “DIY TUTORIAL DESIGN STOEL BEKLEDEN

  1. Pingback: EEN HOEKBANK IN EEN KLEIN HUIS - IMAKIN

  2. Pingback: IMAKIN DIY HOME MAKE OVER: RESULTAAT - IMAKIN

  3. Hiske zegt:

    Wat gaaf gedaan. Ik heb zelf zo’n stoel, maar de bekleding is vies. Kun je de hoes er ook af halen? Er zitten twee ritsen in, maar ik zie niet hoe je de stof van de stoel kun krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.