DIY & INTERIEUR TRENDS 2019

Ik hou graag de lifestyle trends in de gaten. Ik haal mijn inspiratie voor DIY-projecten uit wat ik zie in mode en interieur en vertaal deze naar DIY-projecten. In dit blog de nieuwste DIY & interieur trends van 2019.

BLIJVENDE TRENDS

Om te beginnen zal ik eerst wat trends noemen die al langer gaande zijn. Deze zal ik in dit blog verder niet behandelen, omdat we die ondertussen al een tijdje kennen.

  • Botanische trend: veel planten, diverse groentinten en botanische patronen. Deze trend blijft voorlopig ook nog wel even voortduren. Wel zie je dat langzaamaan de kleuren van deze trend wat op de achtergrond raken (hierover later in dit blog meer), maar elementen als planten, bladeren, insecten en dieren blijven sterk aanwezig.
  • Goud & messing: Waar het in 2016 allemaal koper / rosé goud moest zijn, zie je nu eigenlijk vooral goud en messing. Zowel de glanzende variant als de matte variant doen het goed in het interieur en in DIY-projecten.

RIET & ROTAN

Foto: @casakrullenbol

Foto: @wonenbyrebel

Foto: @juudithhome

Foto: @vtwonen

Tijdenlang was hout hét natuurlijke materiaal in huis. Dat is het nog steeds, maar de laatste tijd zie je ook steeds meer woonaccessoires van riet/rotan voorbij komen. Dat is een beetje begonnen met de ‘ei’-hangstoelen, maar nu zie je bijvoorbeeld ook veel rieten manden, spiegels, lampenkappen en meubels in het interieur. Hoewel het meestal zijn natuurlijke kleur behoudt, wordt er ook wel gebruikt gemaakt van zwart- of witgeverfd riet.

NAKED WOOD

Foto: @maisonloula

Foto: @ellefotografie

Foto: @stijlinge

Hout is een van mijn lievelingsmaterialen. Het mooiste aan hout vind ik de nerven. Deze tekeningen in het hout brengen het materiaal tot leven. Daarom ben ik heel blij met deze ‘naked wood’ trend zoals ik het noem. Zo zie ik hout het liefste, omdat op deze manier de natuurlijke schoonheid van het materiaal het meest tot haar recht komt.

TERRAZZO

Foto: @habitattle

Foto: @en.concreto

Foto: @ourdailytribe

Foto: @byanjaroos

In Nederland heb ik de terrazzo trend nog niet zo veel voorbij zien komen, maar in Amerika is terrazzo helemaal hot! De ouderwetse fijne terrazzo zoals je die misschien kent van vloeren uit oude schoolgebouwen heeft plaats gemaakt, voor een moderne, grovere variant. Terrazzo zie je vooral in keukens, badkamers en tafelbladen, maar er komen ook steeds meer woonaccessoires van terrazzo of met terrazzo print. Terrazzo is het nieuwe marmer, let maar op!

RONDE VORMEN

Foto: @dutchguy84

Foto: @keeponstylingcom

Foto: @lotsofstyle.nl

Ronde vormen zijn speelse elementen in huis. Het breekt de rechte lijnen van bijvoorbeeld banken, kasten en tafels in huis en geven daardoor een ruimtelijk effect. Ronde vormen zie je terug in (bijzet)tafels, manden, poefs, kleurvlakken op de muur, dienbladen en wanddecoratie in de vorm van bordjes, dienbladen en manden.

LIJNTEKENINGEN

Foto: @imakinnl

Foto: @vtwonen

Foto: @mijnhuisje_

Foto: @schmuckgewand

Lijntekeningen geven je interieur een artistieke uitstraling. De afgelopen jaren waren botanische lijntekeningen al erg populair. Dat blijven ze nog steeds, maar je ziet nu ook steeds meer lijntekeningen van portretten en mensen. Ze worden meestal uitgevoerd in de vorm van posters, maar je ziet ze ook wel geborduurd op een kussenhoes of gebogen van metaaldraad.

DIERENKLEEDJES

Foto: @kaesutherland

Foto: @happyhandmadeliving

Foto: @imakinnl

Zoals ik al eerder op dit blog schreef, zie ik op Instagram allemaal van deze leuke dierenkleedjes voorbij komen. Niet alleen van panters, zoals op de foto’s, maar ook bijvoorbeeld zebra’s en tijgers. Hier laat ik zien hoe je zelf zo’n leuk kleedje kunt maken.

RIJKE PASTELS

Foto: Sherwin Williams

Foto: @maisonloula

Tot en met 2015 was het interieur vooral zwart-wit. Later kwamen daar wat pastelkleuren bij en vorig jaar was zo’n beetje alles groen. Het groen uit de botanische trend van vorig jaar zie je nog wel, maar dan vooral de wat minder uitgesproken tinten. Het kleurenpalet bestaat in 2019/2020 vooral uit rijke pastelkleuren.

TREND INSPIRATIE

Het leuke aan bovenstaande trends is dat ze ook heel mooi met elkaar combineren. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s waarin je de verschillende trends bij elkaar ziet.

Foto: @dutchguy84

Trends: ronde vormen, rotan, lijntekening

Foto: @tanjavanhoogdalem

Trends: naked wood, ronde vormen, lijntekeningen, rijke pastel, rotan

VAN TREND NAAR DIY-PROJECT

Met creativiteit kun je je eigen draai geven aan de trends die je ziet. Op die manier leg je jouw persoonlijkheid in je outfit of interieur. Op die manier raak je nooit “out of style”.

Hoewel ik dol ben op trends, kijk ik ook altijd wel of ik het zelf ook echt tof vind. Ik neem dus niet zomaar iets over, omdat het toevallig ‘on trend’ is. Dat is ook meteen de belangrijkste eis voor de DIY-projecten die ik maak voor IMAKIN: ik moet ze vooral ook zelf mooi vinden en in huis willen hebben!

Wat is jouw favoriete trend van dit moment? Laat het me weten hieronder in de reacties.

BLOGS DIE JE OOK LEUK ZULT VINDEN

Geef een reactie