DIY Placemats voor in de tuin

In dit blog laat ik je zien hoe ik mijn eigen stoffen placemats maak. Ik ga aan de slag ga met een oud tafellaken en het persen van bloemen op stof. Iets wat al heel lang op mijn DIY-lijstje stond maar wat er nog niet eerder van kwam. Terwijl het zo simpel en leuk is.

tuintafel placemat

Benodigdheden

benodigdheden bloemen stof hamer
  • een (oud) stuk stof of een tafelkleed
  • verse (pluk)bloemen met zacht blad
  • hamer
  • keukenrol
  • schaar
  • een harde ondergrond die vies mag worden

Voor je begint:

Deze DIY is niet moeilijk maar vraagt wel wat voorbereiding. Allereerst heb je natuurlijke stof nodig, denk aan katoen of linnen.

Omdat ik de placemats ook graag wil kunnen uitwassen, heb ik de stof eerst laten weken in een badje met zuivere soda (geen baking soda). Hierdoor worden de kleuren intenser opgenomen door de stof. Lees aan het eind van deze blog wat ik nog meer doe om de kleuren mooi te houden.

Knip je stof in het juiste formaat. Ik heb er voor gekozen om placemats te knippen van een oud tafellaken wat ik nog had liggen. Mijn laken had een mooi kantrandje dus die heb ik lekker laten zitten. Ik heb 4 placemats geknipt van 30 x 45 cm. Natuurlijk kun je ook je hele tafelkleed onder handen nemen. (Leg de bloemen dan bijvoorbeeld in een strook in het midden.)

Stap 1: Bloemen mooi neerleggen

leg de bloemen neer op de kop

Leg de bloemen op de kop neer met de blaadjes mooi uitgespreid. Gebruik ook de groene blaadjes. Steeltjes plak je evt. vast met een stukje washitape. Ik heb alleen de randen gevuld maar dit kun je natuurlijk doen zoals je zelf mooi vindt.

Leg een plank onder je stof, die vies mag worden of een stukje keukenrol.

Stap 2: hameren

hameren bloemen persen

Leg een tweede stuk stof voorzichtig op je met bloemen gevulde placemat. Zo maak ik twee placemats tegelijk. Wil je dit niet of heb je een groter stuk stof? Leg dan een stukje keukenrol op de bloemen.

Sla nu voorzichtig én niet te snel op de stof. Je ziet de kleurstof van de bloemen al gauw verschijnen. Ga zo alle bloemen bij langs.

pel de bloemen eraf
net een schilderij

Check tussendoor voorzichtig of de bloemen goed plat geslagen zijn. Schuif de stof hierbij niet heen en weer. Als het nodig is kun je nog een keertje hameren. Klaar? Pel de bloemblaadjes nu van de stof af en geniet van je mooie afdrukken.

Je zelfgemaakte placemats zijn klaar. Easy toch? Dek je buiten eettafel en zet er mooie dining tuinstoelen omheen. Zet de plantjes die je over hebt in een potje en gebruik dit als tafeldecoratie. Hier komen vast snel weer nieuwe bloemen aan.

Dineren maar

Na het persen kun je de stof strijken zodat de bloemenprint gefixeerd wordt. Even weken in azijn met water helpt ook om de bloemenprint mooi te houden. Ik was de placemats uit met een koud handwasje. Geen rode pastasaus eten dus 😉

Ga jij aan de slag met deze DIY? Ik vind het heel erg leuk om jouw resultaat te zien. Deel een foto (openbaar) op Instagram / Facebook met #deeljeDIY en tag IMAKIN of stuur me een mailtje. Of laat hieronder een reactie achter.

diy placemat bloemen persen

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.