Meer rust in je leven? Dit kun je doen!

In de huidige snelle en vaak hectische wereld kan het vinden van rust een uitdaging zijn. Veel mensen voelen zich overweldigd door hun dagelijkse verplichtingen en de constante stroom van informatie en prikkels. Gelukkig zijn er manieren om meer rust in je leven te brengen. In deze blog ga ik in op hoe het creëren van meer structuur in je dag, het vaker offline gaan en het dagelijks bewegen kunnen bijdragen aan een rustiger leven

julia kicova CZY4C2xr41Q unsplash

Zorg voor meer structuur

Een van de sleutels tot het ervaren van meer rust is het creëren van structuur in je dagelijks leven. Structuur biedt duidelijkheid en vermindert het gevoel van chaos en onzekerheid. Dit betekent niet dat je elke minuut van je dag moet plannen, maar het hebben van een algemeen schema kan helpen om je dagen overzichtelijker te maken.

Begin met het vaststellen van vaste tijden voor je dagelijkse routines zoals opstaan, werken, eten en slapen. Dit helpt je lichaam en geest om een ritme te vinden en vermindert stress. Zorg ook voor regelmatige pauzes gedurende de dag, vooral als je veel achter een scherm zit. Dit kunnen korte momenten zijn om te strekken, een kopje thee te drinken of gewoon even naar buiten te kijken.

Daarnaast kan het nuttig zijn om je prioriteiten te stellen binnen je taken. Schaf een agenda 2024 aan en bepaal wat echt belangrijk is en probeer je niet te veel te laten afleiden door minder belangrijke zaken. Dit helpt je om je op één ding tegelijk te concentreren en vermindert het gevoel van overweldigd te zijn.

Ik heb altijd graag gebruik gemaakt van een papieren agenda en zeker nu ik IMAKIN run, plan ik graag mijn week op zondag-avond al in. Dit geeft zoveel meer rust.

Ga eens vaker offline

In een wereld waar we bijna constant verbonden zijn met onze smartphones, laptops en sociale media, kan het lastig zijn om echt tot rust te komen. Het constant checken van e-mails, apps en nieuwsfeeds kan leiden tot informatie-overload en stress. Daarom is het belangrijk om bewust momenten te kiezen waarop je offline gaat.

Probeer bijvoorbeeld elke avond een ‘digitale detox’ in te stellen, waarbij je een uur voor het slapengaan geen gebruik maakt van elektronische apparaten. Dit helpt je om mentaal af te schakelen en bevordert een betere nachtrust. Ook kun je ervoor kiezen om bepaalde tijden op de dag vast te stellen waarop je je e-mails en sociale media checkt, in plaats van dit constant door de dag heen te doen.

Een andere manier om vaker offline te gaan, is door tijd door te brengen in de natuur. Dit kan een wandeling zijn in het park, een bullet journal kopen en hier in schrijven (dit heb ik jarenlang gedaan en ik kon er mijn creativiteit in terug laten komen, maar het was direct ook mijn agenda en planner.) Of, ga gewoon eens buiten zitten met een boek. Natuur heeft een bewezen kalmerend effect op onze geest.

Probeer dagelijks te bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Beweging helpt om stresshormonen te verminderen en stimuleert de productie van endorfines, de zogenaamde ‘feel-good’ hormonen.

Je hoeft niet elke dag intensief te sporten om de voordelen van beweging te ervaren. Dagelijkse activiteiten zoals wandelen, fietsen of yoga kunnen al een groot verschil maken. Probeer een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt; dit maakt het makkelijker om het vol te houden.

Het integreren van beweging in je dagelijkse routine kan ook helpen. Dit kan zijn door te fietsen naar je werk, een wandeling te maken tijdens je lunchpauze, of door thuis oefeningen te doen. Het belangrijkste is dat je een manier van bewegen vindt die past bij jouw levensstijl en voorkeuren.

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.