DIY bloementuin: creëer je eigen bloemenzee

Ontdek de voldoening van DIY tuinieren met deze tips voor het kweken van bollen. Creëer je eigen bloemstukken en geniet van zelfgekweekte schoonheid.

dahlia bollen

Het zelf creëren van iets moois geeft voldoening, dat weet ik als geen ander. Of het nu gaat om een zelfgeborduurde trui, een handgemaakte geurkaars of een zorgvuldig samengestelde tuin, de charme van DIY (Do It Yourself) is onmiskenbaar. In deze blog verdiep ik me in de wereld van bloemen en ontdek ik hoe ik met Dahlia en Lilium bollen prachtige bloemstukken kan maken voor binnen en buiten.

De basis: Dahlia bollen planten

Het starten van een DIY bloementuin begint bij het kiezen van de juiste bollen. Dahlia’s zijn hier perfect voor. Ze zijn er in eindeloze variëteiten en kleuren, van dieppaars tot stralend wit. Begin in het voorjaar met het planten van de Dahlia bollen in een bloempot of direct in de tuin. Zorg voor een zonnige plek en goed gedraineerde grond. Plaats de bollen op een diepte van ongeveer 10-15 cm met de ‘oogjes’ of groeipunten, naar boven gericht.

Terwijl je wacht tot ze bloeien, kun je creatief zijn met het ontwerpen van je tuin of bloembakken. Denk aan de hoogte en kleur van de Dahlia bloemen en hoe deze contrasteren of complementeren met andere planten in je tuin. Het creëren van je eigen bloementuin begint hier.

Van bollen tot bloei: zorg voor je Liliums

Lilium bollen, of leliebollen, zijn de volgende stap in je DIY-tuinavontuur. Deze koninklijke  bloemen zorgen voor hoogte en flair in je bloemstuk. Ze vragen iets meer aandacht dan Dahlia’s, maar de beloning is groot. Plant de Lilium bollen in het najaar of vroege voorjaar, ongeveer 12-15 cm diep, afhankelijk van de grootte van de bol. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben, want lelies houden niet van drukte.

Wanneer de Liliums opkomen, zul je zien dat ze sterk en rechtop groeien, en een prachtige verticale lijn in je tuin of bloemstuk vormen. Het verzorgen van deze planten vereist regelmatige bemesting en bewatering, maar vermijd dat de bollen te nat worden om rotting te voorkomen. Met geduld en zorg word je beloond met een prachtig spektakel van kleur en vorm.

Het eindresultaat: genieten van je creatie

Zodra de Dahlia en Lilium bollen zijn uitgegroeid tot volle bloemen, is het tijd om te genieten van je werk. Snijd enkele bloemen af om binnen in huis te gebruiken in vazen, waar ze een natuurlijk en persoonlijk accent aan je interieur geven. Of laat ze in de tuin staan om je buitenruimte te verfraaien. Combineer ze met andere bloemen uit je tuin voor diverse en interessante bloemstukken, zoals siergrassen, lavendel of zonnehoed voor een speels en dynamisch effect.

Het zelf kweken van bloemen uit bollen loont en geeft ontzettend veel voldoening. Elk bezoek aan je tuin of elke blik op je vaas met Dahlia’s en Lelies zal je herinneren aan de tijd en liefde die je in je DIY project hebt gestoken. En wat is er nu mooier dan de vruchten plukken van je eigen creativiteit?

Door artikelen zoals dit te plaatsen, kan ik in mijn levensonderhoud voorzien en je blijven inspireren met mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van imakin.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 509 reviews.