DIY MEUBELS SCHILDEREN ZONDER SCHUREN

Met een likje verf lijken je meubels weer als nieuw. Alleen aan het hele proces vooraf: schuren, schoonmaken, ontvetten, primen enz. heb ik echt een hekel. Goed nieuws: er bestaat verf waarbij je niet eerst hoeft te schuren, maar meteen kunt beginnen met schilderen!

DE PROJECTEN

Mijn eettafel komt (verrassend!) uit de kringloopwinkel. Met een stel nieuwe poten en een lik verf werd het een moderne tafel. Inmiddels heeft de tafel al veel te verduren gehad door al mijn DIY-projecten en zitten er veel beschadigingen en vlekken op.

Mijn pronkrek staat op een plek met veel licht en is in de jaren wat verkleurd. Ook komen de noesten door de verf. Tijd voor een fris laagje verf dus!

ANNIE SLOAN CHALK PAINT

Vorig jaar interviewde ik Annelie van Heart & Home over haar winkel. Ze vertelde toen ook enthousiast over de Annie Sloan Chalk PaintTM die zij verkoopt. Dus toen ik mijn meubels wilde opknappen, dacht ik meteen aan haar. Annelie verwees me door naar Annie Sloan Nederland. Van hen kreeg ik dit mooie pakket met verf en wax om mijn meubels mee op te knappen. Ik laat je zien wat ik ermee deed en vertel je wat ik ervan vond.

NODIG

STAP 1. AFPLAKKEN

Ik wil een geometrisch kleurvlak op mijn tafelblad schilderen, dus ik plak het gedeelte dat ik groen wil hebben af.

STAP 2. SCHILDEREN

Met deze Chalk Paint kun je verschillende looks creeëren: vintage, distressed, rustiek afgebladderd of modern. De verschillende technieken staan beschreven in de instructies van de verf. Ik kies voor een combinatie van de vintage en moderne techniek, waarbij ik de verf in de richting van de nerven van het hout aanbreng (in plaats van in alle richtingen). Op deze manier krijg ik een strak resultaat, maar hoef ik niet te schuren.

Je kunt de verf direct uit de pot met een kwast aanbrengen op het meubel.

Terwijl de eerste laag droogt, schilder ik ondertussen het pronkrek.

Nadat de verf opgedroogd is, kun je meteen nog een laagje schilderen. Handig, want zo kun je dus direct weer verder!

Nadat het groene vlak af is, schilder ik het witte gedeelte van de tafel. Voor de grote vlakken gebruikte ik een roller omdat ik dan sneller klaar was. Maar na het opdrogen gaf dit geen mooi resultaat. De tweede laag heb ik dus gewoon weer met de kwast gedaan.

STAP 3. WAX AANBRENGEN

Nadat de verf droog is, wrijf je de meubels in met wax voor een duurzame afwerking en ter bescherming. Wrijf de wax in de Chalk Paint met een pluisvrije doek. Breng de wax niet te dik aan en bewerk kleine stukjes tegelijk zodat de was niet opdroogt voordat je deze in de verf kan wrijven.

De was zal direct droog aanvoelen, maar het volledig uitharden kan 5-21 dagen duren (afhankelijk van de kamertemperatuur).

HET RESULTAAT

Ik ben heel blij met het resultaat van m’n tafel. Het geometrische kleurvlak geeft de tafel een stoer contrast. De witte verf is echt kraakwit en het groen heeft een mooie donkere tint. Het past perfect bij m’n nieuwe interieur!

Het pronkrek is weer helemaal fris. De noesten zijn helemaal verdwenen. Ik denk dat het rek nu zelfs witter is dan toen ik het kocht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *