REVIEW FLOW SPECIAL “MINDFULNESS & CREATIVITEIT” + WINACTIE

Ik zeg altijd: “Van DIY word je blij!”. Door creatief bezig te zijn maak ik mijn hoofd leeg terwijl ik iets moois aan het maken ben. Het leuke is dat het ook andersom werkt: van mindfulness/meditatie word je creatiever. Dus toen Flow een nieuwe special uitbracht met het thema “Mindfulness & creativiteit” was ik natuurlijk meteen nieuwsgierig.

Afgelopen weekend ben ik er eens lekker voor gaan zitten. Ik zette een grote pot thee en trakteerde mezelf op die heerlijke koekjes van de Marokkaanse bakker om de hoek.

1 1

#1. DE EERSTE INDRUK

Om te beginnen is het magazine prachtig vormgegeven en versierd met de mooiste illustraties zoals je van Flow gewend bent. De special is ingedeeld in verschillende thema’s die je door een 19-dagen-plan leiden. Thema’s zijn o.a. papier, fotografie, tekenen, inspiratie en werk. Daarnaast krijg je bij deze special drie leuke extraatjes: een dagboekje, inkleur-tafelloper en slinger. Ook bevat het magazine heerlijke recepten en leuke invuloefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

De inleiding geschreven door Irene & Astrid (bedenkers van Flow Magazine) bevestigt meteen al mijn verwachtingen van deze Flow special. Ze schrijven onder andere: “Hoe bijzonder het toch is dat je je hoofd, als het te vol zit, tot rust kunt brengen door creatief te zijn (tekenen, knippen, een mooie film kijken of een museum bezoeken, het maakt eigenlijk niet uit wat je doet). En ook andersom: dat als je stilte in je hoofd weet te creëren, er weer ruimte komt voor creatieve oplossingen.” Dat is precies wat ik ook altijd ervaar!

CREATIEVER DOOR MINDFULNESS

2

De special begint met een artikel van Jacqueline Otje van der Lelij. Zij probeerde mindfulness uit om creatiever te worden. Voor dit artikel interviewde ze verschillende experts op het gebied van mindfulness en bestuurde ze onderzoeken hierover. Uit een van deze onderzoeken (van Drexel University College of Nursing and Health Professions) “blijkt dat schilderen, tekenen of boetseren – net als mindfulness – tot zelfinzicht kan leiden. Ook zou het stresshormoon cortisol flink afnemen en zouden proefpersonen zich vrolijker en rustiger voelen. Daarvoor hoef je niet eens ervaring te hebben. Zelfs mensen zonder ‘creatieve vingers’ knapten ervan op”. Het gaat dus vooral om het creatief bezig zijn (en niet zo zeer het resultaat) waardoor je het positieve effect al kunt merken.

IEDEREEN IS CREATIEF

3 1

Regelmatig hoor ik van mensen als reactie op IMAKIN of op de DIY-pakketten: “dat kan ik vast niet, want ik ben niet creatief.” Ik vind dat altijd zo jammer, want ik denk dat iedereen creatief kan zijn! Daarom vond ik dit artikel in het magazine ook erg interessant.

Ken Robinson, schrijver en onderwijsadviseur, vroeg zich af: “Waarom denken zo veel mensen dat ze niet creatief zijn?”. Hij zegt in dit artikel dat dit komt door “het hardnekkige misverstand dat je creatief of niet-creatief wordt geboren en daar weinig verder aan kunt doen.” Hij is “ervan overtuigd dat iedereen een enorm creatief potentieel heeft. De uitdaging is om die mogelijkheden ook te ontwikkelen.” Dit zou al tijdens de schooltijd moeten beginnen door een omgeving te creëren waarin fouten maken mag en waarin “je zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid, onafhankelijkheid van geest en het vermogen om zelfstandig te werken stimuleert.”

DE CHARME VAN EEN FOUTJE

In het artikel “We <3 paper” zegt Julie Marabelle (Franse illustrator & papierkunstenaar): “Knip je scheef, dan kun je dat niet meer herstellen. Je ziet het meteen. Maar een foutje heeft z’n charme, en daardoor pakt het eigenlijk altijd goed uit. Het eindresultaat wordt er vaak zelfs mooier van.” Dat is waar crafting volgens Julie om gaat, het resultaat is een uniek stuk. “Boven dien: foutjes die je hebt gemaakt, zien anderen vaak niet eens.”

