DIY: Tover je tuinhuis in 5 stappen om tot eyecatcher.

Tuinhuis verven Skane Gul

Zin in een groot DIY-project? Ga dan aan de slag met je tuinhuis! Misschien stoor je je al jaren aan je oude, grauwe tuinhuis. Dan is het een dankbare klus om hem dit voorjaar op te knappen met een likje verf. Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid werk; als je het stap voor stap aanpakt is het te overzien en is je tuinhuis binnenkort stralend middelpunt van je tuin!

Stap 1: Schoonmaken

Hout dat al een tijdje staat wordt op den duur vies. Groene aanslag en spinnenwebben zijn onvermijdelijk, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Dat wordt dus met de handen in het sop!

Schoonmaken en ontvetten voordat je gaat verven is essentieel voor een mooi en strak eindresultaat. Als je hout vuil is zie je dit terug in de verf, dat is zonde. Schoonmaken doe je het beste met een borstel en natuurvriendelijke zeep. Spoel goed na zodat alle zeepresten verdwenen zijn. Ook goed om op te letten: inspecteer je hout goed op schimmelvorming. Dat bevindt zich vaak onder afdakjes of op slecht geventileerde plekjes. Heb je er last van, behandel dit dan voordat je gaat verven met een anti-schimmelmiddel.

Stap 2: Schuren

Na het schoonmaken staat het schuren van je tuinhuis op de planning. Hier kun je gerust een aantal uren voor uittrekken, want het is een tijdrovend klusje. Maak het prettiger voor jezelf door beschermende handschoenen te dragen en maak gebruik van een elektrische schuurmachine als je een groot oppervlak moet schuren.

Als je hout al verweerd en ruw is dan heb je geluk: er bestaat namelijk verf waarbij je niet hoeft te schuren als het hout robuust en ruw is. Dat scheelt weer, in dat geval kun je verder naar de volgende stap.

Schuurmachine

Stap 3: Voorbereiden en klaarzetten

Het werkt efficiënt als je alles bij de hand hebt. Zorg er dus voor dat je alles klaarlegt wanneer je aan de slag gaat.

Check allereerst het weerbericht en kies een aantal opeenvolgende droge dagen uit. Het laatste dat je wilt is dat al je verfwerk er zo weer afspoelt. Plak ramen en scharnieren af met een goede schilderstape en zet je verf alvast klaar.

De meeste watergedragen verf leng je eerst wat aan met water en roer je vervolgens goed door. Op die manier verdeel je de pigmenten door de verf en krijg je geen kleurverschillen. Leg je kwasten klaar en een doek om foutjes mee weg te vegen en je bent klaar voor de volgende stap.

Stap 4: Verven maar!

Met de juiste producten is verven een makkie. Zo hoef je bij de verf van Moose Färg geen grondlaag aan te brengen, maar breng je de verf direct aan op het hout. Ook hoef je bij deze verf niet te schuren tússen de lagen, waardoor het dus echt alleen een kwestie van aanbrengen is.

Gebruik voor het aanbrengen een stevige kwast die prettig in de hand ligt. Voor het mooiste resultaat breng je dunne lagen aan en verf je met de houtnerf mee. Laat de verf goed drogen tussen de lagen, zodat je een sterk eindresultaat krijgt dat lang meegaat.

Tuinhuis verven close up 2

Stap 6: Drogen

Als de verf erop zit, is het wachten totdat de verf droog is. Dit noem je ook wel ‘uitharden’ in verftermen. Wanneer dit precies is, hangt af van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Wacht nog even met het ophangen van bloembakken of andere decoratie totdat de verf echt goed uitgehard is, anders heb je de kans dat je de verf weer beschadigt. Genieten maar!

Drogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.