Houtbranden: alles wat je wil weten!
Met een houtbrander kun je heel eenvoudig houten voorwerpen versieren en/of personaliseren. Je kunt met houtbranden mooie woondecoratie maken voor in je eigen huis, maar ook gepersonaliseerde cadeautjes. Op deze pagina vertel ik hoe houtbranden werkt, geef ik tips en beantwoord ik veelgestelde vragen. Ook vind je op deze pagina wat houtbrand ideeën om je te inspireren. Hierdoor heb je alle informatie bij elkaar om je creatieve houtbrand hobby te beginnen! Deze pagina is dus hét startpunt van houtbranden voor beginners.
Inhoudsopgave – snel naar:
Waarom houtbranden?
Hoe werkt houtbranden?
Wat heb je nodig voor houtbranden?
Zo kies je de juiste punt uit de houtbrander set
Hoe werken decoratieve houtbrandpunten?
Punten van de houtbrander verwisselen
Welke houtsoorten zijn het beste voor houtbranden?
Een ontwerp op het hout overbrengen
Mijn allerbelangrijkste tip voor houtbranden
Een houtbrander klaarmaken voor gebruik
Hoe hou je een houtbrander vast?
Houtbranden: stap-voor-stap uitleg
Ideeën voor houtbranden
Problemen oplossen
Gratis e-book & online workshop houtbranden
Waarom houtbranden?
Houtbranden is één van mijn favoriete creatieve hobby’s. Het is heerlijk ontspannend om te doen en je ziet snel resultaat. Een naam op een gebruiksvoorwerp als cadeautje is bijvoorbeeld zo gemaakt, maar als je meer tijd hebt kun je ook kiezen voor uitgebreidere houtbrand sjablonen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is geen houten voorwerp meer veilig!
Ik hoor van klanten vaak dat ze tijdens het houtbranden hun hoofd helemaal leeg kunnen maken, doordat ze geconcentreerd met hun project bezig zijn. Even uit je hoofd en lekker met je handen bezig zijn!
Hoe werkt houtbranden?
Een houtbrander wordt heel heet (ongeveer 540 °C) en daardoor brandt de houtbrand pen letterlijk in het hout. Door het houtbrandapparaat langzaam over het hout te bewegen ontstaan lijnen en hiermee kun je dus hele tekeningen of teksten maken. Hoe langer je de punt op een plek houdt, hoe donkerder het wordt.
Eigenlijk is houtbranden helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van een tekening op een houten ondergrond aanbrengen en deze overtrekken met de houtbrander. Maar om ook echt een mooi resultaat te krijgen, komt er wel iets meer bij kijken. Hieronder deel ik graag met je waar je op kunt letten bij houtbranden.
Wat heb je nodig voor houtbranden?
Houtbrander incl. 5 punten
HOUTBRANDER
- om op hout en leer te branden
- inclusief 5 verschillende punten
- ergonomische grip
- 30W – 540°C
Maak de mooiste houtbrand tekeningen op houten ondergronden of leer met deze houtbrander. Gebruik houtbrand sjablonen of maak je eigen ontwerp.
Tip: breid je houtbrandappraat uit met deze set decoratieve houtbrandpunten om leuke figuren te brandstempelen.
- Het belangrijkste is natuurlijk een goede houtbrander.
Kies het liefste voor een set met meerdere punten. Met 3 verschillende punten kun je alle soorten ontwerpen houtbranden, meer is niet nodig!
Een houtbrander met een ergonomische grip werkt het fijnst, omdat deze goed in de hand ligt.
Lees verderop meer over welke houtbrandpunt je waarvoor nodig hebt. - Houten ondergrond.
Lees verderop welke houtsoorten je het beste kunt gebruiken. - Transferpapier om je ontwerp op het hout over te brengen.
Lees verderop hoe transferpapier werkt. - Houtbrand sjablonen of je eigen (uitgeprinte) ontwerp
- Potlood
- Schilderstape
- Optioneel: decoratieve houtbrandpunten
Zo kies je de juiste punt uit de houtbrander set
Soms zitten er bij een houtbrander set wel 20 verschillende punten! Dat is allemaal leuk natuurlijk, maar eigenlijk heb je er maar 3 nodig. Hieronder vertel ik je welk opzetstuk je waarvoor gebruikt.
