Tuinieren met boomschors: voordelen en nadelen

Ben je bezig met het creëren van je eigen moestuin? Of wil je in je tuin voor een natuurlijke bodembedekker gaan? Eén van de mogelijkheden die je hebt is om voor normale tuinaarde te kiezen. Je kunt echter ook voor alternatieven gaan, waarvan cacaodoppen en boomschors populaire varianten zijn.

Om meerdere redenen is het aan te raden om voor boomschors te kiezen. Maar, er zijn ook een paar redenen waarom boomschors mogelijk iets minder interessant is.

paul green mGQfQe3EOBI unsplash

Wat zijn de voordelen van boomschors?

Als je voor één van de soorten boomschors kiest, heb je een aantal leuke voordelen:

  • Boomschors gaat onkruid perfect tegen. Als je voor een laag van 8 á 10 cm schors kiest, ga je perfect het onkruid in je tuin tegen. Je tuin blijft onkruidvrij, waardoor je een stuk minder omkijken naar het tuinieren hebt. Bijkomend voordeel is dat je je tuin moeiteloos netjes houdt.
  • Boomschors is 100% natuurlijk. Boomschors is niks meer dan de schors van een boom. Dit betekent dat het een 100% natuurlijk product is. Als je boomschors in je tuin legt, ben je zodoende ecologisch verantwoord bezig.
  • Boomschors is tegen alle weersomstandigheden bestand. In de afgelopen jaren hebben we vaker en vaker met extreme weersomstandigheden te maken gekregen. Dit blijft in de komende jaren waarschijnlijk zo, maar gelukkig is boomschors prima tegen alle weersomstandigheden bestand.
  • Boomschors staat prachtig. Kies je voor boomschors als natuurlijke bodembedekker in je tuin? Dan kies je ook nog eens voor een fraaie uitstraling. De boomschors staat strak, brengt een verzorgde uitstraling met zich mee en is in meerdere varianten te verkrijgen.

Dat je uit meerdere soorten boomschors kunt kiezen, vinden wij overigens sowieso een groot voordeel. Kijk maar eens naar het aanbod op Tuinshop.nl. Je ziet dan direct meerdere interessante soorten boomschors naar voren komen.

Wat zijn de nadelen van boomschors?

Boomschors brengt fijne voordelen met zich mee. Tegelijkertijd moet je ook met een paar nadelen rekening houden:

  • Boomschors zorgt voor verzuring van de bodem. Een gekend nadeel van boomschors is dat het na verloop van tijd verteert. Dit zorgt er onder meer voor dat de bodem verzuurd kan raken. Zeker voor vaste planten of siergrassen kan dit nadelige gevolgen hebben.
  • Je moet boomschors vrij dik aanbrengen in je tuin. Als je voor bijvoorbeeld tuinaarde kiest, heb je aan één laag tuinaarde voldoende. Zodra je voor boomschors kiest, moet je echter voor een dikke laag zorgen. Het advies is om voor een laag van 8 á 15 cm te kiezen. Dit kost uiteraard wel meer geld, terwijl het strooien van deze hoeveelheid boomschors ook meer tijd in beslag neemt.

Wat vind jij zwaarder wegen; de voordelen of de nadelen? Nu is het aan jou om te bepalen of boomschors wel of niet iets voor in jouw tuin is!

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.