Op nattigheid in huis zit je nooit te wachten. Bovendien zie je vochtproblemen pas als het te laat is en er flinke schade is ontstaan. Daarom is het zaak om lekkages zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe doe je dat het beste? We helpen je een handje: dit zijn 4 manieren om een lekkage buiten de deur te houden.
1. Maak de dakgoten vrij
Een daklekkage kan door verschillende dingen ontstaan. Vaak is achterstallig onderhoud de boosdoener, zoals oude naden en scheurtjes in de dakgoot. Maar ook verstopte goten kunnen een lekkage veroorzaken. Met de dakgoot schoonmaken kun je dit voorkomen. Doe dit minimaal één keer per jaar, bij voorkeur in het najaar, als alle herfstbladeren van de bomen zijn gevallen. Of besteed de klus uit aan een loodgieter of dakdekker. Deze specialist zal de dakgoot ook meteen controleren op scheuren.
2. Veeg de schoorsteen
Zit er vocht onder je dakbedekking op zolder? Dan kan het lekkende dak misschien wel veroorzaakt worden door een schoorsteenlekkage. Een lek rond je schoorsteen kun je voorkomen door jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Een professionele schoorsteenveger kan met een camera je schoorsteen inspecteren. Op die manier kun je op tijd ingrijpen als er sprake blijkt te zijn van loszittende delen of scheuren in de schoorsteenwanden.
3. Hou de badkamer schoon
Ook in de badkamer ontstaat er in veel huishoudens geregeld een lekkage. De meest voorkomende oorzaak: een verstopt doucheputje. Maak tijdens je wekelijkse schoonmaakbeurt daarom altijd het doucheputje vrij. Zeepresten en haren kunnen al snel leiden tot hardnekkige verstoppingen en dus lekkages. Controleer ook regelmatig of de kitnaden en voegen rond het doucheputje en je bad er nog goed uitzien. Als hier scheurtjes in zitten, dan kan er ook een lekkage ontstaan.
4. Check de cv-ketel
Als een cv-installatie niet regelmatig onderhouden wordt, dan kunnen er onderdelen gaan lekken. Met als gevolg: verborgen waterschade en fikse lekkages. Laat je cv-installatie daarom periodiek inspecteren door een cv-specialist. Zo houd je niet alleen waterschade buiten de deur, maar verklein je ook de kans op storingen en brand. Ook helpt het om je radiatoren regelmatig te ontluchten en je cv-ketel op tijd bij te vullen. De leidingen kunnen daardoor minder snel gaan scheuren. Als je weet hoe dit moet, dan kun je dit klusje prima zelf doen.
Tip: weet je niet hoe vaak je installatie onderhouden moeten worden? Dan kun je dat teruglezen in de instructies van je cv-ketel-fabrikant. De meeste cv-installatie hebben een jaarlijkse of tweejaarlijkse controle nodig.
Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en jou blijven inspireren met mooie DIY content.
Blogs die je ook leuk zult vinden