Woonstyling: waar let je op bij het kiezen van meubels

Een goed gestylede woning is opgebouwd uit verschillende elementen: meubels, kleuren, materialen, verlichting, composities en persoonlijkheid. Al deze elementen bij elkaar zorgen voor een fijne sfeer in huis. In dit blog vertel ik je waar je op kan letten bij de keuze van meubels in je woonkamer.

Functie

Bij de keuze van meubels is functie natuurlijk het belangrijkst, want wat heb je aan een prachtige bank als je er niet graag op zit? Bedenk van te voren hoe je de ruimte gaat gebruiken en hoe jij (en je gezin) leeft. Zit je bijvoorbeeld veel op de bank tv te kijken of speelt je (gezins)leven zich juist af aan de eettafel? Als je bijvoorbeeld veel aan tafel werkt, spelletjes speelt, creatief bezig bent en uitgebreid tafelt met vrienden is het fijn om lekker de ruimte te hebben van een grote eettafel. Ook comfortabele eetkamerstoelen zijn dan belangrijk. Terwijl als je liever met je bord op schoot op de bank eet, je juist beter kan investeren in een goede bank.

Meubels als basis

Meubels kies je vaak voor meerdere jaren en zijn een investering waard. Met een goede, neutrale basis heb je jarenlang plezier van je interieur. Wees niet bang dat je interieur door een neutrale basis saai wordt. Een mooie basis kun je namelijk steeds heel eenvoudig aanpassen aan je voortdurend ontwikkelende persoonlijke smaak door met woonaccessoires te variëren.

Een goed voorbeeld zijn Zuiver meubelen. Zuiver is een Nederlands merk met een frisse eigentijdse stijl, dat ook nog eens betaalbaar is. Zuiver banken zijn tijdloos en vormen daardoor een mooie basis voor jouw interieur.

Formaat & indeling

Meubels bepalen voor een groot deel de indeling van je interieur, omdat ze relatief de meeste ruimte innemen. Het is daarom belangrijk om het formaat van de meubels zorgvuldig te kiezen. In een groot interieur is er ruimte voor meerdere hoekjes met meubels, terwijl het in een klein huis vaak wat meer puzzelen is.

imakindiyhomemakeover resultaat7

Lucht in je interieur

Hoe lekker die grote plofhoekbank ook zit, voor een klein huis is deze vaak te volumineus. Je kunt dan beter kiezen voor een bank op poten met eventueel een fauteuil erbij. Door te kiezen voor meubels op poten geef je de ruimte letterlijk lucht, doordat de meubels dan lijken te zweven.

Varieer in vorm

Het is mooi om te variëren in de vormen van meubels. Als je eettafel bijvoorbeeld rechthoekig is, kies dan voor een ronde salontafel. Of als je bijvoorbeeld een massieve bank hebt, zorg dan ook voor een wat ranker meubelstuk ergens anders in de ruimte. Dit geeft contrast in je interieur, waardoor het interessant is om naar te kijken.

Moodboard

Hoewel bovenstaande punten belangrijk zijn, wil je natuurlijk wel ook meubels die bij je stijl en smaak passen. Het allerbelangrijkste bij het stylen van je huis is misschien wat voor de hand liggend, maar het gaat er vooral om wat jíj́ mooi vindt. De beste manier om bij je eigen woonstijl te blijven of om deze te ontdekken is het maken van een moodboard. Een moodboard is een soort collage die jouw woonstijl weergeeft.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en jou blijven inspireren met mooie DIY content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.