- Beitelpunt
De beitelpunt (zie foto) heeft een plat uiteinde wat de punt heel geschikt maakt om rechte lijnen mee te trekken. - Stiftpunt
De stiftpunt gebruik je voor bochtjes en vlakken inkleuren. Je kunt hiermee ook stippen maken door de brander rechtop op 1 plek te houden. - Fijne punt
Het fijnste opzetstuk is perfect voor details en dunne lijnen. - Schaduwpunt
Gevorderden gebruiken deze punt voor het maken van schaduwen. Als je daar nog niet heel handig in bent, kun je deze punt ook gebruiken als stempel en er bijvoorbeeld (bloem)blaadjes mee brandstempelen.
Hoe werken decoratieve houtbrandpunten / brandstempel figuren?
Dit zijn opzetstukjes die je op de houtbrander kan schroeven in de vorm van verschillende figuren. Je kunt hiermee leuke patronen in het hout brandstempelen of decoratieve randen op je project maken.
Je neemt hierbij de houtbrander nog steeds bij het handvat vast tussen duim en wijsvinder alleen hou je nu het apparaat loodrecht op het hout. Druk de brandstempel op het hout en houdt deze ongeveer 5 seconden op zijn plek.
De tijd is afhankelijk van de houtsoort, bij zachte houtsoorten hoef je korter te branden dan bij harde houtsoorten. Test dit eerst op een stukje resthout van dezelfde soort.
Decoratieve Houtbrandpunten
Gebruik deze houtbrandstempels i.c.m. een houtbrandapparaat om deze leuke figuren in een houten of leren ondergrond te branden. Zo maak je bijvoorbeeld een decoratieve rand of een mooi patroon om je DIY-project te versieren.
- Aantal: 5
- Figuren: Ster, pijl, hart, cirkel, vierkant
- Met handig bewaardoosje
- Universeel, past op de meeste houtbranders
Punten van de houtbrander verwisselen
Het is heel belangrijk om de houtbrander helemaal te laten afkoelen voordat je de punten gaat verwisselen. Als je dat niet doet kun je je vingers verbranden of zou de punt af kunnen breken.
Als het houtbrandapparaat is afgekoeld kun je de punt verwisselen met behulp van een tangetje.
Welke houtsoorten zijn het beste voor houtbranden?
Iedere houtsoort is geschikt om op te houtbranden, maar sommige houtsoorten werken makkelijker dan andere. Het is vooral belangrijk dat het hout onbehandeld is en goed droog voordat je gaat houtbranden. Als er bijvoorbeeld een laklaagje overheen zou zitten, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen door het verhitten. En hout dat nog vochtig is, kan enorm gaan roken en op termijn zelfs schimmelen.
Zachte houtsoorten zijn voor de houtbrander zelf het makkelijkst om in te branden. Het hout geeft weinig weerstand en laat zich mooi donker branden. Dat maakt het ook meteen een uitdaging, want als je te hard drukt of te lang op een plek blijft, zakt de punt ín het hout en krijg je kuiltjes en/of donkere plekken. Zachte houtsoorten zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, berken, populieren en de meeste soorten triplex/multiplex.
Het voordeel van harde houtsoorten is dat je minder snel ín het hout zakt, maar het kost dus ook wel wat meer moeite om het mooi donker te krijgen. Je moet wat vaker over je tekening heen of langzamer bewegen dan bij zachte houtsoorten. Harde houtsoorten zijn bijvoorbeeld eiken, mango, douglas, olijf, teak en bamboe.
Afhankelijk van de houtsoort zijn de nerven in het hout zachter of juist harder dan de rest van het hout. Hierdoor kan je houtbrandapparaat wegzakken in de nerf of juist wegschieten. Ga dus voorzichtig over de nerf heen om dit op te vangen.
Zorg ervoor dat het hout goed glad en schoon is voordat je begint. Schuur het hout indien nodig op met een stukje schuurpapier met fijne korrel.
