Wat zijn de voor- en nadelen van het inbouwen van een gashaard?

Het inbouwen van een gashaard kan een mooie oplossing zijn die tegelijkertijd voor warmte in je huis zorgt. Vooral in oudere woningen is een inbouw gashaard een mooi te verwerken optie. Daar is vaak nog de originele schouw aanwezig die perfect dienst kan doen als plaats voor de inbouw gashaard. Je kunt een gashaard ook op andere plekken en in nieuwere woningen laten inbouwen. Je hebt wel met gas te maken, iets wat in de toekomst uit woningen zal verdwijnen. Met het oog op de toekomst kun je ook kijken naar elektrische haarden. Deze kunnen ook ingebouwd worden.

andrea davis gashaard unsplash

Voordelen gashaarden

Het inbouwen van een gashaard is vaak erg mooi en je hebt er zelf een hoop controle over. Je bepaalt zelf wat voor ontwerp en waar je je gashaard wilt hebben. De gashaard geeft hoe dan ook die authentieke sfeer van de houthaard met vlammen, maar dan zonder de nadelen van blokken hout en de troep die ervan blijft liggen welke je weer moet opruimen. Dat maakt het onderhoud van een gashaard ook een stuk gemakkelijker dan voor een houtkachel. Je hoeft alleen maar eens per jaar je gashaard stofvrij te maken aan de binnenkant en dan ben je alweer klaar met je onderhoud.

Je hebt vaak een app waarmee je kunt controleren hoeveel de gashaard verbruikt. Je kunt voor het optische bijvoorbeeld de achterste vlammen uitschakelen, zodat je het beeld behoudt maar minder brandstof hoeft te verbruiken.

Nadelen gashaarden

De nadelen van een inbouw gashaard liggen voor de hand. Je hebt met gas te maken. Met het oog op de toekomst is dat misschien niet iets waar je voor wil kiezen. Sterker nog, sinds 2018 worden er geen gasaansluitingen in huizen aangebracht. Je hebt dus misschien niet eens de mogelijkheid voor een gashaard als je in een nieuwbouwwoning woont die vrij recent is opgeleverd. Je kunt je ook afvragen of je de investering voor een gashaard wilt maken, want die is aan de prijzige kant. Een elektrische inbouwhaard is dan een alternatief.

De elektrische haarden brengen ook installatiekosten met zich mee, maar hebben niet het nadeel van de gas inbouwhaard dat je met gas moet werken om je ruimte te verwarmen. Het streven is dat huizen over een aantal jaar helemaal geen gas meer gebruiken. Het is onduidelijk wanneer dat precies zal zijn, maar het sentiment is er al en dat kan voldoende zijn. Misschien ben je er zelf niet zo druk mee bezig, maar als je je huis wil verkopen is het zeker iets om in overweging te nemen.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.