In Nederland komt er schoon water uit de kraan, maar helaas betekent dit niet dat je er niet ziek van kunt worden. Zo kan er bijvoorbeeld legionella in de waterleidingen van je gebouw zitten. Als mensen hiervan drinken, kunnen ze behoorlijk ziek worden. Reden genoeg om deze bacterie uit je waterleidingen te weren. Maar hoe doe je dit eigenlijk? De volgende 4 tips helpen je hier een handje bij.
1. Gebruik waterpunten regelmatig
Legionella gedijt goed in stilstaand water. Omdat er in bedrijfspanden, ziekenhuizen, zorginstellingen en andere grote gebouwen vaak flink wat waterpunten aanwezig zijn, is de kans op legionella hier een stuk groter. Niet al deze punten worden immers even vaak gebruikt, waardoor de bacterie zich snel kan ontwikkelen en verspreiden door het waterleidingenstelsel.
Grote gebouwen zijn vaak voorzien van talloze waterpunten. Wil je legionella uit je gebouw weren? Breng deze punten dan allemaal in kaart. Spoel punten die niet wekelijks gebruikt worden elke week door. Is het gebouw langer dan een week gesloten geweest, bijvoorbeeld door een vakantie? Spoel dan op de eerste dag alle waterpunten door. Doe dit voordat mensen er gebruik van maken, zodat er niet alsnog een legionellabesmetting ontstaat.
2. Maak kranen schoon
Om water te besparen worden kranen vaak voorzien van prelators. Hier kan alleen flink wat kalk op achterblijven en dit is een voedingsbodem voor de legionellabacterie. Maak kranen in een gebouw daarom met enige regelmaat schoon. Ga er niet vluchtig met een doekje overheen, maar draai de prelators van alle kranen. Soms lukt dit met je hand, maar het kan ook zijn dat je hier een tang voor nodig hebt. Wees voorzichtig, want je wilt de prelators niet beschadigen. Als het je gelukt is om ze te verwijderen, laat je ze een tijdje weken in witte azijn. Draai de prelators weer op de kranen als ze kalkvrij zijn.
3. Breng de risico’s in kaart
Drinkwaterinstallaties kunnen de nodige risico’s met zich meebrengen. Als eigenaar van het gebouw is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Een legionella risicoanalyse kan je inzicht geven in het risico op deze bacterie. Tijdens zo’n analyse wordt onderzocht hoe groot de kans is dat er legionella kan groeien in een drinkwaterinstallatie. De risico’s worden in heldere taal vastgelegd in een overzichtelijk plan. Hier blijft het niet bij, want er wordt ook advies gegeven over eventuele technische aanpassingen en maatregelen met betrekking tot beheer van de installatie.
4. Laat de keerkleppen controleren
Keerkleppen voorkomen dat verontreinigd water terugstroomt in de hoofdleiding. Kalk en gruis kunnen er echter voor zorgen dat deze kleppen niet goed meer sluiten, waardoor vervuild water toch in het waterleidingstelsel kan belanden. De kans op een legionellabesmetting is dan een stuk groter, want vervuild water verspreidt zich door de drinkwaterinstallatie. Hierdoor kan het uiteindelijk ook bij de tappunten terechtkomen, zoals kranen en douches. Laat daarom regelmatig een keerklep controle uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Mankeert er iets aan de kleppen? Onderneem dan direct actie, zodat u verzekerd bent van een veilige installatie zonder legionella.
Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.
Blogs die je ook leuk zult vinden