DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Regelmatig krijg ik de vraag op welke houtsoorten je kunt houtbranden. In dit blog vertel ik je welke houtsoorten geschikt zijn voor houtbranden en welke houtsoort je het beste kunt kiezen als beginner.

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Het goede nieuws is dat je met het houtbrandapparaat kun je op iedere houtsoort houtbranden. Je zult alleen merken dat het op sommige houtsoorten makkelijker gaat dan op andere.

ZACHTE HOUTSOORTEN

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Zachte houtsoorten zijn voor het houtbrandapparaat zelf het makkelijkst om in te branden. Het hout geeft weinig weerstand en laat zich mooi donker branden. Dat maakt het ook meteen een uitdaging, want als je te hard drukt of te lang op een plek blijft, zakt de punt ín het hout en krijg je kuiltjes en/of donkere plekken.

Zachte houtsoorten zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, berken en populieren.

HARDE HOUTSOORTEN

7

Het voordeel van harde houtsoorten is dat je minder snel ín het hout zakt, maar het kost dus ook wel wat meer moeite om het mooi donker te krijgen. Je moet wat vaker over je tekening heen of langzamer bewegen dan bij zachte houtsoorten.

Harde houtsoorten zijn bijvoorbeeld eiken, mango, douglas, olijf, teak en bamboe.

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN VOOR BEGINNERS

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Tijdens workshops heb ik gemerkt dat beginners met houtbranden vaak te hard op de punt drukken. In zachte houtsoorten zorgt dat er dus voor dat de punt van het houtbrandapparaat in het hout zakt en hierdoor kuiltjes maakt. Ook ontstaan er daardoor bruine brandvlekken naast je tekening. Zachte houtsoorten vragen om wat meer geduld en finesse. Zachte houtsoorten zijn zeker niet ongeschikt voor beginners. Als je rekening houdt met bovenstaande eigenschappen, kunnen ook beginners mooie houtbrandtekeningen op ondergronden van zachte houtsoorten maken!

Voor beginners zou ik dus wat hardere houtsoorten adviseren. Maar let er dan wel op dat je nog steeds niet te hard drukt, want anders zouden de fijne punten van het houtbrandapparaat kunnen verbuigen.

Hoe het houtbranden werkt en mijn beste tips vertel ik in de video in het blog over de speelgoedkist houtbranden.

BEGINNEN MET HOUTBRANDEN

Houtbranden is heerlijk ontspannend om te doen. Met een houtbrandapparaat kun je allerlei houten voorwerpen versieren. Mooi voor jezelf, maar ook ontzettend leuk als gepersonaliseerd cadeautje. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is geen houten voorwerp meer veilig!

DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

Het enige wat je nodig hebt is een houtbrandapparaat en een houten ondergrond. Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen zoals transferpapier waarmee je een tekening of tekst eenvoudig kan overtrekken op de ondergrond. En decoratieve houtbrandpunten die je op je houtbrandapparaat kan schroeven om leuke patroontjes mee te brandstempelen. Alle benodigdheden voor houtbranden vind je in mijn webshop.

Hoe het houtbranden werkt en mijn beste tips vertel ik in de video in het blog over de speelgoedkist houtbranden.

8 reacties op “DE BESTE HOUTSOORTEN VOOR HOUTBRANDEN

 1. Jerry van Veldhoven zegt:

  Hello Jinske,
  Mooi blogartikel. Ik ben al een tijdje met pyrografie bezig en vroeg me af of eikenhout ook geschikt is voor houtbranden…meestal gebruik ik berken multiplex en elzenhout…
  Zonnige Groet
  Jerry

  • IMAKIN | JINSKE zegt:

   Hi Jerry, dankjewel!
   Eiken is zeker geschikt voor houtbranden. Het staat bij de harde houtsoorten. Dus als je de zachtheid van multiplex en elzenhout gewend bent, zal je wel even moeten wennen dat de houtbrander op eiken wat langer de tijd nodig heeft om in te branden.
   Groeten Jinske

 2. Pieter zegt:

  Hallo,

  welke pyrografieset schaf ik best aan om gemakkelijk in eikenhout te branden? Het is voor een eenmalig project weliswaar. Ik zag dat je heel vlug grote budgetten kunt besteden aan houtbranders maar ik zou het graag eerder low budget houden. Groeten Pieter

 3. Mary zegt:

  Hi,
  Ik heb onlangs een sterkere houtbrander aangeschaft, maar nu gaat het hout elke keer flink roken en ontstaat er soms zelfs een vlammetje. Waar zou dit aan kunnen liggen? Is de temperatuur te hoog, het hout misschien te vochtig of kan het een verkeerde hotusoort zijn? Ik heb verschillende soorten geprobeerd, maar allen gaan roken.
  Groetjes, Mary

  • IMAKIN | JINSKE zegt:

   Hi Mary,
   Dat het hout iets gaat roken hoort erbij, maar een vlammetje zeker niet. Ik zou even contact opnemen met de leverancier van het apparaat dat je hebt. Hopelijk weet die de oplossing.
   Groetjes Jinske

  • Esther zegt:

   Hoi Mary! Ik heb ook onlangs een sterkere houtbrander aangeschaft en jawel, ook de mijne heeft af en toe een vlammetje… Ben jij er al achter wat de oorzaak is?
   Groetjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.