DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Regelmatig krijg ik de vraag op welke houtsoorten je kunt houtbranden. In dit blog vertel ik je welke houtsoorten geschikt zijn voor houtbranden en welke houtsoort je het beste kunt kiezen als beginner.

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Het goede nieuws is dat je met het houtbrandapparaat kun je op iedere houtsoort houtbranden. Je zult alleen merken dat het op sommige houtsoorten makkelijker gaat dan op andere.

ZACHTE HOUTSOORTEN

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Zachte houtsoorten zijn voor het houtbrandapparaat zelf het makkelijkst om in te branden. Het hout geeft weinig weerstand en laat zich mooi donker branden. Dat maakt het ook meteen een uitdaging, want als je te hard drukt of te lang op een plek blijft, zakt de punt ín het hout en krijg je kuiltjes en/of donkere plekken.

Zachte houtsoorten zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, berken en populieren.

HARDE HOUTSOORTEN

7

Het voordeel van harde houtsoorten is dat je minder snel ín het hout zakt, maar het kost dus ook wel wat meer moeite om het mooi donker te krijgen. Je moet wat vaker over je tekening heen of langzamer bewegen dan bij zachte houtsoorten.

Harde houtsoorten zijn bijvoorbeeld eiken, mango, douglas, olijf, teak en bamboe.

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN VOOR BEGINNERS

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Tijdens workshops heb ik gemerkt dat beginners met houtbranden vaak te hard op de punt drukken. In zachte houtsoorten zorgt dat er dus voor dat de punt van het houtbrandapparaat in het hout zakt en hierdoor kuiltjes maakt. Ook ontstaan er daardoor bruine brandvlekken naast je tekening. Zachte houtsoorten vragen om wat meer geduld en finesse. Zachte houtsoorten zijn zeker niet ongeschikt voor beginners. Als je rekening houdt met bovenstaande eigenschappen, kunnen ook beginners mooie houtbrandtekeningen op ondergronden van zachte houtsoorten maken!

Voor beginners zou ik dus wat hardere houtsoorten adviseren. Maar let er dan wel op dat je nog steeds niet te hard drukt, want anders zouden de fijne punten van het houtbrandapparaat kunnen verbuigen.

Hoe het houtbranden werkt en mijn beste tips vertel ik in de video in het blog over de speelgoedkist houtbranden.

BEGINNEN MET HOUTBRANDEN

Houtbranden is heerlijk ontspannend om te doen. Met een houtbrandapparaat kun je allerlei houten voorwerpen versieren. Mooi voor jezelf, maar ook ontzettend leuk als gepersonaliseerd cadeautje. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is geen houten voorwerp meer veilig!

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Het enige wat je nodig hebt is een houtbrandapparaat en een houten ondergrond. Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen zoals transferpapier waarmee je een tekening of tekst eenvoudig kan overtrekken op de ondergrond. En decoratieve houtbrandpunten die je op je houtbrandapparaat kan schroeven om leuke patroontjes mee te brandstempelen. Alle benodigdheden voor houtbranden vind je in mijn webshop.

Hoe het houtbranden werkt en mijn beste tips vertel ik in de video in het blog over de speelgoedkist houtbranden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 426 reviews.