Op mijn blog vind je vooral DIY-projecten die je eenvoudig, en voor niet te veel geld, zelf kan maken. Maar wat nu als je een grotere verbouwing op de planning hebt? Daar komen vaak veel meer kosten bij kijken. Zelf wil ik graag mijn badkamer laten opknappen. Vandaar dat ik me heb verdiept in de mogelijkheden om deze verbouwing te financieren. In dit blog zet ik verschillende financieringsopties voor je verbouwing op een rijtje.
Sparen
Ik begin met de meest voor de hand liggende optie: sparen. Als je zelf het benodigde bedrag voor je verbouwing bij elkaar spaart hoef je er ook geen rente over te betalen. Je loopt geen risico en er zijn geen kosten aan verbonden. Het nadeel van sparen is alleen wel dat het lang kan duren voordat je het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard.
Hou er bij deze optie ook rekening mee dat een verbouwing soms kan tegenvallen, waardoor de kosten hoger zouden kunnen zijn dan verwacht. Zorg er dus voor dat je spaarbedrag hoger is dan dan de geschatte begroting. Ook kan het fijn zijn om na de verbouwing nog wat geld op je spaarrekening over te houden als buffer. Dan hoef je je na de verbouwing ook geen zorgen te maken als je auto opeens een flinke onderhoudsbeurt nodig blijkt te hebben.
Lenen
Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) het benodigde bedrag voor je verbouwing te lenen. Misschien kunnen je ouders je wel een bedrag lenen tegen een lage rente of misschien zelfs zonder dat je er rente over hoeft te betalen. Om een verbouwing te financieren kun je ook geld lenen bij een bank of een kredietverstrekker als Krediet.nl. Het voordeel van een lening afsluiten is dat je het geld snel op je rekening kan hebben. Maar een nadeel is wel de vaak hoge rente die je betaalt over de lening. Daardoor vallen de totale kosten van je verbouwing nog hoger uit. Laat je voordat je een lening afsluit vooral goed informeren over de voorwaarden (rente, looptijd etc.). Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen of een lening bij je past en welke lening het beste aansluit bij jouw wensen.
Hypotheek verhogen / tweede hypotheek afsluiten
In sommige gevallen kun je de overwaarde van je huis gebruiken om je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Het geld dat dit oplevert, kun je gebruiken voor je verbouwing. De verhoging van je hypotheek moet wel passen binnen de hypotheek die je al hebt en passen bij je inkomen. Het is interessante optie om te onderzoeken bij jouw hypotheekverstrekker. Zeker als je een lage hypotheekrente hebt, kan dit een gunstigere optie zijn vergeleken met de vaak hoge rentes van een persoonlijke lening.
Subsidie
Als je verbouwingsproject een verduurzaming van je huis oplevert, kan het zijn dat de overheid of je gemeente een subsidie beschikbaar stelt. Met name energiebesparende maatregelen en isolatie komen in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Met een subsidie kun je een deel van je kosten voor een duurzame verbouwing terugkrijgen.
Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.
Blogs die je ook leuk zult vinden