ERVAAR HET MAAKAVONTUUR IN HET TEXTIELMUSEUM

De vraag die mij het meest gesteld wordt is: “Waar haal jij je inspiratie vandaan?” Mijn inspiratie voor DIY-projecten krijg ik vooral door de woontrends in de gaten te houden via social media, winkels en tijdschriften, maar ook mode, kunst en musea zijn een belangrijke inspiratiebron.

textielmuseum 132 1

INSPIRATIE VERTALEN NAAR TOEPASSING

De inspiratie die ik haal uit woontrends is vaak heel letterlijk. Dan zie ik bijvoorbeeld een toffe kandelaar in een tijdschrift en dan ga ik bedenken hoe ik die – uiteraard met een eigen twist – zelf zou kunnen maken.

De inspiratie die ik opdoe in een museum is subtieler. Het kan een verrassende kleurencombinatie zijn, een bijzonder patroon of juist een textuur die me aanspreekt. Een bezoek aan een museum opent bij mij altijd de creatieve blik van ‘anders naar de wereld kijken’ waar in het dagelijks leven niet altijd ruimte voor is.

Soms heb ik voor dit stukje inspiratie meteen een toepassing, maar vaak moet het idee eerst even sudderen in mijn hoofd en valt het een tijdje later ineens op zijn plek in een DIY-project. De vertaling van de inspiratie door kunst in een woonaccessoire is dus iets ingewikkelder en ik kan me voorstellen dat dat niet bij iedereen lukt.

Daarom vind ik het TextielMuseum zo’n inspirerend museum. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. En waar kunst direct al in het museum een toepassing vindt.

textielmuseum innovatie 1

HET TEXTIELMUSEUM: EEN LEVENDIG MUSEUM-IN-BEDRIJF

Het TextielMuseum is niet alleen een archief voor eeuwenoude technieken, materialen en ambachten, maar het is ook het kennis- en expertisecentrum voor innovatie op het gebied van textiel. Naast inspirerende tentoonstellingen en evenementen, zijn er In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het museum, ook dagelijks kunstenaars, designers en studenten aan het werk om onderzoek te doen naar nieuwe toepassingen en technieken en om hun ontwerpen te produceren.

textielmuseum textiellab 1

Het TextielLab is het kloppende hart van het TextielMuseum. Hier staan de meest geavanceerde machines voor breien, borduren, weven, tuften en laseren. Het is dan ook niet voor niets dat ontwerpers en kunstenaars van over heel de wereld speciaal naar deze innovatieve textielwerkplaats in Tilburg komen om samen te werken met de experts van het TextielMuseum. En het allermooiste is: jij kunt met ze meekijken! Indrukwekkende machines, kleurrijke garens en inspirerende patronen, in het TextielLab beleef je direct van dichtbij hoe textiel wordt gemaakt.

NU TE ZIEN: 'MAKERSGEHEIMEN' EN 'GEDACHTESPINSELS'

textielmuseum makersgeheimen 1

Benieuwd wat voor textiele werken er gemaakt worden en hoe ze tot stand komen? Van 26 juni 2021 t/m 8 mei 2022 is de groepstentoonstelling ‘Makersgeheimen’ te zien in het TextielMuseum. In deze expositie zie je aan de hand van mini-docus’s, stalen en schetsen heel mooi hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Van kunst en design tot mode en textielinnovatie, duik in het makerschap van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar, Tess van Zalinge en meer.

textielmuseum gedachtespinsels 1

Daarnaast is nog t/m 12 september de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ te zien van Kiki van Eijk, die al 20 jaar een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design levert. Samen met theatervormgever Theun Mosk daagt Van Eijk bezoekers uit haar poëtische ontwerpen en producten spelenderwijs te ontdekken, van klokken en kamerschermen tot meubels en lampen. Zo leiden in de ruimte ‘Herinneringen’ het licht en geluid de aandacht langs de grootse textiele werken die de muren tot aan het plafond toe bekleden. Stap in het TextielMuseum in de wondere wereld van Kiki van Eijk.

DESIGN STUDIO: LAAT JE INSPIREREN EN GA ZELF AAN DE SLAG MET TEXTIEL

textielmuseum designstudio 1

In het TextielMuseum blijft het niet alleen bij kijken. Je kan ook zelf aan de slag met textiel. In de Design Studio maak je als een echte ontwerper zelf een paar vrolijke sokken of een kleurrijke sjaal. De inspiratie die je hebt opgedaan in het museum kun je dus direct vertalen in jouw unieke sokken of sjaal! Jouw ontwerp wordt vervolgens ter plekke op de breimachines gemaakt. Ervaar het Maakavontuur in het TextielMuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.