Hoe leg je zelf tapijt?

Om gezelligheid in je huis te brengen is textiel onmisbaar. Textiel geeft warmte en helpt bij de akoestiek van een ruimte. Een manier om deze huiselijke sfeer in huis te brengen is tapijt.

De voordelen van tapijt

francesca tosolini 8xAn1QJU7gk unsplash

Om te beginnen voelt tapijt heerlijk zacht aan. Als ik ‘s ochtends uit bed stap met m’n bloten voeten, vind ik een koude houten vloer maar niets. Doe mij maar een lekker tapijtje!

picsea EScCHx ZR8Y unsplash

Ook als je (kleine) kinderen hebt is tapijt fijn. Ze kunnen dan heerlijk op de grond spelen en als ze iets laten vallen zit er niet meteen een buts in je houten vloer.

Zelf tapijt leggen

Tapijt laten leggen kun je het beste aan een specialist overlaten. Als je het toch graag zelf wil proberen, heb ik hieronder wat aandachtspunten.

brigitte tohm lbdNTcejZQs unsplash
  • Allereerst moet je ervoor zorgen dat de ondervloer vlak is en goed schoon en droog. Vul indien nodig scheuren/gaten op en/of leg eerst een ondervloer. Een ondervloer zorgt ook meteen voor extra warmte- en geluidisolatie.
  • De hoeveelheid tapijt die je nodig hebt bereken je door bij de breedte en de lengte een meter op te tellen. Op die manier heb je aan alle zijden een halve meter extra.
  • Leg het tapijt eerst helemaal uit in de ruimte. Op die manier kan het acclimatiseren. Spreid het tapijt uit en druk het tegen de muren.
  • Begin in een hoek en werk langs eerst aan één zijde van de ruimte. Snijd met een mes en een tapijtliniaal het tapijt op maat. Daarna ga je naar de muur aan de tegenoverliggende kant. Het tapijt moet naadloos aansluiten op de muren.
  • Gebruik bij het op maat snijden een goed, scherp mes.
  • Je kunt het tapijt lijmen, spannen met spijkerlatten, nieten of zelfs met dubbelzijdig tape (alleen voor kleine ruimtes).

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en jou blijven inspireren met mooie DIY content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.