HOE IMAKIN IS ONTSTAAN

Regelmatig krijg ik de vragen: Hoe ben je op het idee van de DIY-pakketten gekomen? Hoe kom je aan de naam IMAKIN? en Hoe is IMAKIN ontstaan? In dit blog krijg je antwoord op al die vragen!

HET IDEE: ALLES-IN-ÉÉN DIY-PAKKETTEN

1

Begin november 2012 was ik met vriendinnen op een grote hobbybeurs in Utrecht. Gewapend met een boodschappenlijstje voor al die toffe DIY-projecten die we hadden gezien op Pinterest, liepen we over de beurs.

Tijdens die beurs werden we overladen met glittertjes, kanten randjes, bloemetjes en andere frutseltjes.. De moderne / design materialen waar wij naar op zoek waren, konden we niet echt vinden. (Dat bleek ook wel uit de karige buit (zie foto hierboven) waarmee ik thuis kwam).

Een van mijn vriendinnen was helemaal overweldigd door het aanbod. Ze vindt het leuk om creatief te zijn, maar weet niet zo goed wat ze wil maken, hoe dat moet en wat ze daarvoor nodig heeft. Dat bracht me op het idee van alles-in-één DIY-pakketten: alle benodigdheden voor een creatief project in één pakket samen met stap-voor-stap instructies.

Ik wilde Do It Yourself makkelijk maken! Zelf had ik een drukke baan, dus ik wilde in mijn vrije tijd vooral lekker creatief bezig zijn en niet te veel tijd kwijt zijn met het uitzoeken hoe je iets moet maken en alle (moeilijk te vinden) materialen verzamelen. Een alles-in-één pakket voor die toffe DIY-projecten van Pinterest zou zo fijn zijn, dacht ik. Omdat die er nog niet waren, besloot ik die zelf te ontwikkelen.

HET IDEE UITWERKEN: START-UP WEEKEND

2

Al voordat ik het idee van de DIY-pakketten had, had ik me opgegeven voor het Startup Weekend in Utrecht eind november 2012. Aan het begin van het weekend pitcht iedereen zijn/haar idee en daarna worden de 10 ideeën met de meeste stemmen tijdens het weekend in teams verder uitgewerkt.

Ik was niet van plan om mijn idee te pitchen, want ik had toen niet de intentie om ook écht een bedrijf op te starten. Toen bleek dat bijna iedereen een idee ging pitchen, dacht ik: “ik ga het gewoon doen!”. Totaal onvoorbereid vertelde als ik een van de laatste deelnemers in 1 minuut over mijn idee van DIY-pakketten. Blijkbaar deed ik dat heel enthousiast, want uiteindelijk was mijn idee één van de tien ideeën die de meeste stemmen had!

Ik mocht een team van andere deelnemers om mij heen verzamelen en daarmee zijn we het idee verder gaan uitdenken. Wie was de doelgroep? Welk probleem hadden zij precies? Wat lost mijn product op? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? etc. Ook gingen we de straat op om mensen naar hun mening te vragen.. Heel spannend!

3

’s Avonds maakte ik prototypes van het eerste IMAKIN DIY-pakket: Breipakket Colsjaal. Ook daarmee gingen we de straat op om te onderzoeken of mensen interesse hadden in het pakket en wat ze bereid waren ervoor te betalen. De reacties waren heel positief! Aan het einde van de middag had ik alle prototypes verkocht!

4

Ter afsluiting van het weekend pitchte ik het idee voor de jury. Ook daar kreeg ik veel enthousiaste reacties. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de businessplan wedstrijd New Venture. Daar heb ik tijdens verschillende seminars veel geleerd over marketing, sales, intellectueel recht, business model canvas etc.

Vanuit New Venture kreeg iedereen een coach. Het belangrijkste wat ik van hem heb geleerd: gewoon starten! Hij zei: je hoeft niet eerst heel je assortiment tot in perfectie uit te ontwikkelen, breng het gewoon op de markt en verbeter het gaandeweg. Dus dat is precies wat ik gedaan heb.

