HANDLETTERING TIPS & TRICKS

Gisteren hield ik een online spreekuur handlettering. Tijdens dit spreekuur beantwoorde ik vragen van IMAKIN fans en gaf ik tips & tricks over handlettering. De handlettering tips & tricks deel ik in dit blog.

Q1. HOE BEGIN IK?

1
2

A1: Veel mensen vinden het spannend om een eerste lijn op een leeg vel te tekenen. Begin eens met het overtrekken van een tekening die je mooi vindt. Handlettering is vooral een kwestie van dúrven! Je moet maar zo denken.. Als je lichtjes schetst, kun je het altijd nog uitgummen!

Q2. WELK LETTERTYPE KAN IK HET BESTE KIEZEN?

A2: Het kiezen van een lettertype voor je quote is vooral een kwestie van smaak! Wat kan helpen bij je keuze is om te kijken naar de betekenis van de woorden. Een krachtig woord zoals “DREAM” kan best een stoer en dik lettertype gebruiken, terwijl een woord als “lief” juist wel een wat sierlijker lettertype vraagt.

In je tekening kun je meerdere lettertypes gebruiken. Je kunt voor ieder woord een ander lettertype gebruiken, maar als je meer rust in je tekening wilt, kun je ook lettertypes herhalen. Doe vooral wat jij het mooiste vindt!

deeljediyannelies
heleendeeljediy
geertjedeeljediy

Q3. HOE LEER JE VERSCHILLENDE LETTERTYPES TEKENEN?

A3: Om te oefenen met lettertypes kun je het beste beginnen met het natekenen van voorbeelden. Er is heel veel inspiratie te vinden op bijvoorbeeld Pinterest. Zoek dan eens op “fonts” of “handlettering”. Ik verzamelde er alvast wat voor je: https://nl.pinterest.com/imakin/design-typographyfonts/

Soms vind je niet alle letters die je nodig hebt in het voorbeeld. Kijk dan goed naar hoe de letters zijn opgebouwd. Oefen ze eerst even op een ruitjespapier voordat je ze in je tekening verwerkt.

Q4. HOE HOOG MOET MIJN X-LIJN ZITTEN?

6
7

A4: Om alle letters even groot in je compositie te krijgen, kun je gebruik maken van hulplijnen. In de instructies van het DIY-pakket Handlettering wordt het principe van de basislijn, x-lijn en hoofdletterlijn uitgelegd. Het leuke is dat je de afstand tussen deze lijnen helemaal zelf bepaalt. Het is daarnaast ook afhankelijk van welk lettertype je gebruikt.

Op bovenstaande foto’s zie je dat als je de x-lijn omhoog verschuift de letters langer (meer uitgerekt) worden. Speel hiermee en kijk wat het effect is op het door jou gekozen lettertype.

Hulplijnen hoeven natuurlijk ook niet allemaal recht te staan. Je kunt ze ook in een boogje zetten of diagonaal op je blad plaatsen.

Q5. HOE MAAK IK EEN MOOIE COMPOSITIE?

8

A5: Ik zie vaak bij beginnende handletteraars dat ze de verschillende woorden verspreid over het vel plaatsen als kleine losse woordjes. Het is mooier om echt een compositie te maken van je quote.

Maak eerst een grove schets voor een indeling en zorg ervoor dat de woorden van de quote een eenheid vormen. De belangrijkste tip hierbij is: denk GROOT! Kijk goed naar je quote en maak de belangrijkste woorden ook het grootst in je tekening.

Begin vervolgens met het uittekenen van de grote woorden en teken daarna pas de kleinere woorden ertussen. Op deze foto zie je dat de kleine woorden mooi tussen de grote woorden passen.

Q6. HOE TEKEN IK EEN BANNER?

9

A6: Een banner kun je heel goed als element gebruiken om de tekst in je compositie meer eenheid te geven. Het is een handig trucje om meerdere kleine woordjes toch als één geheel te laten lijken. Op de bovenstaande foto zie je hoe de banner een mooi onderdeel is van de quote.

Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je een banner tekent.

10

Wat ik je tenslotte nog wil meegeven: handlettering is vooral heel veel oefenen! Je zult zien dat je dan vanzelf meer inzicht in de composities en handigheid in het tekenen krijgt. Durf! En onthou dat je best mag zien dat het met de hand getekend is: het hoeft niet perfect te zijn!

Veel plezier met handletteren!

En vergeet je niet je mooiste quote te delen met #deeljeDIY @imakinNL op Facebook / Twitter / Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 507 reviews.