Het belang van een rechtsbijstandverzekering voor huiseigenaren

rechtbijstand huiseigenaar

Woon je op jezelf? Dan heb je vast en zeker de nodige verzekeringen afgesloten. Mensen in een koophuis hebben vaak een opstal- en inboedelverzekering, terwijl huurders vaak alleen hun inboedel verzekeren. Als huurder ben je niet de eigenaar van de woning, waardoor deze verzekering door de verhuurder wordt afgesloten. Een aansprakelijkheidsverzekering is bovendien populair onder zowel kopers als huurders. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Helaas wordt een rechtsbijstandverzekering nog vaak als overbodig bestempeld. Zonde, want dit is een belangrijke verzekering voor huiseigenaren. In deze tekst leg ik je uit waarom.

Verzekerd voor juridische hulp bij conflicten
Als huiseigenaar twijfel je misschien of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Dit komt vooral doordat je niet verwacht dat je betrokken raakt bij een conflict rondom je woning. Helaas is deze kans een stuk groter dan je op denkt. Zo kun je bijvoorbeeld op verborgen gebreken stuiten na aankoop van een huis of ruzie krijgen met de aannemer die de verbouwing van je woning uitvoert. Is de andere partij het niet met je eens? Dan kun je proberen om je gelijk te halen via de rechter.

Een rechtszaak beginnen heeft niet alleen veel voeten in de aarde, maar is ook vrij prijzig. Wanneer je als huiseigenaar een rechtsbijstandverzekering hebt, hoef jij je hier niet om te bekommeren. Deze verzekering dekt immers rechtshulp bij conflicten. Je verzekeraar zorgt er niet alleen voor dat je de juiste juridische hulp krijgt bij een conflict, maar dekt ook de kosten die dit met zich meebrengt. Je betaalt weliswaar premie voor een rechtsbijstandverzekering, maar deze kosten vallen in het niet met de kosten van een rechtszaak en juridische hulp.

Standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering
Voordat je als huiseigenaar een rechtsbijstandverzekering afsluit, wil je uiteraard weten waar je voor verzekerd bent. Dit hangt deels af van de keuzes die je zelf maakt, maar verzekeraars werken vaak met een basisdekking. Hierdoor ben je standaard verzekerd voor juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding met (ernstige) verwondingen of overlijden tot gevolg. Ook juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak en als je een borgsom moet betalen in het buitenland valt bij veel verzekeraars binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering. In sommige gevallen heb je zelfs recht op een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.

Kies de juiste aanvullende dekking(en)
Bij veel verzekeraars moet je de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering uitbreiden met minimaal één aanvullende dekking. Als huiseigenaar is de kans groot dat jij je wilt verzekeren voor juridische conflicten met betrekking tot je woning. In dat geval kies je voor de aanvullende dekking ‘Consument & Wonen’. Juridische hulp bij conflicten over aankoop van producten of diensten, je huur- of koopwoning, medische behandelingen, cybercrime en identiteitsfraude en vergunningen en burenruzies is dan verzekerd. Je kunt een particuliere rechtsbijstandverzekering eventueel ook nog uitbreiden met de aanvullende modules ‘Verkeer’, ‘Werk & Inkomen’ en ‘Fiscaal & Vermogen’.

Zaken waar je niet voor verzekerd bent
Zoals je hierboven al kon lezen, is de dekking van een rechtsbijstandverzekering vrij uitgebreid. Toch zijn er ook zaken waar je niet voor verzekerd bent. Zo sluiten verzekeraars conflicten die ontstaan of verwacht worden voordat de verzekeringen begint op voorhand uit. Daarnaast kun je geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering bij scheiding. Je bent bovendien niet verzekerd voor juridische hulp bij conflicten die binnen de wachttijd van de verzekering ontstaan.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 536 reviews.