Stappenplan voor het aanleggen van een vijver

Een vijver kan een goede aanwinst zijn; het zorgt namelijk voor meer groen en natuur in je tuin. Als je het goed doet kan het dan ook een echte eyecatcher worden. Speel je al een tijdje met de gedachte om een vijver aan te leggen maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Gebruik dan het stappenplan in dit artikel en voor je het weet kun je genieten van je eigen vijver!

1. Bepaal de plek

Om te beginnen moet je natuurlijk goed nadenken over de plek waar je de vijver wil hebben. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het het beste om de vijver aan te leggen op een plek waar de zon schijnt; dan zullen de vijverplanten een stuk sneller groeien en zal je eerder een mooi resultaat hebben. Daarnaast moet de grond vrijwel vlak zijn. Ook moet het een plek zijn waar je makkelijk kunt graven; dit zal een stuk moeilijker gaan wanneer er een boom of struik dichtbij staat. Het handigste is als je een tekening van je tuin maakt om er zo achter te komen wat uiteindelijk de meest ideale plek zou kunnen zijn.

2. Gat graven

andres siimon QwkqiuQLqBc unsplash

Wanneer je de plek bepaald hebt kun je beginnen met graven. Je kunt eventueel met een lint of touw precies aangeven waar de vijver moet komen. Houd er rekening mee dat je het beste in de maanden april tot en met september de vijver aan kunt leggen in verband met de hardheid van de grond. De diepte van de vijver hangt af van een aantal dingen; welke vissen je wil houden en wat voor planten je wil plaatsen, bijvoorbeeld. Laat je hier dus goed over informeren.

3. Bedek de bodem

Voordat je het welbekende vijverdoek aanbrengt is het belangrijk dat je eerst nog een worteldoek plaatst om zo het vijverdoek te beschermen tegen lekkage. Leg dus eerst een ruim stuk worteldoek in het gat waar de vijver moet komen en schep hier vervolgens zand op. Vervolgens bekleed je het volledige gat met vijverdoek. Je kunt dit doek vastzetten met tegels of natuurstenen. Doe dit globaal; want wanneer je het gat gaat vullen met water kan het nog verschuiven. Als je hoogteverschillen wil in je vijver kun je dit creëren door zand terug te scheppen op de plaatsen die je verhoogd wil hebben.

4. Vullen maar!

Nu begint je vijver echt vorm te krijgen: het water kan erin! Het handigste is wanneer je het kunt vullen door middel van de tuinslang. Houd er rekening mee dat je de vijver niet helemaal tot aan de rand vult; er moeten natuurlijk ook nog planten en vissen in, waardoor het waterspiegel nog verder zal stijgen. Extra tip: schaf de vissen niet gelijk aan. Je kunt ze beter pas in het water laten wanneer het op temperatuur is gekomen.

5. Afwerking

Dit is natuurlijk de leukste stap: het afwerken van de vijver. Nu kun je je helemaal uitleven op het uitzoeken van de vijverplanten en de rest van de decoratie. Voor vijverplanten bestaat er vijveraarde om zo de planten het beste te laten groeien. De rand van de vijver kun je op verschillende manieren afwerken. Denk bijvoorbeeld aan hout, stenen, tegels of grassoorten. Daarnaast is dit het moment waarop je je kunt afvragen of je ook een filtersysteem in je vijver wil en of het nog een leuk idee is om een fonteintje te plaatsen. Dan maak je het natuurlijk helemaal af!

roland denes 24XwBsu7jD8 unsplash

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en jou blijven inspireren met mooie DIY content.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 518 reviews.