DE NAAM IMAKIN

5

Een bedrijfsnaam verzinnen is ontzettend lastig. Ik wilde dat de naam origineel was, internationaal klinkend, makkelijk te onthouden, dat het iets met DIY te maken én dat de URL nog vrij was.

De brainstorm begon met het opschrijven van alle woorden die met DIY te maken hebben. O.a. creatief, maken, DIY, do it yourself, making, creative, knutselen, project, kit, pakket. Met die woorden probeerde ik samenstellingen te maken: ProjectDIY, make&create, DoCraft, Makit enz. Deze namen vond ik allemaal heel letterlijk en te weinig uniek. Pas toen ik mijn persoonlijke lievelingswoorden (imagine, droom/dream en wander) in de mix deed, kwam er gevoel bij de namen. Uiteindelijk kwam de naam IMAKIN naar voren, een samentrekking van imagine en making. Dat voelde meteen goed!

Alleen was in die tijd www.imakin.nl (en www.imakin.com) helaas al bezet. Dagen heb ik nog zitten denken over andere combinaties, maar ik kreeg de naam IMAKIN niet meer uit mijn hoofd. Dit was gewoon dé naam! Dus bedacht ik een andere URL: www.imakin-store.com. Gelukkig kwam 2 jaar later www.imakin.nl alsnog vrij. Eind goed al goed.

IMAKIN is dus een samentrekking van imagine en making. Wat vrij vertaald inhoudt: verbeeld het en maak het! Je spreekt het trouwens uit als ie-má-kin (en dus niet als ai-mee-kin).

DE EERSTE IMAKIN DIY-PAKKETTEN

6

De eerste IMAKIN pakketten waren breipakketten en haakpakketten. Je kan er een Colsjaal, Muts, Hoofdband of Franjesjaal mee breien of haken. Daarnaast ontwikkelde ik ook wat DIY-pakketten.

Het DIY-pakket Canvas Tas, DIY-pakket Plantenhanger en het DIY-pakket Kussenhoes zijn inmiddels echte IMAKIN klassiekers.

Toen de eerste DIY-pakketten af waren, lanceerde ik de webshop in maart 2013. Daarnaast stond ik regelmatig op lifestyle markten (zoals Swan Market, Sunday Market en Markt van Morgen) om mensen kennis te laten maken met IMAKIN.

Ondertussen kreeg ik aanvragen van winkels die graag IMAKIN DIY-pakketten wilden verkopen. Zo breidde IMAKIN steeds verder uit.

IMAKIN 3,5 JAAR VERDER

Inmiddels bestaat IMAKIN alweer 3,5 jaar (14 juni 2016). De focus is van brei- en haakpakketten naar DIY-pakketten gegaan. Er zijn veel leuke nieuwe DIY-pakketten bij gekomen, zoals het populaire DIY-pakket Handlettering, DIY-pakket Dromenvanger en DIY-pakket Kandelaars Beton.

Eind 2014 kreeg de huisstijl van IMAKIN een opfrisser. Ik wilde een meer moderne uitstraling en een verpakking die goed in winkels zou werken. Over de verandering van de huisstijl kun je meer lezen in dit blog.

IMAKIN DIY-pakketten worden nu verkocht in ruim 65 hele leuke (web)winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Slowakije en zelfs in Japan!

Op dit moment ben ik heel druk bezig met het ontwikkelen van meer leuke DIY-pakketten, waarvan het DIY-pakket Houten Snijplanken de eerste is. De andere DIY-pakketten zullen in de loop van het jaar één voor één gelanceerd worden. Ook ga ik in september een groot nieuw IMAKIN project lanceren, maar daar kan ik nog niets over vertellen.. stay tuned!

4 reacties op “HOE IMAKIN IS ONTSTAAN

  1. Pingback: Waarom je van je creatieve hobby NIET je beroep moet maken

  2. Pingback: OVERZICHT 5 JAAR IMAKIN + WIN €50,- SHOPTEGOED - IMAKIN

  3. Pingback: WAAROM JE VAN JE CREATIEVE HOBBY NIET JE WERK MOET MAKEN - IMAKIN DIY DESIGN

  4. Pingback: IMAKIN 9 jaar - Korting top 9 - IMAKIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.