Je vindt diverse houten ondergronden om op te houtbranden in mijn webshop. Hieronder een selectie:
Houten banner wandhanger
Versier deze houten banner helemaal naar eigen smaak en maak er zo een persoonlijke wandhanger van. Gebruik bijvoorbeeld krijtverf of een houtbrander om de plankjes te versieren. Leuk als geboortebord of naambordje.
- afmeting: 33 x 8,2 x 0,4 cm
- incl. jute ophangkoord
Houten wandhanger planken
Versier de houten plankjes van deze wandhanger helemaal naar eigen smaak en maak er zo een persoonlijke wandhanger van. Gebruik bijvoorbeeld krijtverf of een houtbrander om de plankjes te versieren. Leuk als geboortebord of wegwijzer op een bruiloft.
- afmeting: 60 x 30 x 0,3 cm
- met 6 planken (25 en 30 x 5 cm)
- incl. jute ophangkoord
Bamboe Snijplank Rond
Dit snijplankje van bamboe is al mooi van zichzelf, maar je kunt hem ook nog versieren. Als je de snijplank nog wil gebruiken om eten op te serveren kun je het beste kiezen voor een decoratie met een houtbrander. Wanneer je de snijplank alleen voor de sier gaat gebruiken kun je bijvoorbeeld ook krijtverf of acrylmarkers gebruiken om hem helemaal naar jouw smaak te maken.
- Afmeting: 24 x 17 x 0.9 cm (lxøxd)
- Materiaal: bamboe
Boomschijf – 16-19 cm
Versier de boomschijf met een houtbrandapparaat of beschilder hem naar eigen smaak. Je kunt de boomstamschijf daarna neerzetten ter decoratie of hem stylen met kaarsen / kandelaars.
- Afmeting: 16-19 x 2,5 cm
- Materiaal: iepen / beuken / populieren hout*
- Met schors
*Deze boomschijven worden gezaagd uit bomen die in Nederland gekapt worden en hierdoor worden gered van de versnipperaar. De houtsoorten wisselen daardoor. Ze worden netjes gezaagd, maar niet geschuurd geleverd.
Houten Ansichtkaarten A6 – 5 stuks
Een houten ansichtkaart is weer eens iets anders dan een gewone kaart van papier. Versier deze houten kaart helemaal zoals jij dat wil. Gebruik bijvoorbeeld krijtverf, acylmarkers of een houtbrandapparaat. Een persoonlijker kaartje bestaat niet!
- Afmeting: 14,8 x 10,5 x 0,3 cm (A6)
- Aantal: 5 stuks
- Voorkant: blanco
- Achterkant: ansichtkaart
- Met afgeronde hoeken
Houten Ronde Onderzetters in Houder
Deze ronde houten onderzetters zijn onbehandeld al mooi, maar je kunt ze ook versieren met bijvoorbeeld krijtverf, acrylmarker of een houtbrandapparaat.
- Afmeting houder: 12,5×3,7 cm (diameter x hoogte)
- Afmeting onderzetters: 9,5×0,5 cm (diameter x dikte)
Een ontwerp op het hout overbrengen
Natuurlijk kun je direct met een potlood een ontwerp op het hout maken, maar als je zelf niet zo goed kunt tekenen kan je ook bestaande houtbrand sjablonen gebruiken of iets uitprinten van internet.
Met behulp van transferpapier neem je het sjabloon eenvoudig over op het hout. Leg het transferpapier met de zwarte kant op het krat. Plaats daarop je ontwerp en meet even na of het netjes in het midden ligt. Gebruik schilderstape om het op zijn plek te houden. Trek nu met een potlood je ontwerp over. Je hoeft hierbij niet hard te drukken. Als je het transferpapier verwijdert, is je ontwerp overgebracht op het hout.
In mijn webshop verkoop ik los transferpapier, maar ook transferpapier met sjablonen voor houtbranden:
Transferpapier – 10 vellen
Met transferpapier breng je heel eenvoudig tekeningen en teksten over op je ondergrond. Maak je eigen ontwerp of print een motief uit van internet.
