DIY TUTORIAL HOUTEN HUISJE

1

Houten huisjes, je ziet ze voorbijkomen in veel tijdschriften en prachtige foto’s op instagram. Met deze tutorial kun jij er zelf ook een maken! Kun jij omgaan met een hamer en een zaag? Ga dan snel aan de slag!

2

NODIG

 • multiplex plaat hardhout 12mm
  in verschillende maten:

  • 1x 30cm x 5cm (onderkant)
  • 2x 25,5cm x 5cm (zijkanten)
  • 2x 23cm x 5cm (dak)
  • 1x 30cm x 50cm (achterkant)
 • decoupeerzaag of handzaag
 • hamer
 • +/- 20 spijkers (1.4 x 25 mm verzinkt)
 • potlood
 • rolmaat
 • lineaal
 • verstekzaag of geodriehoek

Om te versieren:

 • restje behang of verf
 • lijm
 • schaar

STAP 1. ONDERDELEN AFTEKENEN & UITZAGEN

3

Teken de lijnen van het huisje met potlood op het multiplex. Als je tevreden bent en alles klopt kun je beginnen met zagen. Dit kan met de decoupeerzaag, maar natuurlijk ook met een handzaag. Zorg wel dat alle stroken van 5cm breed ook echt even breed zijn.

STAP 2. SCHUREN & VERSTEK ZAGEN

4

Nu je alles gezaagd hebt kun je alle ruwe kanten licht opschuren. Dit doe je zodat je verder geen splinters in je handen krijgt tijdens het klussen. Vervolgens is het tijd om alle hoeken in de juiste hoek te zagen. Leg de latjes proef op de achterwand. Gebruik de geodriehoek om de hoeken af te tekenen (de hoeken van de zijkanten moeten ongeveer 40 graden zijn, en de hoeken van het dak ongeveer 50 graden). Na het aftekenen kun je de latjes met een handzaag of de verstekzaag zagen.

STAP 3. ACHTERKANT BEPLAKKEN

5

Nu je alles gezaagd hebt kun je beginnen met het versieren van de achterkant. Gebruik je behang om de achterkant te versieren? Smeer dan het stuk hout in de vorm van het huisje in met lijm. Leg het behang met de goede kant naar onderen uit, en leg het huisje er met de lijmkant op. Keer hem om, en strijk het behang glad. Laat dit ongeveer 5 minuten op zijn kop rusten. Knip hierna het overige papier van de rand af.

STAP 4. DAK TIMMEREN

6

Terwijl je de versierde achterkant laat drogen kun je beginnen met timmeren. De onderkant moet vastgemaakt worden aan de zijkanten. De twee latjes van het dak moeten ook aan elkaar. Begin met de onderkant. De twee zijkanten moeten op de onderste lat komen te staan.

Sla eerst twee spijkers aan 1 kant van de onderkant. Sla ze zover dat ze net niet door het latje heen komen. Vervolgens kun je de zijkant eronder zetten, en kun je de spijkers in een paar klappen vastzetten. Herhaal dit met de andere zijkant.

Het dak moet in de nok bevestigd worden. Sla hier 2 spijkers in 1 van de nokken, en zorg ervoor dat ze net niet uit het hout komen. Druk de nokken tegen elkaar aan, en sla de spijkers er helemaal in.

STAP 5. HUISJE TIMMEREN

7

Als je de latjes aan elkaar hebt bevestigd ziet het eruit als op de bovenstaande foto. Optioneel kun je er voor kiezen om het dak te bevestigen aan de onderkant. Wil je er nog een touwtje tussendoor doen? Laat de onder- en de bovenkant dan los van elkaar.

STAP 5. ACHTERKANT VASTMAKEN

8

Bevestig de latjes nu op de achterkant. Dit doe je door op de achterkant op de hoekpunten van de latjes een spijker te slaan. Sla deze eerst niet helemaal door het hout. Leg vervolgens de latjes op zijn  plek, en sla de spijkers vast. Dit gaat het gemakkelijkst als je begint met de bovenkant. Als het dak vastzit kun je verdergaan met het vastspijkeren van de onderkant.

Zit alles vast? Ga dan met een schuurpapiertje langs de randen om alles nog wat gladder en egaler te maken.

9

Je zelfgemaakte houten huisje klaar! Nu kun je jouw houten huisje een mooie plek geven in huis. Maak hem helemaal af door er wat leuks in te zetten, of hang er een kaart in aan een touwtje.

11

Heb je zelf ook een houten huisje gemaakt?

Deel je DIY resultaat met #deeljeDIY en tag @imakinNL op Facebook/Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.