Ook ik kan in eerste instantie flink balen van een foutje in een DIY-project. Als het niet precies zo wil lukken zoals ik het in m’n hoofd had of als ik per ongeluk uitschiet met de verf. Toch geeft zo’n foutje je project karakter. Ik zeg altijd tegen mijn workshop deelnemers: “Het hoeft niet perfect, je mag best zien dat het zelfgemaakt is!”

KLEUREN OP NUMMER

4

Een van de drie extraatjes die je bij de special krijgt is een hele lange kleurplaat van ruim 2 meter lang! De kleurplaat is bedoeld als tafelloper om samen in te kleuren. De illustraties zijn gemaakt door de Amerikaanse illustrator Anisa Makhout. De nummers in de kleurplaat corresponderen met verschillende kleuren. Je kunt dus heerlijk gedachteloos kleuren op nummer!

5

Het magazine staat vol met prachtige geïllustreerde quotes. Deze bladzijden zijn mijn favoriet!

EINDOORDEEL

Wat ik in dit blog heb laten zien is natuurlijk nog maar een heel klein deel van de hele special. Er staan een heleboel interessante artikelen in en leuke ideeën om zelf alvast een beetje kennis te maken met mindfulness en die je stimuleren creatief aan de slag te gaan.

Zelf had ik het leuk gevonden als er ook wat DIY tutorials in hadden gestaan, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook leuk om zelf je creativiteit te ontdekken zonder praktische voorbeelden. (Wil je wel graag DIY voorbeelden en stap-voor-stap tutorials? Kijk dan op onze DIY Inspiratie pagina.)

Ik vond de artikelen in het magazine special erg inspirerend en vond het leuk om mijn eigen ervaring toch veelal bevestigd te zien door experts.  Daarnaast bood de special me ook genoeg nieuwe inzichten die ik zeker ga toepassen. Ik kan je de special de zeker aanraden!

Je kunt de Flow Mindfulness & Creativiteit special kopen in de webshop van Flow of bij de boekhandel bij jou in de buurt.

WINACTIE

6

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar deze Flow special? Wil jij ook graag jouw creativiteit ontdekken of juist rustiger worden door creatief bezig te zijn? Je kunt bij IMAKIN een exemplaar van de Flow Mindfulness & Creativiteit special winnen!

Wat moet je doen:
Plaats een reactie op het winactie bericht op Facebook of Instagram.

Extra kansen:
Je maakt extra kans als je het volgende doet:
– Like IMAKIN op Facebook (+1 kans)
– Volg IMAKIN op Instagram (+1 kans)
– Volg IMAKIN op Twitter (+1 kans)
Schrijf je in voor de IMAKIN nieuwsbrief vol DIY inspiratie, acties en tutorials (+1 kans)

Voorwaarden:
– Meedoen kan tot en met dinsdag 28 februari 2017.
– Op woensdag 1 maart 2017 wordt uit alle inzendingen 1 winnaar geloot.
– Verzending alleen naar Nederlandse adressen.
– Je kan tot 4 extra kansen krijgen, in totaal kan je naam dus 5 keer in de loting voorkomen!
– De winnaar wordt per e-mail op de hoogte gebracht en de uitslag wordt op social media gepubliceerd.
– Als de winnaar niet binnen 48 uur reageert, wordt er een andere winnaar gekozen.
– De prijs wordt per brievenbuspost naar de winnaar verstuurd.
Deze winactie is onafhankelijk van Flow Magazine georganiseerd en is dus niet gesponsord.

2 reacties op “REVIEW FLOW SPECIAL “MINDFULNESS & CREATIVITEIT” + WINACTIE

 1. Linda Raaijmakers zegt:

  Ik doe graag mee aangezien ik als blogger altijd op zoek ben naar nieuwe inspiratie 😀 hiervoor heb ik dan ook het volgende voor gedaan:
  Facebook: Linda Raaijmakers (geliked en gedeeld)
  Twitter: lindaenbjorn (volg en retweet)
  Instagram: lindaenbjorn (volg en repost)
  YouTube: lindaenbjorn (geabonneerd)
  Pinterest: lindavanduren/ (gepind)
  Google+: lindaenbjorn (gedeeld)
  ineschreven voor de nieuwsbrief (ik wacht nog op de bevestiging)

  groetjes Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.