DIY TUTORIAL DRAADWOORD (PUNNIKWOORD)

1

Punniken.. Verschrikkelijk vond ik het altijd! Het punnikklosje was mijn grootste vijand tijdens de handwerkles op de basisschool. Hoe hard ik ook punnikte, er kwam nooit een stukje uit aan de onderkant.. Nooit! Terwijl ik er over schrijf voel ik de frustratie van toen weer opborrelen. En toch ben ik afgelopen week het Punnikgevecht (#punnikgevecht op Instagram) aangegaan.. Waarom? En of ik de strijd gewonnen heb.. Dat lees je in dit blog.

WAAROM?

Ik WIL een punnikwoord! Zo, dat is dus waarom ik mijn punnikangst opzij heb gezet en het Punnikgevecht ben aangegaan. Je ziet deze draadwoorden opeens overal en ik vind ze zo gezellig staan. De eigenwijze DIY-er in mezelf wil hem natuurlijk niet kant-en-klaar kopen, maar zélf maken. En daarbij wilde ik ook wel graag een ander woord dan ‘love’. 😉

#PUNNIKGEVECHT

Mijn strijd tegen het punnikklosje deelde ik op Instagram met #punnikgevecht. Dit deed ik om aangemoedigd te worden, mijn frustraties te kunnen uiten en tips te krijgen.

2

Wat bleek.. Mensen herkenden mijn frustratie! Ze gaven me goed advies: “kies een kort woord”. Ze moedigden me aan en gaven me tips: “met een haaknaald is het makkelijker” en er blijkt een punnikmolentje te bestaan waarmee het allemaal veeeeel sneller gaat.

3
4
5

Terwijl ik verder punnikte en er zowaar handigheid in kreeg, vroegen mijn volgers om een tutorial. Hieronder laat ik je stap-voor-stap zien hoe dat punniken ook alweer ging én hoe je er een mooi draadwoord van maakt.

Wat ik je nog wil meegeven voordat je begint: het is écht niet zo moeilijk, het kost alleen wel veel tijd. Dus maak een grote kop thee en zet je favoriete tv-serie / film aan en ga er eens lekker voor zitten.

6

NODIG

 • Punnikklosje
 • Punnikpen of haaknaald
 • IJzerdraad
 • Haakgaren (100% katoen, voor dikte 2,5-3)
 • Kniptang
 • Schaar

STAP 1. PUNNIKEN

7

Steek de draad door het punnikklosje heen en laat aan de onderkant ongeveer 10 cm uitsteken.

8

Sla de draad van binnen naar buiten om het eerste haakje heen, zodat een lusje vormt. Ga verder naar het volgende haakje.

9

Als elk haakje een lusje heeft, hou je de draad stevig vast aan de buitenkant van het eerste haakje. De draad ligt boven op het lusje.

10
11

Hou het uiteindje aan de onderkant goed vast. Steek de punnikpen aan de buitenkant door het lusje en haal het lusje over de draad die je vast hebt en het haakje heen. Je hebt je eerste steek gepunnikt!

12

Ga zo door en draai het klosje mee terwijl je punnikt.

TIPS
 • Je kunt je punnikwerk steeds een beetje strak trekken door aan de onderkant aan het uiteinde te trekken.
 • Punnik niet te strak, want dan is het moeilijk het lusje over het haakje te krijgen. Maar punnik ook niet te los, want dan schiet je lusje makkelijk van het haakje. Je moet er even handigheid in krijgen.
 • De valkuil is te snel te willen punniken, waardoor je lusjes steeds van je haakjes schieten. Rustig aan!
 • Steekje laten vallen? Geen probleem, doe het lusje weer om het haakje en ga gewoon verder waar je gebleven was.

STAP 2. IJZERDRAAD ER DOORHEEN STEKEN

13

Als je punnikkoord op de gewenste lengte is, steek je het ijzerdraad er doorheen. Dit is een geduldig klusje.

STAP 3. AFHECHTEN

14
15

Hecht het koord af door met een wolnaald de draad door elk lusje (op elk haakje) te halen. Haal dan alle lusjes van het klosje en trek de draad aan.

STAP 4. WOORD BUIGEN

16

Buig het punnikkoord in het gewenste woord of in een mooie vorm.

