Nieuw dak? Dit zijn je opties

Is jouw woning relatief oud en ben je van plan om deze binnenkort te verbouwen? Dan besluit je mogelijk ook om het dak onder handen te nemen. Soms is het vervangen van de dakbedekking voldoende, maar misschien heeft de constructie zijn beste tijd ook wel gehad. Als je het gehele dak gaat vervangen, kun je voor hetzelfde soort dak kiezen. Het kan zijn dat dit de enige optie is, maar misschien zijn er wel meer mogelijkheden. Daarom doe je er goed aan je in de soorten daken te verdiepen. Om jou een handje te helpen hebben we hier de opties voor een nieuw dak op een rijtje gezet.

daria nepriakhina nwMxSzGFB68 unsplash

Hellend dak

Het merendeel van de woningen in ons land heeft een hellend dak. Vaak wordt zo’n dak bedekt met dakpannen, maar je kunt ook voor leien, riet of zink kiezen. Voordat je aan de dakbedekking kunt denken, moet je eerst een soort dak kiezen. Voor een hellend dak zijn de mogelijkheden als volgt:

– Zadeldak
Dit is het populairste type dak in ons land. Een zadeldak is een omgekeerde v en is geschikt voor vrijstaande woningen, rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen. Doordat een zadeldak vaak twee gelijke zijden heeft, is er relatief veel ruimte onder het dak.
– Schilddak
Boerderijen hebben vaak een schilddak, maar dit type dak wordt ook steeds vaker toegepast bij moderne woningen. Een schilddak heeft vier zijden, de korte zijden zijn driehoekig van vorm en de lange zijden hebben de vorm van een trapezium.
– Mansardedak
Doordat een mansardedak bestaat uit twee dakvlakken, komt hij het dichtst in de buurt van een zadeldak. Enige verschil is dat de dakvlakken geknikt zijn. Hierdoor is er onder een mansardedak meer ruimte dan onder een zadeldak.
– Tentdak
Net als een schilddak bestaat een tentdak ook uit vier dakvlakken. Bij dit type dak heeft ieder vlak de vorm van een driehoek. Doordat de vlakken in het midden samenkomen ontstaat er een punt. Mede hierdoor wordt een tentdak ook wel een piramidedak of puntdak genoemd.
– Lessenaarsdak
Dit type dak is vernoemd naar een lessenaar, een standaard voor onder meer boeken. Een lessenaarsdak heeft slechts één dakvlak. Het is echter geen plat dak, want de ene zijde van het dak ligt hoger dan de andere zijde.

Plat dak

Naast hellende daken komen er in ons land ook behoorlijk wat platte daken voor. Dit type dak zie je bijvoorbeeld vaak op een uitbouw of een schuur. Een plat dak heeft een minimale hellingshoek, zodat het water er niet op blijft staan. De hellingshoek mag niet groter dan 15 graden zijn, want anders is het een lessenaarsdak.

Schakel een deskundige in

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor wat betreft een nieuw dak op jouw woning en woon je in de buurt van Amsterdam? Laat dan eens een dakdekker in Amsterdam langskomen. Hij kan je precies vertellen welke soorten daken er mogelijk zijn op jouw woning. Je hoeft overigens niet in (de buurt van) onze hoofdstad te wonen. Woon je in Amersfoort? Dan kun je bijvoorbeeld een dakdekker in Amersfoort inschakelen. Dakdekkers kunnen je overigens niet alleen adviseren, maar zij kunnen ook jouw complete dak vernieuwen of de dakbedekking vervangen.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 518 reviews.