EEN BOEK SCHRIJVEN: VAN IDEE TOT DRUKKER

doehetlekkerduurzaam boek sfeer banner scaled 2

Als je nog nooit een boek hebt gemaakt, kan ik me voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat. In dit blog vertel ik je er alles over!

HET EERSTE CONTACT MET DE UITGEVER

Bij mijn eerste boek begon het allemaal met een mailtje van Marieke van Kosmos Uitgevers. Zij vertelde me dat ze me al een tijdje volgde en het leuk vond wat ik deed met IMAKIN. Ze vroeg me of ik een keer koffie wilde drinken om het te hebben over een samenwerking. Tijdens die afspraak vroeg ze of ik belangstelling had voor het maken van een boek. Echt een droom die uitkwam!

Bij dit tweede boek ging het iets nonchalanter. In een e-mail over iets anders schreef Marieke tussen neus en lippen door iets als: mocht je nog een idee hebben voor een nieuw boek, laat het me dan zeker weten.

IMAKIN

JANUARI 2021: HET IDEE PITCHEN

Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen en in mijn enthousiasme schreef ik direct dezelfde dag nog een boekvoorstel. Hierin staat het idee van het boek uitgebreid beschreven, maar ook wat gegevens over de doelgroep, een moodboard en wat cijfers over IMAKIN. Het boekvoorstel moet de uitgever overtuigen dat het de moeite waard is om het boek te maken.

Marieke heeft dit boekvoorstel gepitcht bij haar team met collega’s van iedere afdeling: marketing, sales, redacteuren enz. Pas al zij allemaal het boek goed genoeg vinden, krijg je ‘groen licht’ om het te maken.

MAART 2021: GROEN LICHT = ACTIE!

Zodra ik op 9 maart groen licht kreeg voor ‘Doe het lekker duurzaam!’ moest ik meteen hard aan de slag, want er zijn korte, strakke deadlines bij het maken van een boek. Binnen twee weken moest ik de eerste drie DIY projecten al af hebben voor op de voorkant van het boek.

De voorkant van het boek moet al zo snel af zijn, omdat het in de brochure van de uitgever komt waarin alle nieuwe boeken aan boekwinkels en media gepresenteerd worden.

brochure doe het lekker duurzaam1

MAART 2021: DE INHOUD VAN HET BOEK BEDENKEN

Ik ben begonnen met een brainstorm. Ik had natuurlijk wel al veel ideeën voor het boek toen ik het boekvoorstel schreef, maar de precieze inhoud moest ik nog bedenken. Met het boek wil ik gevarieerde inspiratie bieden om kringloopvondsten op te knappen en restjes hobbymaterialen te verwerken. Het moesten originele, verrassende ideeën worden. Ook wil ik goede informatie geven over duurzaamheid en woonstyling.

APRIL - JUNI 2021: AAN DE SLAG

De grote uitdaging was dat op het moment dat ik wilde beginnen met het fotograferen van de projecten, dat alle winkels nog dicht waren i.v.m. de coronamaatregelen. En kringloopwinkels hebben meestal geen webshop! Gelukkig mocht je een paar weken later wel op afspraak komen winkelen en kon ik alsnog mooie kringloopvondsten scoren om op te knappen voor het boek.

imakin fotostudio

Een bevriende ondernemer bouwde voor mij een fotostudio, zodat ik niet afhankelijk was van het daglicht. Tweeënhalve maand lang werkte ik hier bijna iedere dag aan mijn boek: het maken van de DIY projecten terwijl ik ondertussen de stappen fotografeer, de foto’s bewerken en de instructieteksten schrijven.

Het boek telt 160 pagina’s en bevat maar liefst 30 DIY projecten. Ik kan je vertellen dat het hard werken was om alles op tijd af te krijgen. Gelukkig is creatieve inspiratie maken precies dat wat ik het allerliefste doe, dus ik heb er ook volop van genoten!

Toen alle projecten af waren, kon ik aan de slag met de sfeerfotografie. In dit boek heb ik alle styling en sfeerfotografie zelf gedaan. Voor de foto’s van mezelf huurde ik een portretfotograaf in, die tijdens een fotoshoot hele mooie foto’s van mij heeft gemaakt!

JUNI - AUGUSTUS 2021: DE BEURT AAN DE UITGEVER

Na het inleveren van de teksten en foto’s gaat de uitgever ermee aan de slag. De tekst wordt geredigeerd en een grafisch ontwerper zorgt ervoor dat de teksten en foto’s mooi op een bladzijde komen te staan. Daarna zorgt een corrector ervoor dat alles in het boek klopt en op elkaar aansluit. Tussendoor krijg ik steeds proeven waar ik opmerkingen over moet geven. Zo word ik bij iedere stap in het proces betrokken. Het duurt ongeveer anderhalve maand om van het door mij aangeleverde materiaal een drukklaar boek te maken.

AFTELLEN NAAR 12 OKTOBER 2021

Het aftellen kan bijna beginnen. Na mijn definitieve akkoord gaat over ongeveer 3 weken het boek naar de drukker, zodat het op 12 oktober klaar is.

Ondertussen zit ik natuurlijk niet stil, want ik ben bezig met echt hele toffe samenwerkingen! Zo komt er een uniek product dat je bij het boek kan gebruiken, ben ik bezig met het ontwikkelen van 3 DIY-pakketten die aansluiten bij het boek en ga ik leuke workshops organiseren.

PRE-ORDER AANBIEDINGEN

Doe het lekker duurzaam! – IMAKIN boek

In het boek ‘Doe het lekker duurzaam!’ neem ik je mee in hoe je je huis op een duurzame(re) manier kunt stylen. Want waarom zou je alles nieuw kopen als je het ook zelf kunt maken of tweedehands kunt vinden?

Ik deel mijn beste tips voor kringloopshoppen met je en laat je zien hoe je die kringloopvondsten op een originele manier kunt aanpassen, zodat ze helemaal bij jouw interieur passen.

Natuurlijk vind je in mijn nieuwe boek ook genoeg DIY inspiratie. Er staan maar liefst 30 DIY-projecten in!

Artikelnummer: 9789043923156 Categorieën: , , ,
22.50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.