- 10x A4 transferpapier
- te gebruiken op hout, canvas, textiel, papier, terracotta, beton etc.
Als je het ontwerp op de ondergrond hebt overgetrokken, kun je het vervolgens bewerken met bv. een houtbrander, verf of acrylmarkers.
Transferpapier met Sjablonen “Botanisch”
Met transferpapier breng je heel eenvoudig tekeningen en teksten over op je ondergrond. In deze set zitten diverse mooie botanische sjablonen om jouw DIY-project mee te versieren.
- 4x A4 blad met diverse botanische motieven
- 5x A4 transferpapier
- te gebruiken op hout, canvas, textiel, papier, terracotta, beton etc.
Als je het ontwerp op de ondergrond hebt overgetrokken, kun je het vervolgens bewerken met bv. een houtbrander, verf of acrylmarkers.
Transferpapier met Sjablonen “Happy”
Met transferpapier breng je heel eenvoudig tekeningen en teksten over op je ondergrond. In deze set zitten diverse leuke sjablonen in het thema ‘happy’ om jouw DIY-project mee te versieren.
- 4x A4 blad met diverse ‘happy’ motieven
- 5x A4 transferpapier
- te gebruiken op hout, canvas, textiel, papier, terracotta, beton etc.
Als je het ontwerp op de ondergrond hebt overgetrokken, kun je het vervolgens bewerken met bv. een houtbrander, verf of acrylmarkers.
Transferpapier met Sjablonen “Mandala”
Met transferpapier breng je heel eenvoudig tekeningen en teksten over op je ondergrond. In deze set zitten diverse mooie mandala sjablonen om jouw DIY-project mee te versieren.
- 4x A4 blad met diverse mandala motieven
- 5x A4 transferpapier
- te gebruiken op hout, canvas, textiel, papier, terracotta, beton etc.
Als je het ontwerp op de ondergrond hebt overgetrokken, kun je het vervolgens bewerken met bv. een houtbrander, verf of acrylmarkers.
Mijn allerbelangrijkste tip voor houtbranden
Voordat ik de stap-voor-stap uitleg voor houtbranden met je ga delen, wil ik eerst mijn allerbelangrijkste tip met je delen! Dit omdat ik heel vaak zie dat dit nog wordt vergeten of toch verkeerd gaat.
--> Druk niet te hard! <–
Ik zie beginners vaak best hard drukken op de houtbrander. Niet alleen krijg je daardoor onregelmatige lijnen en kuiltjes in je werk, maar ook zou de punt van het apparaat krom kunnen buigen of zelfs af kunnen breken.
Laat de houtbrander dus lichtjes en langzaam over het hout glijden. Geef de houtbrander echt de tijd om het hout te kunnen branden. Heb geduld, dan krijg je het mooiste resultaat!
Als je (als beginner) denkt dat je niet hard drukt, doe het dan nog lichter. En als je denkt dat je het al langzaam doet, doe het dan nog langzamer. Oefen eventueel eerst op een stukje resthout totdat je het juiste gevoel te pakken hebt.
De houtbrander klaarmaken voor gebruik
Schroef de houtbrandpunt die je wil gebruiken in het apparaat. Leg het apparaat in de bijgeleverde houder en steek de stekker in het stopcontact. Laat de houtbrander goed heet worden. Dit kan 10-15 minuten duren. Test op een stukje resthout of de houtbrander al heet genoeg is voordat je met je project start.
Hoe hou je een houtbrander vast?
Neem de houtbrander losjes vast bij het handvat tussen je duim en wijsvinger net als bij een pen. Knijpen is niet nodig.
Dat hoger vastpakken kan even wennen zijn, omdat je bij schrijven gewend bent een pen vast te pakken bij de punt. Laat daarom je pols rusten op de ondergrond of op de tafel om toch wat stabiliteit te krijgen. Bij lastig te bereiken stukjes kun je ook je pink gebruiken als een steuntje.
Als je eenmaal een fijne houding voor het houtbranden hebt gevonden, is het handig om je ondergrond mee te draaien zodat je hand in dezelfde houding kan blijven.