STAP 5. OPHANGDRAAD

17

Als je je woord wilt ophangen, knoop je een stukje draad aan beide kanten van het woord. Verstop de uiteindjes in het gepunnikte draad door ze er met een naald doorheen te trekken. Knip de uiteindjes af.

18

CONCLUSIE

Nu het draadwoord helemaal gepunnikt is en aan de muur hangt te pronken, ben ik er heel blij mee. In het begin vond ik het punniken, net als vroeger, best wel lastig. Na een tijdje kreeg ik er steeds meer handigheid in en begon ik het zowaar leuk te vinden! Uiteindelijk ben ik ongeveer 5 avonden aan het punniken geweest. Punniken is heel ontspannend, omdat je steeds dezelfde steek doet. Geen ingewikkelde patronen of moeilijke steken, gewoon rechtdoor! Daarom is het ook heel geschikt om ’s avonds tijdens het tv-kijken te doen. Maar of ik nog zo’n heel woord zou punniken…

19

Durf jij het #punnikgevecht aan? Welk draadwoord zou jij punniken? Of maak je liever een vorm? Laat het hieronder in een reactie weten.

Deel jouw punnikwoord / draadwoord op Facebook/Instagram met #deeljeDIY en tag @imakinNL  zodat ik jouw pronkstuk kan bewonderen! En heb je nog vragen/tips, laat het me dan natuurlijk ook weten!

18 reacties op “DIY TUTORIAL DRAADWOORD (PUNNIKWOORD)

 1. Shirley zegt:

  Oe door je post op instagram heb ik ook een punniklosje aangeschaft. Ik ben begonnen met gewone wol maar dit zat na een aantal steken te strak. Zijn haakgaren een beetje rekbaar?

 2. yvonne zegt:

  Een echte DIYer laat zich niet klein krijgen. Die zet door…..en overwint. Superleuk gedaan. Overigens kun je het aan het begin van je werk wat makkelijker maken door een klein gewichtje aan de begin draad te bevestigen. Hiermee voorkom je dat de eerste lussen makkelijk vallen.

 3. Kim zegt:

  Beste Imakin,
  Super leuk dit! Welk ijzerdraad gebruik je precies. Als ik ijzerdraad zoek, krijg ik allerlei diktes etc.
  Groetjes Kim

  • IMAKIN | Jinske zegt:

   Hi Kim,

   Dankjewel! In dit blog gebruik ik gewoon ijzerdraad van de bouwmarkt. Maar dat is vrij stug, later kwam ik erachter dat het met bloem binddraad makkelijker gaat. Veel plezier met maken!

   Groetjes Jinske

 4. Ellen Freije zegt:

  Hoi, heb net je verhaaltje gelezen over het punniken van een woord. Erg grappig ik heb ook zo’n haat/liefde verhouding met punniken. Maar een woord/naam punniken is helemaal in, dus moet er toch aan geloven. Hoe bepaal je de lengte van je koord, welke lengte had jij bv. voor het woord lente?
  Groetjes Ellen

  • IMAKIN | Jinske zegt:

   Hi Ellen,

   Wat leuk om te horen dat je je herkent in mijn strijd met de punnikklos haha.
   De lengte kun je tussendoor bepalen door steeds even het koord dat je al hebt gepunnikt in de vorm van de letters neer te leggen. Je weet dan of je al genoeg koord hebt of dat je nog even verder moet punniken.
   Hoe lang mijn koord was weet ik helaas niet meer. Ik heb het blog namelijk al 5 jaar geleden geschreven.
   Veel punnikplezier!

   Groetjes Jinske

   • IMAKIN | Jinske zegt:

    Hi Cynthia, je kunt hier ieder ijzerdraad voor gebruiken dat je in huis hebt. Hoe dikker het ijzerdraad hoe steviger het wordt, maar ook hoe lastiger te buigen. En als je heel dun ijzerdraad hebt (bijvoorbeeld bloembinddraad) dan kun je het beste meerdere strengen tot 1 dikkere streng draaien voor meer stevigheid. Groetjes Jinske

    • Cynthia zegt:

     Dankjewel! Ik ben begonnen met de naam van m’n dochter, alleen heb ik nu steeds dat de naam of bijv een regenboog niet mooi plat op de tafel kan liggen, ik merk dat het buigen tot een mooi resultaat erg moeilijk is. Komt dat dan door de dikte van het ijzerdraad?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *