DIY TEKSTARMBAND – MIJN BESTE TIPS VOOR METAAL STEMPELEN

Met slagstempels kun je zelf de mooiste tekstsieraden maken. In deze video laat ik je stap-voor-stap zien hoe ik een tekstarmband maak en geef ik je mijn beste tips voor metaal stempelen.

  • slagstempels
  • slaghamer
  • slagblokje
  • optioneel: slagstempelhouder
  • armbandstrips of andere ondergronden
  • tape
  • potlood
  • liniaal
  • acrylmarker
  • armbandbuigtool

De armbandstrips hebben aan beide zijden beschermfolie. Verwijder deze voordat je met metaal stempelen begint.

Ik vind het sowieso fijn om de tekst uit te schrijven en erbij te houden. Ook leg ik alvast de slagstempels klaar in de juiste volgorde en richting. Dat voorkomt spelfouten.

De tape zorgt ervoor dat de ondergrond op zijn plaats blijft tijdens het slagstempelen, maar ook helpt het om alle letters op 1 lijn te krijgen. Zorg er dus voor dat de tape netjes recht geplakt zit.

Teken met een potlood de plek af waar de letters moeten komen. Begin hierbij met de middelste letter en werk daarna naar buiten.

Houd hierbij rekening met de verschillende breedtes van de letters. Een ‘m’ is bijvoorbeeld een stuk breder dan een ‘i’. Pas de spatiëring hierop aan.

Neem nu de eerste slagtempel en zet deze loodrecht op de ondergrond. Ik gebruik de tape als een leidraad om alle letters op dezelfde hoogte te krijgen. Je doet dat door met de letter te voelen waar de tape begint.

Sla nu met 1 harde klap met de hamer op de slagstempel. Herhaal dit voor alle letters. Controleer iedere keer of je de juiste stempel hebt en of deze in de goede leesrichting staat.

Als je het lastig vindt om de stempel met de hand vast te houden, kun je hiervoor ook een speciale slagstempelhouder gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de stempel loodrecht blijft, hij helpt met uitlijnen en hij beschermt je vingers.

Ik krijg vaak de vraag of je ook een normale hamer kunt gebruiken. Dat kan wel, maar met de speciale slaghamer gaat het beter. De slaghamer is ergonomisch ontworpen en heeft een platte, verzwaarde kop. Hierdoor kun je preciezer werken en is het makkelijker om met de juiste sterkte te slaan.

Zelf vind ik een subtiele afdruk het mooiste, maar je kunt de letters op metalen ondergronden ook beter zichtbaar maken met behulp van een acrylmarker. Hoe dat werkt zie je hieronder.

Kleur de letters in met de acrylmarker en laat de verf even drogen. Wrijf vervolgens de overtollige verf van de ondergrond met een keukenpapiertje. Dit kan alleen bij metalen ondergronden.

Gebruik de armbandbuigtool om de armbandstrip om te buigen tot een armband. In de video kun je beter zien hoe het werkt.

Nu heb ik gekozen voor een armband, maar je kunt de slagstempels ook gebruiken op andere ondergronden, zoals bedels, leren ondergronden en leerpapier. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Metaal stempelen kan een beetje intimiderend zijn. Als je een verkeerde letter slaat kun je het niet even uitwissen en opnieuw beginnen. Ik kan me voorstellen dat je bang bent om je armbandstrip of bedel te verpesten. Dat is mij in het begin ook echt wel gebeurd! Gooi je ‘verpeste’ ondergrond niet weg, maar gebruik deze om te oefenen!

Heb jij ook een tekstsieraad gemaakt?

Deel je DIY resultaat met #deeljeDIY en tag IMAKIN op Facebook/Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *