Duurzame verwarming in huis

Nu de energieprijzen het afgelopen jaar enorm gestegen zijn, zijn veel mensen gaan nadenken over hun energieverbruik. Wist je dat ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming? (bron: Milieucentraal) Als je je huis op een duurzame manier verwarmt kun je niet alleen geld besparen, maar help je ook mee om klimaatverandering te beperken. In dit blog vertel ik je meer over de opties voor duurzame verwarming van je huis.

Begin bij goede isolatie

erik mclean aCshJn3y93s unsplash

Voordat ik je meer vertel over hoe je je huis op een duurzame manier kan verwarmen, wil ik eerst nog even stil staan bij isolatie. Want een goede isolatie van je huis is de basis van een duurzame manier van verwarmen. Eigenlijk is het heel simpel: hoe minder warmte je huis verlaat, hoe minder hard je cv-ketel of warmtepomp hoeft te werken om je huis warm te houden. Dus besteed eerst aandacht aan isolatie voordat je investeert in een nieuwe manier van verwarmen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie, maar ook simpele maatregelen kun al veel winst opleveren. Vul kieren en scheuren op en plak radiatorfolie achter de radiatoren.

Duurzaam je huis verwarmen

De meeste Nederlandse woningen worden op dit moment verwarmd met een CV-ketel op aardgas. Om klimaatverandering te beperken is het belangrijk dat we overschakelen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, naar warmte uit duurzame bronnen als biogas en zonne-energie. Om deze duurzame bronnen te kunnen gebruiken, heb je wel het juiste apparaat nodig.

  • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is al een goede stap in de duurzame richting. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, waarbij de warmtepomp het meeste werk doet en de cv-ketel bijspringt op koude dagen. Je bespaart hier flink wat gas mee, maar je gaat wel meer elektriciteit verbruiken.
  • Elektrische warmtepomp: voor een elektrische warmtepomp heb je helemaal geen aardgas meer nodig en is daarom duurzamer dan de hybride variant.
  • Infrarood verwarming: dit type verwarming maakt gebruik van infraroodstraling om je huis te verwarmen. In tegenstelling tot cv-ketels, verwarmt infrarood verwarming niet de lucht in je huis, maar juist de wanden, plafond en vloeren. Je kunt infrarood verwarming als panelen installeren, maar er zijn ook hele stijlvolle opties zoals een infrarood glaspaneel of in de vorm van een design lamp.

Slimme thermostaat

erik mclean fSLI8RdCdyk unsplash

Tenslotte kun je ook bij het instellen van je verwarming duurzame keuzes maken. Zet je verwarming pas later in het jaar aan, stel de verwarming een paar graden lager in en zet de verwarming laag als je niet thuis bent. Een slimme thermostaat kan je daarbij helpen.

 

 

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.