Als je op jezelf gaat wonen, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Daarom raden ik je aan altijd een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet alleen onmisbaar voor mensen met een koophuis, maar ook voor mensen die huren. Je bent zelf weliswaar geen eigenaar van het pand dat je huurt, maar wel van de spullen die in jouw woning staan. Al deze spullen samen vertegenwoordigen vaak een behoorlijke waarde. Toch sluit niet iedereen een inboedelverzekering af. Dit komt vooral doordat deze verzekering niet verplicht is. Twijfel je of deze verzekering iets voor jou is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertel ik jou namelijk wat er allemaal binnen de dekking van een inboedelverzekering valt.
Inboedelverzekering toegelicht
Voordat we kijken naar de dekking, is het handig om te weten wat een inboedelverzekering precies is. Veel mensen hebben er weleens van gehoord, maar niet iedereen weet er het fijne van. Daarom geven we hier eerst kort en bondig antwoord op de vraag: ‘Wat is een inboedelverzekering?’. Kort door de bocht is het niets anders dan een verzekering die schade dekt die ontstaat aan jouw inboedel. Deze schade kan ontstaan door brand, maar ook door storm, water of diefstal.
Wanneer we het over de inboedel hebben, denken mensen al snel aan meubels. Een bank, de eettafel en stoelen scharen we inderdaad onder de noemer ‘inboedel’. Schade aan deze spullen valt dan ook binnen de dekking van een inboedelverzekering. Toch is dit niet het enige wat we tot de inboedel rekenen. Ook elektrische apparaten en sieraden maken namelijk deel uit van de inboedel. Is jouw tv, laptop of smartphone gestolen en heb je een inboedelverzekering afgesloten? Klop dan bij jouw verzekeraar aan om deze schade vergoed te krijgen.
Schade door eigen schuld
Is er schade aan jouw inboedel ontstaan door brand, storm, water of een inbraak en ben je verzekerd? Richt je dan tot jouw verzekeraar. Het kan ook gebeuren dat schade aan jouw inboedel ontstaan is door toedoen van jou. Veel mensen kloppen in dat geval ook aan bij hun verzekeraar. Reken je niet direct rijk, want schade door eigen schuld valt meestal niet onder de standaard dekking van een inboedelverzekering.
Het is overigens niet zo dat een verzekeraar nooit geld uitkeert bij schade door eigen schuld. Je kunt dit namelijk meeverzekeren. Bij Interpolis kun je – naast Inboedel Uitgebreid – bijvoorbeeld ook kiezen voor Inboedel All-Risk. Schade door eigen schuld is in dat geval meeverzekerd, evenals schade die je aanricht aan geleende spullen van iemand anders.
Verschil met een woonhuisverzekering
Iedereen die een koophuis bezit, is volgens de Nederlandse wet verplicht een woonhuisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker jij jouw opstal tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm of inbraak. Vandaar dat veel mensen deze verzekering beter kennen onder de naam opstalverzekering. Qua dekking lijkt een woonhuisverzekering veel op een inboedelverzekering. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo sluit je een inboedelverzekering af voor de spullen in huis, terwijl een opstalverzekering bedoeld is voor het huis zelf en alles wat hieraan vastzit.
Heb je een losse koelkast in jouw keuken staan en werkt deze niet meer door waterschade? Richt je dan tot jouw inboedelverzekering. Als het om een ingebouwde koelkast gaat, krijg je de schade enkel vergoed als je een opstalverzekering hebt. Een inbouwkoelkast zit immers aan jouw huis vast. Kies daarom nooit tussen één van de twee verzekeringen, maar sluit zowel een inboedelverzekering als een woonhuisverzekering af. Je betaalt dan weliswaar een hogere premie, maar je weet zeker dat je goed verzekerd bent voor onverwachte gebeurtenissen.
Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en jou blijven inspireren met mooie DIY content.
Blogs die je ook leuk zult vinden