Hoe kun je je eigen vloerkleed maken?

Een jute of wollen vloerkleed is een geweldige manier om warmte en persoonlijkheid toe te voegen aan elke ruimte in je huis. Maar soms is het moeilijk om het perfecte vloerkleed te vinden dat past bij je stijl en budget. Wat als we je vertelden dat je je eigen vloerkleed kunt maken? Ja, het is mogelijk! In dit artikel laten we je zien hoe je je eigen vloerkleed kunt maken met een paar eenvoudige stappen.

sonnie hiles DhFHtkECn7Q unsplash

Stap 1: Kies het materiaal

Begin met de keuze van het juiste materiaal. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, budget en gewenste uitstraling van het vloerkleed. Opties zijn onder meer katoen (betaalbaar en duurzaam wanneer je voor gerecycled of biologisch katoen kiest), jute vloerkleed (rustiek en duurzamer dan katoen), wol (zeer duurzaam en warm maar duurder), en synthetische vezels zoals nylon en polyester (betaalbaar maar minder duurzaam dan natuurlijke vezels). Katoen biedt het beste resultaat wanneer je kiest voor een stevige, geweven katoenen stof.

Stap 2: Kies het ontwerp

Nu je het materiaal hebt gekozen, is het tijd om het ontwerp van je vloerkleed te kiezen. Je kunt kiezen voor een eenvoudig ontwerp zoals een effen kleur of een gestreept patroon, of je kunt kiezen voor een complexer ontwerp zoals een geometrisch patroon of een bloemenmotief. Je kunt inspiratie opdoen uit tijdschriften, online of in decoratiewinkels.

Stap 3: Bereid het materiaal voor

Voordat je begint met het maken van je vloerkleed, moet je het materiaal voorbereiden. Was het materiaal indien nodig en droog het volledig. Snijd het materiaal in de gewenste grootte en vorm voor je vloerkleed. Zorg ervoor dat je de randen netjes afwerkt om rafelen te voorkomen.

Stap 4: Maak het vloerkleed

Nu is het tijd om te beginnen met het maken van je vloerkleed. Leg het materiaal op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het gladgestreken is. Om te voorkomen dat het vloerkleed wegglijdt, kun je een antislipmat onder het materiaal plaatsen. Vervolgens kun je het ontwerp op het materiaal tekenen met behulp van een markeerstift. Knip het materiaal langs de getekende lijnen en werk de randen van het vloerkleed af met behulp van textielijm of een naaimachine. Zo creëer je jouw eigen unieke vloerkleed!

Stap 5: Geef het vloerkleed de finishing touch

Geef je vloerkleed de finishing touch door het te wassen en te laten drogen voor een frisse uitstraling en om de vezels te laten zetten. Of voeg kwastjes of franjes toe aan de randen voor een unieke en persoonlijke uitstraling. Plaats het vloerkleed op de gewenste plek in huis en geniet van je creatie!

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Een reactie op “Hoe kun je je eigen vloerkleed maken?

 1. Franciska zegt:

  Beste Marjanne,
  Na het lezen van deze blog is het mij nog steeds totaal onduidelijk hoe je een vloerkleed maakt van het jute, de wol of het katoen.
  Wat doe ik er mee? Hoe maak ik de patronen?
  Hoe bevestig ik alles?

  Totaal onduidelijk dit. Zou je een en ander kunnen toelichten?

  Hartelijk dank
  Franciska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.