Zelf een Kindvriendelijk Terras Aanleggen: Tips en Tricks

Als je een tuin hebt, is er niets heerlijker dan een eigen terras waar je kunt ontspannen en quality time kunt doorbrengen met je gezin. Als je kinderen hebt, wil je natuurlijk dat het terras veilig en kindvriendelijk is, zodat iedereen er optimaal van kan genieten. Maar hoe leg je nu zelf een terras aan dat zowel praktisch als kindvriendelijk is?

cameron smith 28c3pajQlyI unsplash

1. De Juiste Locatie

Bepaal eerst de ideale locatie voor je terras. Houd rekening met de ligging ten opzichte van de zon, wind en privacy. Een terras met voldoende zonlicht is aangenaam, maar zorg ook voor schaduwplekken met een zonnescherm of parasol. Denk ook aan de veiligheid: een locatie dicht bij het huis kan handig zijn, vooral als je kleine kinderen hebt.

2. Materialen

Bij het kiezen van materialen voor je terras is veiligheid en duurzaamheid essentieel. Vermijd daarom materialen met scherpe randen of splinters. Kies voor kindvriendelijke opties zoals rubberen tegels, composieten vlonderplanken of kunstgras tegels. Deze materialen zijn niet alleen veilig, maar ook gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen slijtage door spelende kinderen.

ana belen escudero QM1VLkKMby4 unsplash

3. Rondingen en afgeronde hoeken

In plaats van een strak ontwerp met scherpe lijnen, kunnen afgeronde hoeken en zachte rondingen het terras kindvriendelijker maken. Dit voorkomt dat kinderen zich bezeren aan scherpe randen en geeft het terras tegelijkertijd een speelsere uitstraling.

4. Een Speelhoek

Geef je kinderen een eigen plekje op het terras door een speelhoek te creëren. Plaats bijvoorbeeld een zandbak, een speelhuisje of een opbergbox met speelgoed. Zo kunnen je kinderen zich vermaken terwijl jij ontspant op het terras. Eventueel kun je de speelhoek ook een ander vloeroppervlak geven, zodat duidelijk is waar de speelhoek begint.

5. Veilige omheining

Een omheining rondom het terras kan ervoor zorgen dat je kinderen veilig kunnen spelen zonder dat je je constant zorgen hoeft te maken. Kies voor een omheining die stevig genoeg is en voorkom dat je kinderen zonder toezicht het terras verlaten. Denk bijvoorbeeld aan een houten of metalen railing, maar zorg er wel voor dat deze geen scherpe randen of splinters heeft.

6. Groen!

Bij het aanleggen van een kindvriendelijk terras is het belangrijk om rekening te houden met de planten en bloemen in de omgeving. Kies voor planten die niet alleen mooi zijn, maar ook veilig voor nieuwsgierige handjes en mondjes. Daarnaast kun je ook een moestuin plaatsen, zodat je je kinderen kunt leren hoe planten groeien en hun interesse voor de natuur kan wekken.

kelly sikkema iu3MkDoQXDM unsplash

7. Overdekte opslag

Zorg voor voldoende opbergruimte op het terras, zodat je speelgoed en andere items netjes kunt opbergen wanneer ze niet worden gebruikt. Denk aan een opbergbank of opbergbox met een kindvriendelijke sluiting om de vingertjes te beschermen.

8. Onderhoudsvriendelijk

Als je een tuin hebt, weet je dat het terras af en toe een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft. Zorg daarom dat je terras gemaakt is van onderhoudsvriendelijke materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit bespaart je tijd en moeite, zodat je meer kunt genieten van het buiten zijn.

Een DIY terras

Een kindvriendelijk terras creëren is geen moeilijke opgave, maar vergt wel wat planning en aandacht voor detail. Met deze tips en tricks ben je goed op weg om een veilig en gezellig terras te creëren waar het hele gezin van kan genieten. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet samen met je kinderen van ontspannen momenten op jullie zelfgemaakte terras!

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 506 reviews.