DUURZAME DIY: WATTENSCHIJFJES HAKEN

diy wattenschijfjes sfeer

Al een tijdje ben ik bezig om duurzamer te gaan leven. Zo scheid ik mijn afval nog beter, gebruik ik alleen nog maar natuurlijke verzorgingsproducten en maak ik bewuste voedingskeuzes. Het viel me op hoe veel wattenschijfjes ik op een dag gebruikte en hoeveel afval daar dus van komt. Ik ging op zoek naar wasbare wattenschijfjes.

wasbare wattenschijfjes handdoek

In mijn zoektocht kwam ik een DIY-tutorial tegen om wattenschijfjes te maken van oude handdoeken. Deze heb ik dus eerst gemaakt. Alleen rafelden deze na een paar keer wassen al helemaal uit elkaar. Dat was mijn eigen schuld, want omdat ik geen lockmachine heb en geen zin had om alles met de hand te naaien, had ik het gewoon met de naaimachine gedaan.

Toen dat experiment mislukt was, bedacht ik dat wattenschijfjes ook wel te haken zouden moeten zijn. Ik dacht dat de grove, zachte puffsteek die ik weleens gebruikte voor mutsen heel geschikt zou kunnen zijn. Na wat uitproberen heb ik inmiddels een goed patroon gevonden om je eigen wattenschijfjes te haken. Hieronder deel ik het met je.

diy wattenschijfjes sfeervierkant

NODIG

  • haakkatoen (ik gebruikte SMC Catania Grande)
  • haaknaald 5

STAP 1. SLIPKNOOP MAKEN

diy wattenschijfjes stap 1

Maak een slipknoop in het garen door een lus te maken en daar de draad doorheen te trekken. Steek de haaknaald door de slipknoop en trek de draad losjes aan. Je bent nu klaar om te gaan haken.

STAP 2. LOSSEN HAKEN

diy wattenschijfjes stap 2

Haak 4 lossen.
Losse haken: leg de draad om de haaknaald en trek deze door de lus. Trek de lus weer aan. Doe dit niet te los, maar ook zeker niet te strak.

STAP 3. RONDJE MAKEN

diy wattenschijfjes stap 3

Steek de haaknaald in de eerste steek en haak een halve vaste. Er is nu een rondje ontstaan.
Halve vaste haken: Steek de haaknaald in de steek. Leg de draad om je naald te en trek deze in één keer door de steek en de lus op de haaknaald heen.

STAP 4. PUFFSTEKEN HAKEN

diy wattenschijfjes stap 4
diy wattenschijfjes stap 5

Puffsteek: Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de steek. Leg de draad weer om de haaknaald en trek deze door de steek. Er zitten nu 3 lussen op je haaknaald. Herhaal dit totdat je 7 lussen op je haaknaald hebt.

diy wattenschijfjes stap 6

Haak 6 puffsteken in het rondje.
Als je alle 6 de puffsteken hebt gemaakt, verbind je de ring met een halve vaste in de zijkant van de eerste steek.

STAP 5. 2E RIJ PUFFSTEKEN HAKEN

diy wattenschijfjes stap 8

Begin de volgende rij met een halve vaste bovenop de eerste puffsteek. Haak vervolgens een halve vaste in de ruimte tussen de eerste twee puffsteken. Haak een losse.

diy wattenschijfjes stap 7

Ga nu verder met de puffsteken.
Haak 2 puffsteken in iedere ruimte tussen 2 puffsteken van de vorige rij.

diy wattenschijfjes stap 9

Verbind de eerste en de laatste puffsteek weer met een halve vaste.

STAP 6. RAND HAKEN

diy wattenschijfjes stap 10

Om het wattenschijfje netjes af te werken, gaan we een rand van vasten haken. Begin de rij met een losse. Haak 2 vasten bovenop iedere puffsteek en 1 vaste tussen 2 puffsteken in. Ga zo verder totdat je helemaal rond bent.

Vasten haken: Steek de haaknaald door de steek. Sla de draad om de haaknaald en trek deze door de steek. Sla de draad nog een keer om de haaknaald en trek deze door allebei de lussen op je haaknaald.

STAP 7. AFHECHTEN

diy wattenschijfjes stap 11

Als je helemaal rond gehaakt hebt, eindig dan met een halve vaste in de eerste steek. Knip de lus door en trek het uiteindje strak aan. Werk de beide uiteinden netjes weg tussen de steken.

diy wattenschijfjes resultaat
diy wattenschijfjes resultaatwassen

Voor gebruik moet je de wattenschijfjes eerst even wassen, want anders werken ze niet zo goed. Je zult zien dat ze dan ook wat compacter worden. Op de foto is het linker wattenschijfje nog niet gewassen en het rechter wel. Zelf was ik ze na gebruik op 60°C.

diy wattenschijfjes sfeer

Ik gebruik mijn duurzame wattenschijfjes iedere dag. Met 1 wattenschijfje kan ik mijn hele gezicht schoonmaken. De voorkant gebruik ik voor mijn ogen en de achterkant voor de rest. Zelf heb ik er nu rond de 15, zodat ik er genoeg heb voor tussen 2 wasbeurten in.

De wattenschijfjes zijn ook heel leuk om cadeau te doen. Ik heb mijn moeder en vriendinnen er in ieder geval al blij mee gemaakt!

Heb jij ook deze wattenschijfjes gemaakt of een andere duurzame DIY?

Deel je DIY resultaat met #deeljeDIY en tag @IMAKIN op Facebook/Instagram.

2 reacties op “DUURZAME DIY: WATTENSCHIJFJES HAKEN

  1. Agnes Altena zegt:

    Mooi! Ik wil ze ook gaan haken maar nu heb ik een vraagje. Blijft dit wel lekker zacht nadat je ze gewassen hebt? Of je moet ze altijd in de droger doen, maar dat wil ik eigenlijk ook niet. Heb je nog tips?

    • IMAKIN | Jinske zegt:

      Hi Agnes, wat leuk om te horen dat ik je heb kunnen inspireren 🙂 Na het wassen worden de wattenschijfjes wel iets compacter (zie ook foto’s in het blog) en een klein beetje stugger. Zelf gebruik ik ook geen droger. Ik vind ze zelf nog steeds fijn in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 512 reviews.