Houtbranden: stap-voor-stap uitleg
In de video hiernaast laat ik stap-voor-stap zien hoe het houtbranden werkt. Van de tekening aanbrengen op het hout tot het houtbranden met verschillende punten.
In de video laat ik een idee voor een speelgoedkist zien, maar je kunt de techniek natuurlijk op dezelfde manier toepassen op andere houten ondergronden.
stap 1.
Begin met het overtrekken van de omtrek van je ontwerp. Voor de rechte lijnen gebruik ik de beitelpunt.
Ik laat het houtbrandapparaat langzaam over het hout glijden, zodat het apparaat de tijd heeft om het hout te branden. Zorg er ook voor dat je niet te hard drukt.
Draai de ondergrond mee, zodat je je hand steeds in dezelfde houding kan houden.
stap 2.
Voor het inkleuren van het ontwerp gebruik ik een punt die lijkt op een stift.
Werk steeds in kleine stukjes, een beetje zoals je een kleurplaat zou inkleuren. Ook hierbij geldt weer: rustig werken en niet te hard drukken.
stap 3.
Als laatste brand je de details van het ontwerp. Gebruik hiervoor de fijne punt uit de houtbrander set.
Bij details is het extra belangrijk om lichtjes over het hout heen te gaan. Alleen dan krijg je mooie dunne lijnen.
Zoals je bij deze ansichtkaart ziet is het echt mogelijk om hele dunne lijntjes te houtbranden. Het oppervlak van het hout moet hiervoor ook echt glad zijn.
Ideeën voor houtbranden
Nu je weet hoe je moet houtbranden, heb je vast zin om ermee aan de slag te gaan. Maar dan misschien wel de grootste uitdaging: wat wil je maken? Daarom hieronder wat houtbrand ideeën ter inspiratie.
Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest voor meer DIY inspiratie.
Problemen oplossen
Net als bij ieder do it yourself project, kan ook bij het houtbranden weleens iets misgaan. Hieronder veel voorkomende problemen en mogelijke oplossingen.
- Ik krijg kuiltjes in mijn werk.
Kuiltjes ontstaan doordat je te hard drukt op de houtbrander. Probeer de houtbrander losjes vast te houden en er niet in te knijpen. Laat de houtbrander lichtjes en langzaam over het hout glijden en geef het apparaat de tijd om het hout te branden. - Ik ben uitgeschoten, kan ik het foutje corrigeren?
Dat kan gebeuren! Je kunt proberen om het foutje voorzichtig weg te schuren met een stukje schuurpapier met fijne korrel. Je zult het waarschijnlijk nog wel een beetje blijven zien, maar het zal in ieder geval minder opvallen. - De punt van mijn houtbrander is krom getrokken of afgebroken.
Oei, dat betekent dat je echt veel te hard gedrukt hebt. Een kromme punt kun je gelukkig nog wel gebruiken, maar als de punt in het apparaat is afgebroken kun je er helaas niets meer mee.
Staat jouw vraag / probleem er niet tussen? Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier en dan help ik je verder.
Deze informatie bewaren + gratis online workshop houtbranden
Hopelijk heb ik je met deze informatie goed op weg geholpen. Ik kan me voorstellen dat je alles nog een keer wil teruglezen tijdens het houtbranden. Vul dan hieronder je e-mailadres in en ontvang het e-book ‘Alles wat je wil weten over houtbranden’ gratis in je mailbox. Hierin ontvang je ook meteen toegang tot een gratis online workshop houtbranden!
Support mij & IMAKIN
Met heel veel zorg en aandacht heb ik deze informatiepagina gemaakt om jou vol vertrouwen met houtbranden te laten starten. Zo kan jouw houtbrandproject (bijna) niet meer mislukken.
Ben je blij met deze informatie? En heb je zin om aan de slag te gaan met houtbranden? Support mij om meer van dit soort e-books en inspirerende DIY tutorials voor je te blijven maken door de benodigdheden voor jouw (houtbrand) DIY project te kopen in mijn webshop!
Bekijk alle producten voor houtbranden